Öne Çıkanlar istanbul haberler Ödülleri Kim Kazandı Yahya Seri iş ortaklı
banner279

Bu haber kez okundu.

Kemal Çebi: Siyasetteki 48. Yılımdayım Diğerleri beni ilgilendirmiyor

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere çok az bir süre kaldı. Yerel yönetimlere talip isimler göreve gelmek için vatandaşa kendini ifade etmeye çalışırken, mevcut ve tekrar aday olan siyasiler de yaptıklarını, tekrar seçilmeleri halinde yapacaklarını paylaşıyorlar.

2019’da göreve gelen Cumhuriyet Halk Partisi Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, gazetemize konuk olarak yerel seçim gündemiyle ilgili sorularımızı yanıtladı. Çebi, 31 Mart’ta yapılacak seçim için de fazlasıyla iddialı bir görüntü çizerek Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali’nin yönelttiği sorulara samimi cevaplar verdi.

Çebi, Küçükçekmece’yi kendinden önce yönetenler ve şimdi yönetmeye talip olan rakipleri hakkında çarpıcı bir değerlendirmede bulunarak, “Dünya değişiyor, belediyecilik gelişiyor, büyüyor. Kafaları inşaattan başka bir şeye basmayanlara sosyal belediyeciliği 5 yılda gösterdik, ikinci dönemimizde de tam olarak öğretmeyi düşünüyoruz.” dedi.

“KÜÇÜKÇEKMECELİ İHTİYAÇLARI İÇİN BAŞKA YERE GİTMİYOR”

“5 yılda neler yapıldı?” sorusunu yanıtlayan Kemal Çebi, “Teşekkür ederim davetiniz için. Gazetemize de başarılar diliyorum. 5 yılı geride bırakıyoruz. Bu 5 yıla başlarken Küçükçekmece halkına bir vaadim vardı. Onların yaşam standartlarını nasıl yükselteceğimi, ihtiyaçlarını ve özellikle kültür sanat etkinlikleri anlamındaki ihtiyaçlarını başka ilçelere giderek karşılamayacaklar. Küçükçekmece halkı artık başka bir ilçeye gitmiyor. Sinemalar, kütüphaneler, tiyatrolar… Gençlik merkezleri, spor tesisleri için başka bir ilçeye gitmeye gerek yok. Bunları yapmak için Ataköy’den bir daire alabilir misiniz? Hayır. O zaman bu hizmetler Küçükçekmece’ye gelecek dedik ve getirdik.” dedi.

“25 YENİ PARK, HER MAHALLEYE KREŞ YAPTIK”

2019’dan bu yana yaptıklarını anlatan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Kişi başına yeşil alan ortalaması dünyada 7 metrekare, Avrupa’da 11 metrekare, en ideali 13 metrekare. Bizde 2,5 metrekare. Diğer ilçelere baktığımızda bunun altında olan ilçeler de var. Biz bunu çok dikkate aldık. Mevcutları geliştirirken, 25 yeni park yaptık. Ayrıca her mahalleye kreş yaptık. Çalışan annelerin çocuklarını bırakabileceği bir kreş olsun istedik. Küçükçekmece’de kamuya ait bir tane kreş yoktu tek bir tane. Özel çok sayıda vardı. Biz bugüne kadar 13 tane kreş açtık. 2’si de yolda ve açılışına az kaldı.” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL TESİSLERİ YENİLEDİK, YENİLERİNİ AÇTIK”

Sosyal belediyecilik anlamında faaliyetlerinden bahseden Çebi, “Yeni sosyal tesis sözleri verdik. 4 tane sosyal tesis vardı. Senede 4 ay çalışıyorlardı. Bütün hepsine yeniden girdik, insanlar daha ucuza gelip orada daha kaliteli vakit geçiriyorlar. Adına Emekliler Kafeteryası dedik ve emekli vatandaşlarımız burada gün boyu vakit geçiriyorlar. 5 tane Emekliler Kafeteryası yaptık. Biz bunları açarken çok ses getirir diye açmadık. Emekli bugün en çok mağdur edilen kesimdir. Emeklilerin de dışarıya çıkıp arkadaşlarıyla sosyalleşmeleri için tesisler inşa ettik ve çayı da 1 TL yaptık. Çay Küçükçekmece tesislerinde 5 yıl boyunca 1 lira oldu.” dedi.

- Zam yapmıyor musunuz?

