İtfaiye amiri Nurettin Ayaz tarafından verilen eğitime OTONOMİ’de faaliyet gösteren esnaflar, yönetici ve personelden oluşan 200’den fazla kişi katıldı. Teorik eğitimde katılımcılara yangınla mücadelenin temel kuralları anlatıldı. Program kapsamında önce yangın çeşitleri, yangınların çıkış nedenleri ve alınması gereken önlemler, itfaiyenin görevleri, yangın halinde yapılması gerekenler, yangın söndürücü maddeler, yangın söndürme prensipleri, yangın söndürme cihaz ve dolaplarının kullanılması teorik olarak ayrıntılı şekilde anlatıldı.
Eğitimin ardından gerçekleştirilen tatbikatta katılımcılara yangın esnasında yapılması gerekenler uygulamalı olarak gösterildi. Tatbikatta ilk önce yanan mutfak tüpü ve araç lastiği itfaiyeciler tarafından söndürüldü, sonra da aynı işlem katılımcılar tarafından yapıldı.
İtfaiye amiri Ayaz tatbikat sonrasında Ankara’da 25 ilçeye dağılmış 44 istasyon ve 160 itfaiye aracıyla hizmet verdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Her gün 20 ila 115 yangın söndürüyoruz. Can ve mal kaybının yaşanmaması için gereken en önemli şey zaman kaybetmeden itfaiyeye haber vermektir. Bizim zaman kaybına tahammülümüz yok. Yangına nasıl müdahale edileceğini bilmek çok büyük bir avantaj… İtfaiye ekipleri gelene kadar siz ilk müdahaleye başlayabilirsiniz. Bu bilincin yaygınlaşması çok önemli, bu hizmetin size sunulmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç da “Bu tür eğitimlerle kişiler olası bir afet durumunda neler yapacaklarını, nasıl davranmaları gerektiğini öğreniyorlar. Olay öncesi her türlü önlemi almak ve olası durumlarda can kaybı yaşanmadan en güvenli biçimde tahliyeyi sağlamak için bu çalışmalar çok büyük önem taşıyor. Biz de sivil savunma bilincini artırmak amacıyla eğitimlerimize belli aralıklarla devam edeceğiz. Çalışanlarımızın ve esnafımızın bilinçlenmesini sağlayan İtfaiye Müdürlüğü’ne teşekkür ediyoruz” diye konuştu.