Öne Çıkanlar Karadenizde DOĞALGAZ Emre Yazgan YEREL HABERLER yaser parlak The Thoughts of Our Ancestors
banner279

Bu haber kez okundu.

Yerli Otomobil Tanıtıldı

 Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından Gebze’de düzenlenen etkinlikle yerli otomobil tanıtıldı. Tanıtıma Cumhurbaşkanı Erdoğan ve üst düzey bürokratların yanı sıra 1000’in üzerinde misafir katıldı. Yapılan etkinlikte yerli otomobil özellikleri ve tasarımı gözler önüne serildi.

TANITIMDA ‘’DEVRİM’’DE YER ALDI

Yerli otomobilin tanıtılacağı alan hem yeni yerli otomobil hem de geçmişten bazı izler bulunduruyor.
Türkiye'nin geçmiş dönemlerdeki yerli araba girişimlerinden olan "Devrim"de yerli otomobilin tanıtılacağı alanda yerini aldı. Tanıtım alanında bulunan 3 bin katılımcı, yerli araçtan önce Devrim'i inceleme fırsatı yakaladı.

YERLİ OTOMOBİL ÖZELLİKLERİ

Aracın direksiyonu ve koltuğundaki TOGG logoları dikkat çekerken, ekranların tamamı dokunmatik. Bunun yanı sıra araçlarda standart bir ayna bulunmuyor. Her iki tarafa yerleştirilen kameralardan gelen görüntü sürücüye sunulacak. Anahtarsız giriş özelliğine sahip olan otomobilin kapısındaki cam tuşlarının lale şekli ve hoparlör bölmesinde Türk motiflerine yer verilmesi oldukça hoş. Yerli araçların akü ömürleri 8 yıl pil garantisi veriliyor. Hızlı şarj teknolojisi sayesinde 30 dk içerisinde şarj olabilen otomobil, bu sayede kullanıcılara büyük bir avantaj sağlayacak. Gelişen teknoloji sayesinde de verimliliğini kaybetmiyor. Benzinli ve dizel araçlardaki mekanizmaların bir çoğunun olmaması sebebiyle çok düşük bakım maliyetine sahip. Bu anlamda da avantajlı. TOGG'un tüm araçlarında standart olarak sunması beklenen yeni teknolojisi, evde kullanılan ağa bağlı ve akıllı çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı ya da müzik sistemi gibi cihazlarla otomobili entegre edip hayatı kolaylaştıran çözümler sunacak. 180 km/s azami hıza ulaşabilen otomobil geri kazanımlı frenleme sistemi ile geliyor. Özellikle Tesla kullanıcılarının yakından bildiği bu özellik, rejeneratif frenleme olarak adlandırılıyor. Frene basıldığında açığa çıkan enerji, alternatör tarafından elektriksel enerjisine dönüştürülerek tekrar depolanıyor. Bu sistemin yerli otomobilin menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayabildiği belirtildi.


YERLİ OTOMOBİL BURSA’DA ÜRETİLECEK

Yıllardır Türkiye'nin kendi otomobilini üretmesi için çalıştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Bizim montajcılıktan çok daha iyisine layık olduğunuzu hep dile getiririz. Ülkemizi 350 bini bile bulmayan otomotiv üretim potansiyelinden 1.5 milyonun üzerinde bir otomotiv üretim seviyesine çıkardık. Bu sektördeki ihracatımız 32 milyar dolara ulaştı. Ama maalesef kendi otomobilimizi üretme çabalarımızda uzun süre netice alamadık. Bu konuda birçok adım attık. Girişimde bulunduk. Bizim hayalimiz tüm hakları ülkemize ait olan, tasarımcılarımızın emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmaktı. Bunun için de bir babayiğit arıyorduk. Nihayetinde milletimizin bu hayaline gönül veren babayiğitler ortaya çıktı. Otomobilimiz, Bursa’nın Gemlik ilçesindeki TSK’ya arazide inşa edilecek fabrikada üretilecek. Şahsım adına ilk siparişi ben veriyorum. 2022 yılında tüm Türkiye'de şarj altyapımız da hazır olacak. Tüm kurumlarımız hazırlıklara şimdiden başladı. Bu otomobil yerli ve millidir. Ama yerlilikten ve millilikten anlamayanlar var. Onlar bizi hiç ilgilendirmez. Hiç kimse bu gerçeği perdelemeye çalışmamalı’’ dedi.

YÜZDE 51 YERLİ

Yerli otomobil hakkında eleştirilere cevap veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Ben sektörün içinden gelen biriyim. Ne Ford yüzde 100 yerlidir ne Toyota yüzde 100 yerlidir. Böyle bir şey yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yoktur. Dolayısıyla bizim ilk etapta yüzde 50 ve üzeri hedefimiz var. Savunma sanayisinde yola çıktığımız dönemi düşünün. 'Zaten yüzde 15-20'lerdeyiz, mümkün değil' falan deniyordu. Bugün yüzde 70'lerdeyiz. Şimdi burada yerlilik konusunda minimum yüzde 50, yüzde 51 ile başlıyoruz. Bambaşka bir şeyle başlıyoruz. Yani teknolojisi eskimiş, pazarı domine edilmiş, hareket etme şansının olmadığı bir alandan bahsetmiyoruz. Öyle bir zamanlamadan bahsediyoruz ki yüzde 100 elektrikli araçların piyasaya girdiği, piyasada bir boşluğun olduğu bir dönemden bahsediyoruz’’ dedi.


LİSANS ALMAYACAĞIZ, SATACAĞIZ

1.5 milyon üye ile ülkemizin gelişmesi için çok önemli misyon üstleniyoruz diyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Gururluyum ve farklı bir heyecan duyuyorum. Türkiye'nin yarım asırlık hayaline kavuşturacak yeni bir adım atıyoruz. 2017'de Sayın Cumhurbaşkanımız bize bir çağrı yapmış ve bu işi bizim üstlenmemizi istemişti. Biz de yola çıktık. Babayiğitlerimizi bir araya getirdik. Rabbimize şükürler olsun verdiğimiz sözün arkasındayız. Bu vatanın evladı olarak gurur duyuyorum. Bu sadece Türkiye'de üretilmeyecek. Markası, patenti bizim olacak. Lisans almayacağız, lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız Cumhurbaşkanımızın dediği gibi. Başkasının patenti için çalışmayacağız, kendi patentlerimiz için yabancı mühendislerimizi çalıştıracağız. 15 yılda en az 22 milyar lira yatırım yapılacak’’ diye konuştu.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183