“Yeni 5 yılda 1.25 lira olacak. Zam yaptık mı yaptık kardeşim. Hep söylenir zenginden alıp fakire vereceğiz diyorlar. Bunu bana izah edin bakalım nasıl alıp veriyorsunuz? Ben zenginden vergiyi toplayıp fakire sosyal yardım olarak geri döndürüyorum. İşte çay bu yüzden 1 TL ve oradaki yemekler de daha ucuz. Çalışanlarımızın da emekli vatandaşlarımızın da gidip orada oturma haftada, ayda bir aileleriyle gidip yiyip içme hakları yok mu?”

“SIFIR OLAN KÜTÜPHANE SAYISINI ÇİFT HANEYE ÇIKARDIK”

Başka bir eksikliğin de kütüphane olduğunu dile getiren Çebi, “Küçükçekmece’de bir tane kütüphane yoktu. Şimdi 7 tane var. 2 çocuk kütüphane var. Ayrıca gezici kütüphanelerimiz var gelemeyenlerin ayağına gidiyorlar. Halkalı’daki kütüphaneyi söyleyebilirler vardı diye ama o kafe olarak yapılan bir yerdi ve biz de itiraz ettik çamların içinde kafe mi olur diye. Apar topar orayı kütüphane yaptılar. Orası devletin yeri. Milletin yeri. Niye olsun kafe orada? Kafe açılmasına karşı değiliz Küçükçekmece’de yüzlerce kafe var.” dedi.

“TAZİYE EVLERİ YAPTIK”

İbadet haklarına da değinen Çebi, “İnsanların temel ihtiyaçları var. İbadet ihtiyaçları var halkımızın. 4 tane taziye evi yaptık. Vatandaşımız artık taziye evi için de başka bir yere gitmiyor. Küçük küçük derneklerde bunları yapmasınlar istedik.” ifadelerine yer verdi.

“GIDA KOLİLERİ GİTTİ, HALK MARKETLER GELDİ”

Gıda kolisiyle yardım dağıtmanın hem etik olmadığını hem de verimsiz olduğunu ifade eden Kemal Çebi şunları söyledi;

“Devletin ve hükümetin tercihi olarak insanlar gıda kolilerine ihtiyaç duyuyorlar. Biz gıda kolisi veriyorduk mecbur onu alıyordu. Komşusu görüyordu insanlar mahcup oluyordu. Şimdi artık öyle bir şey yok. Halk Marketler açtık. Puan sistemiyle vatandaşımıza kartlarını veriyoruz. Vatandaşımız istediği şekilde gidip markette istediği ürünü alıp kasadan geçiriyor ve evine götürüyor. Gıda kolilerindeki bir diğer sıkıntı da belki ihtiyacı olmayan şeyleri koyuyorduk. Çünkü standart oluyordu bu koliler. Ama şimdi istedikleri gibi alışveriş yapıyorlar. 4 tane Halk Market açtık. 4-5 tane daha lazım Küçükçekmece’ye onlar da yeni dönemimizde olacak.”

“KÜÇÜKÇEKMECE’NİN BİR NEFES ALANINI DAHA YOK ETTİLER”

- Sebahattin  Zaim Üniversitesi’nin yerini sormak istiyorum size…

Yapılan binalara karşı çıktıklarını söyleyen Çebi, “Oranın Küçükçekmece açısından tarihi bir önemi var. O dönemde biz oraya karşı çıktık. Küçükçekmece’nin nefes alabileceği bir arsaydı. Bunun için direndik ama vakıf üniversiteleri belediye ile çalışmıyor ve bağımsız davranıyorlar. Önce sadece ana bina için izinleri vardı ama sonradan bir şehir haline geldi. Maalesef öyle devam ediyor. Devleti aşamadık. Doğru değil, kabul etmiyoruz. Ama bizim birçok kabul etmediğimiz şey bu ülkede oldu ne yazık ki.” dedi.

“AFET TOPLANMA ALANLARI VAR ANCAK NİTELİKLİ DEĞİL”

“Küçükçekmece’de afet toplanma yerleri imara açıldı mı?” sorusunu yanıtlayan Çebi, “Küçükçekmece’de herhangi bir yerde insanlar bir hafta 10 gün yaşamını devam edebilecek şekilde kalabileceği bir yer yok. Çünkü afet olduğunda günlerce kalabilirsiniz o toplanma alanlarında. Bu kışın da olabilir. Altyapısı yok. Toplanma alanlarını alan olarak 3 katına çıkardık ancak donanım olarak eksikler. Tüm İstanbul’da da Küçükçekmece’de de maalesef afet toplanma alanı yoktur. Olası bir depremde İstanbul’u düşünemiyorum.

