İnşaata dayalı bir büyüme içindeki Türkiye’de imar planlarına ilişkin yapılan değişiklikler, yine gündeme oturmuş durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir süre önce hazırlanan ancak, itirazlar nedeniyle dört kez ertelenen ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’ 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giriyor. Uygulamada büyük değişikler getiren yeni yönetmelik, ellerinde henüz ruhsatı alınmamış projeleri olan müteahhitleri kara kara düşündürüyor.
Müteahhitler; proje, statik hesaplamaları, mimari çizimler gibi işlemlerin 6 ay sürdüğünü, 1 Temmuz’a kadar inşaat ruhsatı alamamaları halinde tüm bu işlemlerin yeni yönetmeliğe göre baştan yapılmasına yol açacağını savunarak bunun da inşaatların durması anlamına geleceğini belirtirken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, yeni yönetmeliğin hiçbir şekilde ertelenmeyeceğini söylemesi inşaat sektöründe paniğe yol açtı. Yeni yönetmelikle konut yapımının yarıya düşmesi bekleniyor.
BOYA RENGİNE BELEDİYELER KARAR VERECEK
Yönetmelikle birlikte bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, çevredeki yapılara uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek için dış cephe boya ve kaplamalarının yanı sıra çatının malzemesini ile rengini seçebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek. Ayrıca yola ve yan parsellere konan mesafe zorunluluğu, arsa payının düşmesine de neden olabilecek.
Sağlık ve eğitim tesisleri, oteller, içinde patlayıcı madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere zorunlu paratoner konulacak. Balkonlar alçıpanla bağımsız bölüm haline getirebilecek. Ayrıca, teraslara bahçe, hatta havuz yapılabilecek.
NASIR: OLUMSUZ ETKİLENECEK!
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu yeni yönetmenlik ile birlikte belediyelerin yetkisi artırılacak. Belediye projeye müdahale edebilecek. Belediyelerden görüş istendi. Belediyeler bu taleplerini bakanlığa bu ay sonuna kadar iletecek. Bakanlık da kırmızı çizgilerini belirleyip diğer konular için yetkiyi belediyelere bırakacak. 1 Temmuz’a kadar ruhsatı alanlar yürürlükteki haklara sahip olacak ama 1 Temmuz’dan itibaren yeni yönetmelik geçerli olacak.
Elbette bazı arkadaşlarımız bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Ancak 1985 yılında yürürlüğe giren 3194 sayılı imar kanunu yamalı bohçaya dönüştü. Bu kanunun yenilenmesi şarttı. Çevre şehircilik bakanı ile görüştük. Bakanın tavrı net. Yeni tip imar yönetmenliğinin ertelenmesi söz konusu değil.”
Arı: Yeniden gözden geçirilmeli
Avrasya Mimarlığın sahibi Kürşat Arı, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni yönetmelikle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. En büyük sıkıntının eldeki mevcut proje ruhsatlarının bu tarihe yetişmemesi olduğunu belirten Arı, bazı maddelerin ekonomik kayba yol açtığını ifade ederek, “Ne oluyor? Bahçe katı daireler iptal oluyor. Bahçe katı daireler iptal olunca müteahhittin de mal sahibinin de bir dairesi gidiyor. Bu ne demek? O yapılan inşaat bizleri yani müteahhitleri kurtarmayacak demek. Kurtarmayınca da mal sahibinin binası yapılamaz. Bu durumda sadece biz değil mal sahipleri de böylece mağdur olmuş oluyor” dedi.
Yönetmelikte yeniden değerlendirilip değiştirilmesi gereken hususlar olduğunu söyleyen Arı, “Dört sene önce çıkan kanunu dört defa niye erteledi bu devlet? Demek ki bu çıkan kanunda ya yanlışlıklar ya da eksiklikler var. Dört kez neden ertelersin ki? O zaman bunun cevabını da versinler. Şu an Avcılar için söylüyorum, Cihangir Mahallesi’ne gidin. Yüzde 80’i bitmiş. Orda iki tane arsa kalmış, o kalan iki binaya mı bahçe katı olmayacak? Öbür binaların bahçe katı var ama ruhsat yetişmedi diye diğer iki arsanın bahçe katı olmayacak! Bu nasıl iş? Bir binanın bahçe katı olmayınca Türkiye’miz kurtulacak mı? Bizce bu kanun yeni yerleşmeye açılan yerler için uygulanmalı. Avcılar’da yapılan inşaatların yüzde 80’i bitmiş. Bu ilçede ya da bu tarz ilçelerde bunu nasıl uygulayacaksınız ki? Ruhsat vermişsin, iskan vermişsin, yetiştiremeyene bu izni vermeyeceksin. Diyecekler ki ‘yapsaydın kardeşim, zamanında yetiştirseydin’ mi diyeceksin?” diye sordu.
Stüdyo dairelerin yasaklanmasının kimseyi mağdur etmeyeceğini ifade eden Arı, bina rengine belediyelerin karar verecek olmasının da anlamsızlığına dikkat çekerek, “Bu da yanlış, yani Avcılar ve benzer ilçeler için. Çünkü binalar bitmiş. Sen kalkıp ta ‘bu binayı beyaza boya’ mı diyeceksin? Az önce belirttiğim gibi yeni yerleşim alanlarında uygulanabilir” dedi.
Belediyeler memnun
Yeni imar yönetmeliğinin uygulamaya girecek olması, yetkileri arttırılan belediyeler tarafından olumlu karşılandı. Avcılar Belediyesi yetkilileri, yeni uygulamayı ‘olması gereken bir kanun yönetmenliği’ şeklinde yorumlayarak, yaşanılan bazı sıkıntıların ortadan kalkacağı görünü savundular. Müteahhitlerin ruhsatlarını yetiştirmeye çalıştığını belirten yetkililer, bodrum katların yeni yönetmenlikte olmamasının inşaatçılar açısından birinci derecede sıkıntı yarattığını ifade ettikten sonra, yürürlükle ilgili sürenin sürpriz bir şekilde uzayabileceğini de söylediler.
Hayal: İşimiz kolaylaşacak
İnşaat Mühendisi Hamit Hayal de yeni yönetmeliğe olumlu yaklaşanlardan. Uygulamalardaki aksaklıkların giderileceğini düşündüğünü belirten Hayal, “Bizler için bu uygulama gelirse belirsizlik ortadan kalkar ve hepimiz için daha iyi olur diye düşünüyorum. Hem kurumlar için, hem de müteahhitler için eksiklikler vardı. Bu yüzden bazı sıkıntıların ortadan kalkacağını umuyorum” dedi.
Senay BADUR-Kent Yaşam
YENİ TİP İMAR YÖNETMELİĞİ, İNŞAATÇILARDA PANİK YARATTI!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlandıktan sonra uzun süredir müteahhitlerin itirazları nedeniyle defalarca ertelenen ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’ 1 Temmuz’da yürürlüğe giriyor. Bu tarihe kadar ruhsat alınamayan projeler, yeni yönetmeliğe göre tekrar hazırlanacak. İşlemlerin en az altı ay süreceğini ifade eden müteahhitler, bunun da inşaat sektörünün durması anlamına geleceğini iddia ediyor.
22 Haziran 2017 Perşembe 13:22
Bu haber kez okundu.