Öne Çıkanlar iş ortaklı Kartal Belediyesi esenyurt belediyesi Elif Fındıkoğlu Hafriyat kamyonu
banner279

Bu haber kez okundu.

’Tarihi ve doğal doku korunmalı’

 Bakırköy Kent Savunması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını tarafından yapılan plan değişikliğiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi ve doğal dokuya dikkat çekmek ve kamuoyu oluşturmak amacıyla, söz konusu bölgeyi kapsayan bir gezi düzenledi.



Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Üyesi ve Kent Savunması Aktivisiti İlknur Türkali'nin rehberlik ettiği geziye; Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, İBB ve Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz, Belediye Meclis Üyesi Kenan Şahin, CHP Bakırköy İlçe Yöneticileri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bahçelievler Şube üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bahçesinde bulunan Osmanlı ve Bizans döneminden kalma eserleri görmeye giden guruba başhekimlikten izin çıkmadı. Gurubun hastaneye girmesine engel olmak isteyen hastane görevlileri ile katılımcılar arasında kısa bir tartışma yaşandı.

Tartışmanın sonunda Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu ile İBB ve Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz, kamuya ait yere girmek için kamunun kimseden izin almasına gerek olmadığını söyleyerek katılımcıların alana girişini sağladılar.

Düşünen Adam Heykeli önünden başlayan gezinin ilk konuşmacısı olan Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, yapılan plan değişikliği ile ilgili oda olarak gerekli yasal süreci başlattıklarını söyledi. Yap-işlet-devret modeli ile iktidarın burayı istediği firmaya 25 yıl işletme hakkı verdiğini söyleyen Fazlıoğlu, "Kısacası burası peşkeş çekiliyor" dedi.


Yapılan değişikliklerle hastane arazisine ticari binalar, konuk evleri ve AVM de yapabileceğini belirten Fazlıoğlu sözlerini, “Burayı kaybedersek, tarihimizi ve kültürümüzü de kaybetmiş olacağız" diyerek tamamladı.

Çevreyi gezmeye başlayan gruba rehberlik yapan İstanbul Arkeologlar Derneği Bakırköy Temsilcisi ve Kent Savunucusu İlknur Türkoğlu, 1914 yılına dayanan geçmişi ile tipik kışla mimarisini yansıtan Reşadiye Kışlası, Hipoje ve yeraltı mezarlıklarını anlattı.

Hastane bahçesinde sergilenen lahitleri gezen gurup, Osmanlı ordusuna süvari yetiştirmek amacıyla yapılan Reşadiye Kışlası'nın görkemli nizamiye kapısı, kumandanlık binası, camisi, saat kulesi, reviri, koğuşları, talim alanları ve ahırından kalan kalıntıları gezerek bilgi aldı. Daha sonra Lepra Hastanesi yanında bulunan ve 1978'den beri cüzzam hastalarının ayaklarda oluşturduğu deforme nedeniyle özel ayakkabı üretiminin yapıldığı atölye hakkında da bilgi paylaşımında bulunuldu.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183