Öne Çıkanlar Futbol Federasyonu Atakan Üner türkiyenin kaza raporu Vefa Derneği Uğur Okulları
banner279

Bu haber kez okundu.

"ÜNİVERSİTEDEN HOCALARIMIZLA BİRLİKTE DENEMELER YAPIYORUZ"

İstanbul Gazete TV ve İnternet Habercileri Derneği tarafından gerçekleştirilen Balıkesir turunun duraklarından biri Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) oldu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak 2015 yılında, kırsal alanda ekonomik hareketliliğin sağlanabilmesi için mevcut ve alternatif tarım ürünlerinin tespiti, yaygınlaştırılması ve değerlendirilmesi aşamasında çiftçilerin bilgi ve bilinç düzeylerinin artırılmasına yönelik tarımsal eğitim ve yayım çalışmalarının yapılabilmesi amacıyla Burhaniye Börezli kırsalında 114 dekarlık alanda kurulan BAÇEM, kapılarını 63 gazeteciden oluşan heyete açtı. BAÇEM yetkilileri tarafından detaylı bilgilerin paylaşıldığı ziyarette heyeti ilk karşılayan isim BAÇEM Şube Müdürü Nazım Tanrıkulu oldu.

BAÇEM ile sağlığa bereket - Balıkesir Haberleri

TANRIKULU: FARKLI BAŞLIKLARDA KURSLAR DÜZENLİYORUZ

Şube Müdürü Tanrıkulu 2015 yılından beri faaliyet gösterilen merkezde tıbbi ve aromatik bitkiler, yem bitkileri, alternatif yenilebilir bitkiler, hayvan yemi olarak kullanılan bitkiler, ata tohumları ana konuları olduğunu ve Edremit Körfezi'nin farklı bölgelerindeki zeytinliklerde çalışmalarını sürdürdüklerini belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ana konumuz tıbbi aromatik bitkiler olduğu için tıbbi aromatik bitkiler ile gelip uygulamalı kurslar düzenliyoruz. Şimdiye kadar 600'e yakın tarımsal girişimciyi sertifikalandırdık. Türkiye'de ilk defa bizi yaptığımız Aromaterapi Festivali’ni yapıyoruz. İki kere düzenledik üçüncüsünü bu Haziran'da yapacağız. Bunun yanı sıra Doku Kültürü Kursu yaptık. Yani artık kursları çeşitlendirme başladık. Bahçıvanlık,0 budama teknikleri, zeytin yetiştiriciliği gibi farklı başlıklarda kurslar düzenliyoruz.” dedi.

“BİR KİLO KÖK BOYA BİTKİSİYLE YÜZ KİLO KUMAŞI BOYAYACAĞIZ”

Eğitimlerin sahaya proje olarak çıktığını ifade eden Tanrıkulu, “Türkiye'de ilk defa olacak doğal boyalarla iyi bir projemiz var. Sındırgı'da Doğal Boya Ve Tekstil İnovasyon Merkezi diye bir projemiz var. Sanayi Bakanlığı'na geçti. Türkiye'de 1700'den 1900'lü yıllara kadar Anadolu doğal boyaların ticaretin merkeziydi. O tarihlerde dünya doğal boya ticaretinin üçte ikisini bizi karşılıyorduk. 1900'lü yılların başından itibaren Sanayi Devrimi'nde etkisiyle doğal yeni sanayi endüstriyel boyaları gelince o geride kalmış. Belki üç asır sonra tekrar bizim bu projemizde bu bitkilerin yetiştiriciliği başlayacak. Tekrar doğal boya tarlalarından bahseder hale geleceğiz. Bir kilo kök boya bitkisiyle 100 kilo kumaşı boyayacağız.” dedi.

