Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Edep ve Ahlâk Sohbetleri", Mutasavvıf Yazar Ömer Tuğrul İnançer'in anlatımıyla Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. İslam âhlakı üzerine sohbet edilen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
ÂHLAKİ AÇIYI KUR'AN'I KERİM ÇİZER
İslam âhlakının ve İslam'la ilgili her şeyin ana kaynağının Kur'an'ı Kerim olduğunu ve dolayısıyla âhlakın kaynağının da Kuran olduğunu belirten İnançer, "Dikkat edilmesi gereken, Kuran klasik bir âhlak kitabı gibi tashih edilmemiştir. Kuran dini ve dünyevi ayrım yapmaz. Evvela din ve dünyayı ayırmamayı öğrenmemiz gerekir. İnsan fani değildir. İnsanın ömür safhaları fanidir. Mahşerde dirilip, hesap verdikten sonra tekrar yaşamaya başlayacağımız hayat baki olandır. Bu ayrımı doğru anlamak gerekir. Din ve dünya ayrımı yapmak Müslümanlıkta yoktur. Günlük hayatın her anında Allah'la birlikte yaşamamız gerekir. Hayatın genel çerçevesinde âhlaki açıyı çizen, Kur'an'ı Kerim'deki ana prensiplerdir" dedi.
ÂHLAK DAVRANIŞ BİÇİMİ OLMALIDIR
Âhlakın, düşünce ve felsefede var olan bir kavram olduğunu fakat Kuran'da kavramsal ve düşünceye ait âhlaktan bahsedilmediğini vurgulayan İnançer şu ifadeleri kullandı:
"Kuran'da yer alan âhlakta fiilden bahsedilir. Yani herhangi bir âhlaki prensip hayatımıza intikal etmiyorsa, bu havanda su dövmeye benzer. Âhlak Kuran'a göre hayata intikal etmelidir. Âhlak davranış biçimi haline gelmelidir. İnanç amelle ortaya konulursa iman olur. Eğer amelimiz inancımıza aykırı ise, imandan bahsetmek mümkün değildir. İmanın göstergesi ameldir. İslami âhlak düşüncesi ve davranışı Kuran ve sünnetle başlar. Peygamber Efendimizin vahye muhatap olmadan önceki ve sonraki hayatını doğru incelemeliyiz. Peygamber Efendimizin davranışları ve Kuran'da yer alan prensipler İslam âhlakını oluşturur."