Küçükçekmece’de 5 yılda 1 metrekare yer satmadık. 19 tane AKP’li Meclis üyesi var orada söylesinler bir kez olsun karşılarına böyle bir teklif geldi mi? Zaten satacak bir şey de bırakmamışlar onu da söylemek isterim.” dedi.

“MELEK ÇÖLAŞAN’IN İSMİNİ YAŞATTIK”

Önceki başkanların bir ölüme sebep olan olaya çözüm üretmediklerini dile getiren Çebi, “Melek Çölaşan üst geçidi yaptık. Mall Of İstanbul’u yapanlar oraya bir üst geçit yapmadılar. Melek Çölaşan kızımız da karşıdan karşıya geçmek isterken öldü. Biz de o üst geçidi yapıp adına Melek Çölaşan dedik. Aziz Yeniay’dan da istedi vatandaş, Temel beyden de istedi ama yapmadılar. Biz gelir gelmez yaptık.” ifadelerini kullandı.

‘İLK’LERİ SIRALADI

2019’da göreve geldikten sonra Küçükçekmece’de yapılan ilkleri sıralayan Çebi şunları söyledi;

“Sonrasında e-spor merkezi yaptık çocuklarımızın fazlasıyla isteği üzerine. Oyun evleri yaptık annelerimiz için. Bi Mola Yaşam Merkezi’ni yaptık. Oyun Evleri annelerimizin çocuklarını gün içinde bırakmak için bir eğlenceli bir durak.

Sokak hayvanları rehabilitasyon merkezi yaptık. Yaklaşık 1 milyon kişiye ev sahipliği yapan Küçükçekmece’de sokak hayvanları için bir rehabilitasyon merkezi yoktu. Bu da ilk.

İlk baskı ve imzalı kitaplar müzesini yaptık.

Kadın Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü de ilk biz kurduk.

Aynı zamanda Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü kurduk.

Ailem Aile Danışmanlık Merkezlerini açtık. İnsanlar gidip her konuda danışmanlık hizmetleri alıyorlar.

Kadın Eşitlik Merkezi’ni açtık.

Lagun Kadın Dayanışma Merkezi

Müzik akademisi ve kayıt stüdyosu kurduk. Yaşar Kemal Sanat Evi’ni açtık.

Birinci Sınıf Katı Atık Merkezi’ni kurduk. İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü kurduk.

Sera Üretim Merkezi’ni açtık. Çiçeklerimizi kendimiz üretiyoruz. Bu saydıklarımın hiçbiri yoktu. Belediye bunların tamamını dışarıdan alıyordu. Park bahçe ve kent mobilyalarımızı kendimiz üretiyoruz. Hani diyorlar ya işçi fazla diye. E buralarda işçiler çalışıyor. Bunlar tasarruf için. Hem daha kaliteli hem de daha ucuza üretiyoruz.

Yarımburgaz Yaşam Merkezi’ni açtık. Benden önce 15 yıl yönetenlere soruyorum; Yarımburgaz’ın yüzde 60-70 oyunu aldınız. Bir tane hizmetinizi gösterin.”

“ÇAY SADECE İÇECEK DEĞİLDİR”

Çayın farklı anlamları olduğunu söyleyen Çebi, “Çayı eksik anlattım size. Efendim çay canım ne olacak diyebilirsiniz ama şunları söylemek istiyorum;

Bir insan evet sabahtan akşama kadar çay içmeden durabilir zaruri bir ihtiyaç değil ancak çay dertleşme, sosyalleşme aracıdır. Çay bir ikram aracıdır. O yüzden 1 liradır çay.” dedi.

“KÜÇÜKÇEKMECE’DE ÇALIŞANI ENFLASYONA EZDİRMEDİ”

- Yaptığınız toplu iş sözleşmesi örnek teşkil ediyor. Ne söylemek istersiniz?

