Öne Çıkanlar iş ortaklı istanbul haberdesiniz haberler Ödülleri Kim Kazandı
banner279

Bu haber kez okundu.

“Klimalar, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, zatürre ve yüz felcine sebep olmasın”

  

Yazın, klima çarpmalarına karşı uyaran Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, “Yazın, klima çarpmalarına dikkat. Bilinçsiz klima kullanımı, üst solunum yolları enfeksiyonlarına, zatürre ve yüz felcine sebep olmasın” dedi.  

Klimaların, adeta iki ucu keskin kılıç olduğunu kaydeden Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şunları söyledi:  

“Yazın, tabii ki klima ortamı serinletiyor ve cennet gibi bir ortam sağlıyor, ama adeta iki ucu keskin kılıç gibidir. Klima kullanımındaki en önemli püf nokta, yüzümüze ve bedenimize direk vurmasın. Uyuduğumuz odada mümkünse, uyumadan önce klimayı çalıştırmak ve uyurken kapatmak doğrudur. Eğer, çok sıcak zamanlarda mecburen klimayla uyuyorsak, direk olarak bedenimize üflemesin ve mümkünse soğuk havanın hareket edeceği hava koridorunda bulunmayın. Klimalar, ayrıca havayı kuruttukları için burun tıkanıklığını da arttırırlar. Bunun önlenmesi için mümkünse soğuk buhar üfleyen cihazlar ve burun nemlendiricileri faydalıdır. Bir de bilinenin aksine, bademcik iltihabı, yaz aylarında daha çok görülüyor” diye konuştu. 

 

Sıcaklarda “burun kanamasına” dikkat 

 

Yazın sıcak ve kuru havalarda, burun kanamalarına daha sık rastlandığını anlatan Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şunları kaydetti:   

“Özellikle, tansiyon yüksekliği olanlar, gelişme çağındaki çocuklar, son üç ayındaki gebeler ve allerjik bireylerde burun kanamaları daha sık görülür. Bundan dolayı, risk grubunda olup kanama eğilimi olan çocuklar, aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan kalp ve damar rahatsızlığı bulunanlar, gebeler ve tansiyon hastaları, güneşin bunaltıcı olduğu günün en sıcak saatlerinde, mümkün olduğunca serin ve gölge ortamında kalmalıdır. Aniden hazırlıksız gelen burun kanamalarında, burun içerisine bol soğuk su çekilip, hafifçe sümkürerek pıhtının uzaklaştırılması faydalıdır. Sonrasında, oturur pozisyonda iken, kafa hafif öne eğilip, burun kanatlarına 5-10 dakika süreyle her iki taraftan baş ve işaret parmaklarının iç kısmıyla genişçe tutularak baskı uygulanmalıdır.  Bu bası sırasında, önemli bir püf nokta olarak, burunun kanatları dediğimiz esnek olan uç kısmının sıkıştırılması önemlidir. Bu sıkıştırma işleminin burun ucundan orta yüz ile birleşim yerine kadar genişçe tutularak basının uygulanması gerekir. Sıkça yapılan bir hata olarak, kemik dokuya bası uygulanması faydasızdır. Ayrıca, aktif kanama esnasında, burun kökü ve enseye buz uygulaması bazen faydalı olabilir. Özellikle ileri yaş ve gebelerde, kanama nedeni sıklıkla tansiyon yüksekliği olabileceğinden, mutlaka tansiyon ölçülmelidir ve ilaveten nadiren de olsa tansiyon rahatsızlığının her yaşta da görülebileceği akılda tutulmalıdır. Aktif kanama durduktan sonra, sümkürme yapılmamalıdır ve burun nemlendiricisi ürünler faydalıdır. Üstteki önerilere rağmen devam eden kanamalarda ise, endoskopik muayene için mutlaka KBB uzmanına görünmek uygun olacaktır” şeklinde konuştu. 

 

Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın yolları nelerdir? 

 

Yaz aylarında görülebilecek enfeksiyon hastalıklarından korunmak için hijyen ve genel sağlık kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şunları söyledi: 

 

1-Elleri sık sık yıkayın. Sabun veya antiseptik solüsyonlarda temizlenmesini sağlayın. 

2-Yazın özellikle, çocukları etkileyen ve sık görülen rotavirus ishallerinden korunmak için çeşme sularının kaynatılması, özellikle ishal salgını dönemlerinde oldukça koruyuculuğu yüksek bir işlemdir. 

3-Saçlar, mümkünse havlu ile kurulanmalıdır ve ıslak saç ile rüzgara çıkılmamalıdır. Terli kıyafetler ile de rüzgara maruz kalınmamalı ve imkan dahilinde değiştirilmelidir.

4-Dondurma ve benzeri tatlı ve soğuk gıdaların tüketilmesinin ardından, mutlaka çok soğuk olmayan su içilmelidir. 

5-Havuz ve denizlerden bulaşan kulak enfeksiyonları, yaz tatilini tek başına zehir edebilir. Açık denizlere göre, havuzlar çok daha fazla hijyen problemi içerirler. Uzun süre hijyenik olmayan havuzlarda kalmanın yanında, bir de kulak çubuğu gibi çeşitli aletler nedeniyle, dış kulak yolu temizliğine bağlı oluşan hastalıklar ortaya çıkabilir. Havuzdan bulaşabilecek kulak enfeksiyonlarından korunmanın temel püf noktası, dış kulak yolunun nemli kalmaması yoluyla florasının korunmasıdır. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183