Öne Çıkanlar anlık haber sıcak gelişme haberdesiniz gündem haber İmamoğlu; Bir şehir tüm imkanlarıyla adil olmalı
banner279

Bu haber kez okundu.

Burası İyiliğin Hizmete Dönüşmüş Hali

 KÜÇÜKÇEKMECE- Küçükçekmece Belediyesi’nin bünyesinde kurulan Küçükçekmece İyilik Merkezi, yaptıkları çalışmalar ile önemli projelere imza atmaya devam ediyor. 2011 yılında ‘Yaşam Sevinci Merkezi’ adıyla faaliyetlerine başlayan merkez, 2014 yılında Belediye Başkanı Temel Karadeniz’in talimatı ile yeniden yapılandırılarak İYİLİK MERKEZİ ismini aldı. İyilik Merkezi, bünyesinde barındırdığı aşevi, Aile Danışmanlık Merkezi, Oyuncak Kütüphanesi, Giyim Mağazaları, Lojistik Deposu, Psikolog hizmetleri, Kadın Konuk Hizmetleri, Engelliler Merkezi, Evde Temizlik, Tamirat ve Bakım Hizmetleri ile Kimsesizlerin Kim’i olmayı sürdürüyor.

Merkezin başında bulunan Küçükçekmece Sosyal Yardım İşleri Müdürü Veysel Kaya ile yaptığımız özel söyleşi de Küçükçekmece İyilik Merkezi’nin tüm detaylarını konuştuk.

HER TÜRLÜ HİZMET VERİLİYOR

Konuşmasının başında Küçükçekmece İyilik Merkezi ile ilgili bilgiler veren Kaya, “Küçükçekmece İyilik Merkezi’miz Küçükçekmece Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüze bağlı bir merkezdir. Küçükçekmece Belediye Başkanımız Temel Karadeniz’in sosyal belediyecilik anlayışı hayata geçen kurumumuz bügüne kadar Küçükçekmece bölgesi sınırları içerisinde yaşayan sayısız vatandaşın sorunları çözüm bulmuş, onların yüzlerindeki tebessümün sebebi olmuştur. Merkezimizin belli başlı birimleri; Yaşlılara Hizmet Birimi, Cenaze-Taziye Hizmetleri Birimi, Evde Bakım ve Temizlik Hizmetleri Birimi, Aşevi ve Dağıtım Merkezi Birimi, Kuaför Salonu, Giyim Mağazaları, Psikolojik Danışmanlık, Sosyal İnceleme Ekibi ve Lojistik Ekibi’dir.”

“Aşevimiz ilçemizde yaşayan, evinde yemeğini yapamayan yaşlı, hasta, düşkün, yatalak vatandaşlarımızın evine günde 2 öğün sıcak yemek hizmeti veriyor. Yemek hizmeti ile beraber kahvaltı kolisi de veriyoruz. Ayrıca, aşevimiz cenaze ve taziye birimine destek amacıyla cenazesi olan vatandaşlarımızın taziye evlerine yüz kişilik etli pilav, ayran ve tatlısından oluşan menüyü de veriyor. Aynı zamanda Cuma namazları çıkışında vatandaşlarımıza yine aynı menüyü ikram ediyoruz” dedi.

 

KUAFÖR VE BANYO HİZMETİ

Merkez kapsamında verilen hizmetleri sıralayan Kaya, “İhtiyaç sahiplerine yönelik giyim mağazalarımız var. İhtiyaç sahibi olarak belirlediğimiz ailelere bir kart veriyoruz. Onlar da o kart sayesinde mağazaya gelir gibi alışverişlerini yapıyor ve ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Aynı zamanda gıda yardımı yapıyoruz. Eğer evinde yemeğini kendisi yapabilecek durumda ise evine gıda kolisi gönderiyoruz. Sokakta yaşayan ya da sokakta kalmak zorunda kalan vatandaşlara da yine iyilik merkezimiz bünyesinde kuaförlük ve banyo hizmeti veriyoruz. Buraya gelip banyolarını yaptıktan sonra traşlarını oluyor, karnını doyuruyor ve temiz kıyafetler ile merkezimizden ayrılıyorlar” diye konuştu.

ihtiyaç sahiplerine verilen temizlik ve kuaförlük hizmetlerinden söz eden Kaya, “Evinin temizliğini, tamiratını yapamayan ihtiyaç sahiplerimizin evini, içinde temizlik görevlisii tamir ustaları ve kuaför olmak üzere 4 kişilik ekibimizle vatandaşın evine gidiyor ve evin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca, kuförlük hizmeti kapsamında sadece saç-sakal traşı yapmıyoruz. Tırnaklarına varana kadar tüm temizliği yapıyor, en son banyo yaptırıyoruz” sözlerini kullandı.