“Belediye çalışanlarımız bizim mesai arkadaşlarımız. Belediye çalışanları aldıkları maaşla ailelerini geçindirmek zorundalar ve çalışanlarımız mutlu bir şekilde işe gelmeli ki verimli olsun. Sabahtan akşama kadar kredi kartı borcunu düşünen bir çalışan bize hiçbir şey veremez. En düşük maaş 28 bin 300 Türk Lirası.”

- Bütçenin yarısını işçiye mi veriyorsunuz?

“Bütçemiz 4.7 milyar TL’dir. 1 milyar 850 milyon TL veriyoruz bir işçimize yılda. Yarısı falan değil. Keşke daha fazla olsa da versek işçiye.”

“SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ ONLARA ÖĞRETECEĞİZ”

- Belediye çalışanı sayısı şişirildiği şekilde eleştiriler var…

“İlçe büyüyor, belediye büyüyor, gelişiyor. İşçi sayısı da artıyor. Kafaları inşaattan başka bir şeye basmıyor. İnşaattan başka her şeyi farklılık olarak görüyorlar. 89 yılındaki belediye başkanı Aziz Yeniay’a gelip “Biz 300 kişiyle bırakmıştık belediyeyi sen 900 kişiye çıkarmışsın niye?” derse sayın Yeniay ne cevap verecek? İnşaattan başka bir şeye kafalarını yormuyorlar. Sosyal belediyeciliğe kafalarını yoracaklar. Taşeronlar ortadan kalktı ve onların yaptığı tüm işleri biz kendi bünyemizde yapıyoruz. Bunların hepsi artı istihdam demek. Matbaa işini bile kendimiz yapıyoruz. Kendi yemeğimizden kendi çiçeğimize kadar her şeyi kendimiz yapıyoruz. Buralarda işçi çalışmıyor mu? Ekrem İmamoğlu’nun söylediği sözü hatırlatmak isterim; “İsrafı bitirdik, hizmeti getirdik.” Çok doğru ve çok yerinde bir sözdür. Küçükçekmece’nin bütçesine hiçbir el değmemiştir.”

“EKSİKLERİMİZİ İKİNCİ 5 YILDA TAMAMLAYACAĞIZ”

- Neden tekrar aday oldunuz?

“Bulunduğum ilçeye, yaşadığım ve yaşamaya devam edeceğim ilçeye belediye başkanı olarak hizmet verebileceğimi düşündüm. 5 yılın az geldiği düşüncesindeyim. Eksiklikleri de ikinci 5 yılda tamamlayacağım. Otopark meselesi önceliğimiz olacak. Onu ilk dönemimizde çözemedik ve şu an yeterince otopark yok.”

“EN ADALETLİ MECLİS ÜYESİ LİSTESİNİ YAPTIK”

- Meclis üyesi listesi hakkındaki düşünceleriniz neler?

Bak meclis üyesi adayı arkadaş alır listeyi bakar kendini arar. Kendi adı varsa “tebrik ederim çok iyi liste olmuş” der. Yoksa “Başkan bu listeyle seçim mi kazanılır ya?” deyip listeyi bir kenara atar. Oradakilerin kim olduğuna, eğitimlerine, niteliklerine asla bakmaz. Bu liste şimdiye kadar yaptığımız en adaletli, en donanımlı listedir. Ayrıca neredeyse her mahalleyi temsil eden bir isim listede var. Küçükçekmece’de yaşayan 23 ilden insanların temsilcileri aynı zamanda bunlar. Bu uçağın kaptanı kim? Herkes uçakta ama ben uçağı düşürürsem kendim de ölmeyecek miyim? En çok ben düşünürüm, ilçe başkanımız düşünür.

“ÖNCEKİ KAMPANYA DÖNEMİ DAHA SEVİYELİYDİ”

- Siyaset sertleşiyor mu Küçükçekmece’de?

Benim tarafımdan sertleşmez. Ben siyaseti yalan konuşmadan, mertçe yaparım. Temel Karadeniz de AKP’nin adayıydı. Onunla yürüttüğümüz kampanya daha seviyeliydi. Yalan dolan iftira yoktu. Yalan konuşmak için bir sebep yok. Makamlar oturanların tapulu malları değil. Bugün dünyanın tüm mal varlıkları 100 yıl önce başkalarınındı. 100 yıl sonra da başkalarının olacak. O yüzden bu tip şeylere hiç gerek yok. Siyasetteki 48. yılımdayım. Şimdiye kadar nasıl geldiysem öyle devam ederim. Diğerleri beni ilgilendirmiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183