Öne Çıkanlar istanbul iş ortaklı haberdesiniz haberler Yahya Seri
banner279

Bu haber kez okundu.

Şahintepe Mahallesi'nde Süren Kentsel Dönüşüm Mağduriyeti

İstanbul'un birçok noktasında kentsel dönüşümle ilgili anlaşmazlıklar ve çözüm bekleyen olumsuzluklar var. Başakşehir ilçesinin Şahintepe Mahallesi de bu noktalardan biri.

Başakşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi Başakkent A.Ş. tarafından 2020’de imar çalışması yapılan Şahintepe Mahallesi’ndeki evlerin bir kısmına tapu transferi yapılarak tapular komşu Arnavutköy ilçesine bağlı Hacımaşlı Köyü’ne aktarıldı.

Tapuların taşınmasına itiraz eden mahalle sakinleri, 2022 yılının Ocak ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaklaşık 280 itiraz dilekçesi verdi. Dilekçelerden bir yanıt alamayan mahalle sakinleri, 9 Aralık’ta yaşadıkları mağduriyetleri İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıyarak imar projesinin iptali için başvuruda bulundu. Bakanlık, evlerin tapusunu eski yerine getirdi.

Başakşehir Belediyesi, 2022’nin Haziran ayında bazı adalarda, ada bazlı “kentsel dönüşüm” projesi başlattı. AK Partili belediye, 8 Aralık 2022’de ise 15 farklı adada “kentsel dönüşüm” kararı aldı. Vatandaşlara, proje kapsamında evlerini vermemeleri halinde elektrik ve sularının kesileceği söylendi.

HAK MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Şahintepeliler, kurdukları Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi üzerinden yasal bir şekilde hak arama mücadelelerini sürdürürken, kentsel dönüşüm adı altında yapılanın rantsal dönüşüm olduğunu söylüyorlar. Mahalleli TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum'a tepkilerini dile getiriyorlar.

SORUMLU HÜKÜMET VE BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ

Uzun ve zorlu süreçlerle mahalle haline getirdikleri Şahintepe'den farklı bölgelerde bölünmüş paylar verilerek çıkarılmak istediklerini dile getiren mahalleli yıllardır AK Parti'ye oy verdiklerini ancak bu mağduriyetin birinci sorumlusunun da yine AK Parti hükümeti ve AK Partili Başakşehir Belediyesi olduğunu söylüyorlar.

"BUNUN ADI HIRSIZLIK"

Arsaları değerlendiği için onları oradan sürgün etmeye çalıştıklarını söyleyen başka bir teyze, “Daha önce niye kapımızı çalmıyorlardı? ‘Aç mısınız, susuz musunuz?’ diye niye gelmiyorlardı? Şimdi niye geliyorlar? Şimdi yerlerimiz değerlendi, rant için bizim yerlerimizi elimizden almaya çalışıyorlar. Adalet bu mu? Tansiyon, şeker hastası olduk onların yüzünden” diye konuştu.

Daha sert bir açıklamaya imza atan başka mahalleli ise, “Ben kalp ameliyatı oldum bunların yüzünden” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Biraz rahata kavuştuk dedik, bu sefer de yerlerimize göz diktiler. Tapum var, ruhsatım var. Her şeyim usulüne uygun. Doğal gazım, su, elektrik var. Vergilerimi ödüyorum. Sen benim yerime nasıl göz koyarsın? Hırsız mısın? Hangi devlette yaşıyoruz? Burası hukuk devleti değil mi?" dedi.

"HER ŞEYİ YASAL OLARAK YAPTIK ANCAK YOK SAYILDIK"

Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi dönem sözcülerinden Uğur Çelikok yaşanan süreci anlattı. Uzun zamandır, adına kentsel dönüşüm dedikleri rantsal dönüşümün tüm modellerini 48 bin nüfuslu mahallede deneyimlediklerini söyleyen Çelikok, “Binlerce Şahintepelinin ve binlerce evin yok sayıldığını öğrendik. Bizler mahallemizde vergilerimizi ödeyerek, elektrik- su -doğal gazımızı bağlatarak, yapı kayıt belgelerimizi alarak tapulu olan yerlerimiz üzerinde bir yaşam alanı kurduğumuzu düşünürken aslında bizlerin burada yok sayıldığımızı öğrenmiş olduk” dedi.

"BAKANLIK VE BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ MAHKEME KARARINI YOK SAYIYOR"

Tüm Şahintepe halkının birlik olup hem Hacımaşlı sürgününe karşı hem de 2020 imar uygulamalarına karşı davalar açtıklarını söyleyen Çelikok, “Bugün itibarıyla mahkemelerden 69 iptal kararı ve 12 yürütme durdurma kararı aldık. Mahkemelerin vermiş olduğu kararları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Başakşehir Belediyesi'nin uygulamaması mahallemize kurulan tezgahı ve kirli iş birlikçilerini net bir şekilde ortaya çıkartmıştır” diye konuştu.

BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ'NE SORULAR

Çelikok Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığı ve AK Partili Başakşehir Belediyesine şu soruları yöneltti:

- İptal kararı olan ada ve parsellerde yaptığınız hukuksuz işlemlere ne zaman son vereceksiniz?
- İptal kararları ve belediyenin yaptığı satışa karşı açılan davalar varken; Çetinkayaların evini sabaha karşı 05.00’da binlerce polis eşliğinde nasıl, ne hakla ve hangi kanuna dayanarak yıktınız?
- Başakşehir Belediye Başkanlığı'nın “kentsel dönüşüm” yetkileri mahkeme kararlarıyla iptal edilmiş olmasına rağmen hangi yetki ile ilgili adalarda komşularımız aranıyor? Bu hukuksuzluğa ortak olmaya devam edecek misiniz?

Sümeyra Duğan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183