AKÇA: ÜNİVERSİTEDEN HOCALARIMIZLA BİRLİKTE DENEMELER YAPIYORUZ

Şube Müdürü Tanrıkulu’nun eğitim ve projelerden bahsettiği konuşmasının ardından Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Serkan Akça heyete beraber merkezdeki koleksiyon ve meyve bahçelerini gezdirip bilgilendirmede bulundu. Koleksiyon bahçesinde 200’e yakın çeşit olduğunu belirten Akça, “ Bazıları bizim iklimimize uygun değil ama biz yine de getirdik. Tea Tree (Çay Ağacı) Avustralya’dam gelme bir ağaç. Balıkesir şartlarında üretilebilecek olanları, yani çiftçimize yarayacak olanların arazimizde denemelerini yapıyoruz. Onun haricinde biz bitkiler, hububat bahçeleriyle daha neler yapılabilir bunların üniversiteden hocalarımızla birlikte denemelerini yapıyoruz. Daha sonra da çiftçilerimize uygun olanları öneriyoruz. Tabii talep görüyor. Şu anda biz denemelere başladık.

“TEK AMACIMIZ VAR; ÇİFTÇİMİZE DESTEK OLMAK”

Bu konuda Türkiye'nin ilk Birliği'nde kurdurduk. İsmi de BALTABBİR (Balıkesir Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Birliği). Birlik kurmamıza ki amaç da üreticilerin çok dağınık olmasıydı. Herkes bir takım duymalarına bir şeyler üretiyordu. Biz de bu kişileri topladık. Amacımız bu çeşitleri ve alıcılarla buluşturabilmek. Şimdi çiftçilerimize diyeceğiz ki ‘Bak bunu ekeceksin ki alım garantili olsun.’ Onlar da çok mutlular zaten. İnsanlar firmalarla birlikte bir takım sıkıntılar daha önceden yaşamış. Şimdi Büyükşehir olarak biz araya girdiğimiz zaman uygun garantörlük oluyor. Bizim tek amacımız var Balıkesir ve Türkiye çiftçimize destek olmak. O yüzden adım adım bu amacımızı gerçekleştiriyoruz. “ dedi.

“50’DEN FAZLA DE ATALIK TOHUMLARIMIZ VAR”

BAÇEM’de en çok üstüne düşülen konulardan birinin de ata tohumları olduğunu ifade eden Akça, merkezdeki ata tohumlarının ilçe ilçe köy köy gezerek merkeze getirdiklerini ifade etti. Tohumlarımızı burada uygun koşullar altında yetiştiriyoruz. Burada onları stoka giriyoruz. Gelen ürünlerimizi ilk geldiğinden son geleni olarak sıralandırıp hepsini en iyi koşulda burada saklamaya çalışıyoruz Burada 140’tan fazla tıbbi ve aromatik bitkiler tohumu,50’den fazla de atalık tohumlarımız var. Karpuz, kavun, patlıcan, gül biberi, tıbbi bitkiler çoğu var diyebilirim.” dedi.

KURTULUŞ: BİTKİLERİ KLONLUYORUZ

Akça’nın ardından Uzman Bİyolog Betül Kurtuluş merkezde bulunan Biyoteknoloji ve Doku Kültürü Laboratuvarı’nı heyete tanıttı. Laboratuvarda doku kültürü teknikleri ile tıbbi ve aromatik bitkilerden standart etken madde üretimine yönelik çalışmaların yürütüldüğü, çimlenme testleri ve çimlendirme teknikleri konularında çalışmalar yapıldığını belirten Kurtuluş, “Burada klonal çoğaltım yapıyoruz. Bitkileri aslında klonluyoruz. Klonlayabilmemiz için de doğada ‘en’leri taşıyan bitkileri seçilim yapıyoruz. Seleksiyon sayesinde doğru türlere ulaşmaya çalışıyoruz. En iyi meyve büyüklüğüne, en iyi etken madde oranına sahip gibi enleri taşıyan bitkilere ulaştıktan sonra bunları aslında alabildiğimiz çok mikro düzey bir örnekten bile o bitkiyi milyonlarca mikro bitkicik düzeyinde üretebiliyoruz. Bunu da iklimatik koşullara bağlı kalmadan yapıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş yabani ortama alıştırıp seralara ya da tarlalara ekilişi yapılabiliyor.” dedi. İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183