EŞYA YARDIMI DA YAPILIYOR

Bütün bunların yanında yine ihtiyaç sahiplerine eşya yardımının da yapıldığını dile getiren Kaya, “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde yaklaşık 1500 m2 alanı olan, rafları ile beraber 3000 m2’lik bir depolama alanı bulunan aynı zamanda yaklaşık 100 m2’lik soğuk hava deposu olan lojistik depomuz mevcut. Depomuzun içinde beyaz eşya ürünlerinden tüm ev ihtiyaçlarına kadar herşey var. Böylece bizlere eşya konusunda da müracaat eden vatandaşlarımıza depomuzdan ihtiyacını temin edebiliyoruz” dedi.

DAVETİYENİ GETİR, GELİNLİĞİ GÖTÜR

Yeni evlenecek çiftler için de çeşitli yardımlar yaptıklarını belirten Kaya, “Zamanında kullandıkları ama artık kendilerine uymayan kıyafetlerini bizlere teslim eden vatandaşlardan aldığımız kıyafetleri yıkıyor, ütülüyor ve raflara diziyoruz. Şuan da elimizde 350 çeşit gelinliğimiz mevcut. Belki gelinlikçiler de bile bu kadar çeşit bulamazsınız. Yine aynı şekilde bindallı, sünnet kıyafetleri vb. ürünlerde var” dedi. Kaya, gelinlikleri teslim almaya gelen vatandaşların düğün davetiyesi ile beraber geldikleri taktirde gelinlikleri teslim alabileceklerini de sözlerine ekledi.

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ

Yokluk ve yoksulluğun aillerde travmatik sonuçlar yarattığına dikkat çeken Kaya, “Yokluk ve yoksulluk dediğimiz ekonomik temelli sorunlar çok sayıda travmatik sonuçlar doğuruyor. Bu durum çocuklarda altını ıslatmaya kadar ilerleyebiliyor. Aynı şekilde madde bağımllığının da önü açılıyor. Bu açıdan İyilik Merkezi’mizde 10 psikologdan oluşan 2 merkezimiz var.Alanlarında uzman psikologlarımızla beraber vatandaşlarımıza ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz” dedi.

‘HASTA YAKINLARI KONAKLAMA MERKEZİ’

Kaya, kendisinin projesi olan ‘İki Hastane Arasında Hasta Yakınları Konaklama Merkezi”nin yapılması hayalini de paylaşarak, “Belediyemiz vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamak adına durmadan çalışıyor. Şuan göl manzaralı huzurevimizin yapımı devam ediyor. Yine benim yapılmasını istediğim ve hayal ettiğim ‘Hasta Yakınları Konaklama Merkezi’ var. Böyle bir projenin çok faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘AİLEDE ENGELLİ VARSA TÜM AİLE ENGELLİDİR’

“Bir ailede engelli varsa ailenin tamamı engellidir” diyen Kaya, “Çünkü aile bütün sistemini engelli bireye göre düzenlemek zorundadır. O zaman ‘Engelliler Yaşam Alanı’ yapmak zorundayız. Onun yapımı için de çalışmalar sürüyor. Projesi bitti, yine göl kenarında yapılacak. Vatandaş oraya engelli bireyini getirip bırakabilecek ve o engelli kardeşimiz de orada 1-2 gün tatil yapmış olacak” dedi.

‘ORTAK PROGRAM KULLANILMALI’

Konuşmasında dikkat çeken ifadeler de kullanan Kaya, vatandaşların hizmetinde olan tüm kurumların ortak bir program kullanması gerektiğini söyledi. Kaya sözlerinde, “İyilik Merkezi’miz kapsamında vatandaşların konaklama dışındaki tüm sorunlarını çözebiliyoruz. Bu anlamda bölgemizde yaşayan evsizlerle ilgili, onların da sorunlarına kalıcı çözümler üretmek adına çalışmalarımız sürüyor.

