Öne Çıkanlar esenyurt belediyesi Kemal Sunal Amfi Tiyatro Şehit çocukları ve yetimlere destek Engelliler 5 Yıldızlı Tatil Yaptı Engelsiz Yaz Kampı
banner279

Bu haber kez okundu.

Sedef hastalığı lekeleri, sebepleri, tedavisi ve ilaçları
 Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Sedef hastalığı mikrobik, mantardan kaynaklanan veya viral bir hastalık olmadığı için kesinlikle bulaşıcı değildir. Vücudun kendi iç işleyiş bozukluğundan kaynaklanan bir hastalıktır.

Sedef hastalığında cilt dökülmeleri daha çok bilek, el, sırt, boyun, ense, yüz, alın, genital organlar, kafatası, ayak bilekleri ve diz çevresi gibi bölgelerde yoğunlukla görülürler. Sedef hastalığı lekelerinin deri yüzeyinde diğer hastalıksız bölgelere yayılım gösterme eğilimi vardır.



Sedef hastalığının kronik bir hastalık olması ve dönemsel olarak ciltteki sedef lekelerinin artma ve azalma eğilimine girmesi nedeniyle her zaman kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. Sedef rahatsızlığı sadece cildi değil aynı zamanda el ve ayak tırnaklarını da etkilemektedir. Sedef tırnağı adı verilen belirtilerde tırnak sedefi (psoriatik tırnak distrofisi) denilen sedef türünde görülmektedir. Bunun yanında psoriatik artrit denilen eklem rahatsızlıkları da Sedef hastalığına muzdarip kişilerin %10 ile 15 i arasında bir kesimi rahatsız etmektedir.

Sedef Hastalığının Sebepleri Ve Nedenleri Nelerdir?

Sedef hastalığının gerçek nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber genetik bir takım faktörlerin, stres, sistemik kortikosteroid ilaç alımı, aşırı alkollü içecek tüketimi ve sigara tiryakiliğinin sedef cilt hastalığı rahatsızlığı görülme riskini artırdığı bilinmektedir.

Sedef Hastalığının Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Sedef hastalığının sebepleri kesin olarak bilinemediği için, hastalığın kökünü kurutacak kesin bir tedavi geliştirilememiştir. Ancak sedef cilt lekelerinin rahatsız edici görüntüsünü ortadan kaldıracak değişik tedavi seçenekleri de mevcuttur. Kişisel özelliklere göre sedef hastalığının tedavi alternatifleri farklılık gösterebilmektedir. Bazı sedef hastlaığı tedavileri bazı kişilerde etkili olabilirken, bir diğer hastada hiç bir işe yaramayabilmektedir. Genelde deneme yanılma yöntemi uygulayarak sedef hastalığına ve sedeften kaynaklanan cilt lekelerine nelerin iyi geldiğini öğrenebiliriz. Bu tür deneme üzerine yöntemler kullanırken sedefli cilt lekelerinin oluşum alanı, ciddiyeti ve hastalığın ilerleme düzeyi etkili olmaktadır. Hastanın yaşı, cinsiyeti, yaşam standartları kalitesi gibi etkenler değişik cilt lekesi tedavi alternatiflerinin değerlendirilmesini gerekli kılabilmektedir.

Sedef Hastalığının Başlıca Tedavi Yöntemleri Şunlardır

Topik kremler ve sedef merhemleri ile sedefli cilt lekesinin tedavisi. Sedef kremleri son dönemlerde oldukça başarılı sedef lekeleri tedavilerinde adını duyurmaktadır.
Excimer lazer yöntemiyle sedef hastalığı tedavisi, ayrıca ultraviyole ışın tedavisi.
Bazı tür biyolojik içerikli ilaçlar ile sedef hastalığı ilaç tedavisi.

Sedef tedavisi yapılırken yan etki düzeyi en az olan ilaçların ve tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi önem arz etmektedir. Öncelikle pomat merhem gibi toksidite düzeyi düşük ilaçların kullanılması tavsiye edilir. Bunun işe yaramaması durumunda sedef tedavisinde diğer sistemik özellikli ve etkili sedef hastalığı ilaçlarının kullanımına geçilebilir. Son aşama ise sedef hastalığının lazer ve ultraviyole ışınları ile tedavisi ile sedefli cilt lekesi giderme tedavileridir.

Orta ve uzun vadede sedef hastalığı, belli bazı uygulanan tedavi yöntemlerine karşı direnç geliştirebilmektedir. Bu durumda mevcut cilt lekesi uygulamasını terk ederek bir diğer sedef hastalığı tedavi yöntemine geçmede fayda olacaktır.

Antibiyotikler sedef hastalığı tedavisinde rutin ilaçlar olarak kullanılmazlar. Ancak belli bakterilerin neden olduğu sedef lekeleri ve rahatsızlığı mevcut ise bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilmektedir.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183