Türk Dünyası Sivil Toplum Buluşması’nda Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Türkmeneli Dernekler Federasyonu (TÜFED) Genel Başkanı Kemal Beyatlı, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Savaş Avcı, Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Kürşat Çavuşoğlu, Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği Başkanı Salman Nalbant, Irak Türkleri Adalet Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mithat İbrahim ve Yönetim Kurulu Üyeleri Irak Türklerini güçlü bir şekilde temsil etti.
KAVUNCU: “ORTAK BİR GELECEK HER ŞEYİN ÜZERİNDEDİR”
Programın açılış konuşmasını yapan İstanbul İYİ Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu, “Ortak gelecek ve otak geçmiş insanları birbirlerine en fazla bağlayan ve kenetleyen çok önemli bir olgu. Aynı toprak, aynı vatan üzerinde kurulacak ortak bir gelecek ve bunun getireceği bağ bence her şeyin üzerindedir. Ortak değerlerin somutlaşması için birtakım adımların atılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Kavuncu sözlerine şöyle devam etti:“Kazakistan’daki çocuklar Mustafa Kemal Atatürk’ü tanıdığı, bildiği gün, Türkiye’deki gençlerin Hoca Ahmet Yesevi’yi , Ali Şir Nevai’yi, Buhari’yi ve Emir Timur’u gerçekten tanıyıp içine sindirdiği gün, otuz yıl, kırk yıl sonra Türk dünyası, somut adımları atabilecek bir duruma gelebilir.”
İMAMOĞLU: “İSTANBUL AÇIK HAVA MÜZESİ”
Programda konuşan Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un Türkiye’nin değil, tüm Türk Dünyası’nın en büyük şehri olduğunu söyledi. Ürettiği değerlerle İstanbul’un çekim merkezi olduğunu belirten İmamoğlu, “Türk Dünyası ile ilgili her rengi ve her sesi kucaklaması nedeniyle de İstanbul Türk Dünyası’nın yıldızı. Tarihi birikimini kültürel anlamda da günümüze kadar taşıyan ve medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, aslında Türk Dünyası için de büyük bir açık hava müzesi. Örneğin bugün Topkapı Kültür Parkı olarak adlandırılan alan Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederken şehre giriş yapıp otağını ilk kurduğu mekân olması sebebiyle bizler için oldukça değerli” diye konuştu.
BURASI KÜLTÜREL PLATFORMA DÖNÜŞTÜ
Topkapı Kültür Parkı’ndaki Türk Dünyası Mahallesi’nin 2009 yılından bu yana, Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar Türk dünyasından her rengin sergilendiği, Türk Dünyası Kültür Evleri’ne ev sahipliği yapan kültürel bir platforma dönüştüğünü vurgulayan İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mahallede Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, KKTC, Tataristan, Başkortostan kültür evleri, iki tane Otağ, orijinal boyutlarda hazırlanan Orhun Yazıtları, Azerbaycan Kız Kalesi ve Kırgızistan’da yer alan Burana Kulesi maketleri var. Bunların yanı sıra aynı alanda 2016 yılı UNESCO Hoca Ahmed Yesevi Yılı münasebetiyle Hoca Ahmed Yesevi Otağı ve Hoca Ahmed Yesevi Türbesinin maketi de ziyarete açıldı.”
ORTAK DİLİMİZ TÜRKÇE
Türk Dünyası’nın bir ferdi olmaktan iftihar ettiğini belirten İmamoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ne kadar farklı coğrafyalarda yaşıyor olsalar da, tarihsel ve kültürel açıdan müşterek bir hayatı paylaşan milyonlarca kardeşi anlıyoruz. İnsanlık tarihinin en eski ve en önemli kültür ve medeniyet miraslarından birini anlıyoruz. Bu gönül ve kalp birliğinin en güçlü simgelerinden, en güzel ifadelerinden biri hiç kuşkusuz, ortak dilimiz, Türkçemizdir. Siyasi ve resmi sınırların ya da birtakım önyargıların yarattığı engelleri aşmak adına çok önemli bir girişim. Bu buluşmaların bir parçası olmak, içinde yer almak, destek olmak hepimiz için çok kıvanç verici.”
KEÇE ÜZERİNE OYMO TABLOSU
Ekrem İmamoğlu’na, üzerinde Tanrı Dağlarının yüksek kesimlerindeki eski Türklerin taşlar üzerine işlediği şekiller ve desenlerin yer aldığı oyma tekniğiyle yapılan keçeden ‘oymo’ tabloyu Türkmeneli Dernekler Federasyonu (TÜFED) Genel Başkanı Kemal Beyatlı takdim etti. Türk Dünyası Sivil Toplum Buluşmasında dernek yöneticilerine Türk dünyasına ait müzik dinletisi yapıldı.
Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam