Galerinin Devamı İçin Tıklayınız..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'de geçen yıl petrol ve doğalgaz aramada tüm zamanların en fazla sondaj metrajına ulaşıldığını belirterek, "Tespit ve arama çalışmaları sonucunda 2003-2015 Eylül ayı sonu itibarıyla 29,2 milyon ton ham petrol, 3,56 milyon ton petrol eş değeri doğalgaz elde edildi. Üretilebilir rezerv ise 2014 sonu itibarıyla 42,6 milyon tona ulaştı" dedi.

Bakan Alaboyun, Alaboyun, yer altı kaynakları ve madenlerin oluşumunu jeolojik gerekçelerle açıklayarak, "Petrol ve doğalgaz aramada çok para harcadık ve harcıyoruz. Arama çabalarımız artarak sürecek. Niğde'nin Badak beldesinde MTA sondajla tuz ararken petrol çıktı. Böyle kusma yaptı. Araştırma yaptırdık. Oradaki petrolün ana kayaç olmadığı, başka yerden sızma olduğu söyleniyor" diye konuştu. Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama çabalarının artarak sürdüğüne işaret eden Alaboyun, 2003-2015 Eylül sonu itibarıyla bin 48 kuyu açıldığını aktardı.

Alaboyun, 2003-2015 Eylül sonu itibarıyla 1 milyon 868 bin 778 metre sondaj yapıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Petrol ve doğalgaz aramada geçen yıl tüm zamanların en fazla sondaj metrajına ulaşıldı. Tespit ve arama çalışmaları sonucunda 2003-2015 Eylül ayı sonu itibarıyla 29,2 milyon ton ham petrol, 3,56 milyon ton petrol eş değeri doğalgaz elde edildi. Üretilebilir rezerv ise 2014 sonu itibarıyla 42,6 milyon tona ulaştı. Doğalgazda ise son 13 yıldaki arama faaliyetleri ile 3,7 milyar metreküp doğalgaz elde edildi. Doğalgazda toplam üretilebilir rezerv 2014 yılı sonu itibarıyla 5 milyar metreküpe çıktı."

Bugüne kadar 3 bin 185 kuyunun açıldığını anlatan Alaboyun, yüzde 72'sinin Güneydoğu Anadolu, yüzde 21'inin Trakya, yüzde 7'sinin de diğer bölgelerde açıldığını ifade etti. Devlete 10,5 milyar dolarlık katkı Doğalgaz ve petrole 2002'ye göre yatırımlarda yaklaşık 10 kat artış sağlandığını, 13 yılda 13,3 milyar dolar yatırım yapıldığını vurgulayan Alaboyun, "Aynı dönemde 22,2 milyar dolar satış geliri elde edilmiştir. TP'nin devlete toplam katkısı da (vergi, kanuni yükümlülükler ve diğer ödemeler) 10,5 milyar dolardır" ifadelerini kullandı.

Coğrafi olarak dünyanın en zengin maden yataklarına sahip olan ülkelerden birisi olmaktayız. Özellikle bor madenlerinin dünya üzerinde bulunan %72.1’lik (3.066 milyar ton) kısmı yer altında bulunmaktadır. Geleceğin yakıtı ve teknolojisinde kullanılacak olması ülkemizin yer altı kaynakları bakımından çok önemli yerlere taşımaktadır.

Kömür Madenciliği fazla tüketilen enerji kaynaklarından birisi olup 3 yıl içerisinde yapılan derin sondaj çalışmalarına göre 8.3 milyar ton rezervi bulunmaktadır.

Kömür Madenciliği fazla tüketilen enerji kaynaklarından birisi olup 3 yıl içerisinde yapılan derin sondaj çalışmalarına göre 8.3 milyar ton rezervi bulunmaktadır.

Demir Madenciliği Doğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak çıkartılmaktadır. Demir endüstride en çok kullanılan maden olarak kabul ediliyor.

Krom paslanmaz çelik üretiminde kullanılan madenlerden birisidir.

Trona ülkemizde 836 milyon ton olarak rezerve bulunduğu düşünülüyor.

Boksit hammaddesinin işlenmesi sonucu alüminyum elde edilip uçak ve elektronik sanayisinde kullanılmaktadır.

Tuz bakımından yer altı kaynaklarımız oldukça zengin olmaktadır. Deniz suyundan tuz üretimi hızlı bir şekilde artış görülmektedir.