Diğer taraftan şunu belirtmek gerekir ki; bildiğiniz gibi vatandaşa sosyal hizmet götüren kurumlar Çalışma ve Aile Bakanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kaymakamlık Vakıf Müdürlüğü, İlçe Belediyeleri, Sosyal Yardım İşleri Müdürlükleri ve STK’lar’dır. Bu kurumların hepsinin entegrasyonu sağlanmalıdır. Tek çatı altında toplanılmazsa bile tek program kullanılmalıdır. Bir kurumdan ihtiyaç sahibi bir aileye yapılan yardımı tek program ile diğer kurumların görebilmesi gerekiyor. Benim hayalimdeki sosyal devlet yardımı budur” şeklinde konuştu.

‘SURİYELİLERE YADIMLARIMIZ KISMEN SÜRECEK’

Konuşmasında Küçükçekmece’de yaşayan Suriyeli mültecilere de dair de değerlendirmeler de bulunan Kaya, “İlçemizde bulunan sığınmacılara merkezimizde kurulan Mülteciler Masamız ile yardım ve hizmet etmekteyiz. Ancak sevinerek öğrendiğim bir konu var ki; Suriyeli kardeşlerimizin kısmen de olsa vatanlarına geri dönmeye başladıklarını söyleyebilirim. O bölge de savaşın bitmesi ve kardeşlerimizin vatanlarına dönmesini tabii ki biz de arzu ediyoruz. Ancak ilçemizde kalan ve ihtiyaç sahibi olan Suriyeli kardeşlerimize kardeşlik hukuku çerçevesinde kısmen de olsa yarımlarımız devam edecektir” sözlerini kullandı.

 

 

‘ÖNEMLİ OLAN İŞ: İNSANA DOKUNMAK’

İhtiyaç sahiplerine ‘yardım’ etmekten çok, onların çalışma hayatına kazandırılması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Belediye olarak bizler bu sosyal yardımları ‘yardım’dan ziyade hizmet boyutunda yapıyoruz. Buraya gelen kişi, aile yakınını ziyaret etmiş hissine kapılmalıdır. Belediyenin asli görevleri arasında yol yapmak, köprü yapmak olabilir ama temelde belediyenin en önemli işi insana dokunmaktır” dedi.

 ‘ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Kaya, sözlerinin sonunda Küçükçekmece Belediyesi’nin çalışmalarından söz ederek, “Önemle belirtmek gerekiyor ki; Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz vatandaşlarımızın daha huzurlu, güvenli ve ferah bir ortamda yaşaması için, sosyal belediyecilik alanı da çok önemli çalışmalara imza atıyor. Bu anlamda Küçükçekmece’nin binalara boğulmaması için yeni yeşil alanlar yaratılıyor. İnsanlarımızın nefes alabilmesi için yapılan ve yapımı devam eden yeraltı otoparkları ve yeraltı pazarları bu çalışmalara en güzel örnektir. Bu anlamda bizler vatandaşların en güzel hizmeti alabilmeleri için  Belediye Başkanımız Temel Karadeniz yönetiminde çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz” ifadelerini kullandı.

VEYSEL KAYA KİMDİR?

1971 yılında Sivas Suşehri ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. 1993 yılında Ankara Üniversitesi S.M.Y.Okulundan mezun oldu. Mütakiben Anadolu Üniversitesi Yöneticilik ve Organizasyon bölümüne devam etti. 1993 yılında Güngören Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğünde göreve başladı. 1994-2009 yılları arasında Esenler Belediyesinde Ruhsat Denetim Müdürlüğünde Müdür Yardımcısı, Müdürlük görevlerinde bulundu. 2009 yılında Küçükçekmece Belediyesinde Temizlik İşleri Müdürlüğünde görevine devam etti. Halen Sosyal Yardım İşleri Müdürü olarak görev yapmakta olup, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Bilal ÇIĞRIM- Neslihan GÜLEY / Kent YAŞAM

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183