Ancak yıllardan beri İnşaat Mühendisleri Odası, Mimar ve Mühendisler Odası, jeoloji, jeofizik ve deprem bilimi uzmanlarının uyarılarına karşın yatay mimari yerine dikey mimariye izin verilmesi ve 16 milyon nüfuslu kentin beton kulelerle doldurulmasının, yaşanan göçme, çökme, çatlama ve yıkılmalarda en büyük pay sahibi olduğu ileri sürülüyor.
KAĞITHANE’DE BİNALAR ÇÖKTÜ
Kağıthane Çağlayan Mahallesi Akıcı Sokağı'nda bir inşaatın istinat duvarında çökme meydana geldi. Duvarla birlikte yolun bir bölümü de çökerken, iki otomobil inşaat alanına düştü. Olay nedeniyle çevredeki 20’den fazla bina tahliye edildi, tahliye işleminden dakikalar sonra 4 katlı bir bina da çöktü. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin yaptığı açıklamada, "Buradaki binalar 1990'dan sonra yapılan binalardı. Özellikle 25-30 yıllık binalar. İster istemez aşağı kottaki adada dönüşümden kaynaklanan istinat duvarının çökmesi ve yağışlarla beraber o binaların alt kotları boşaldığından dolayı çökme oldu. Bizim bu konudaki sevincimiz hiçbir can kaybı ve yaralımızın olmamasıdır” dedi.
ESENYURT’TA YOL VE BİNALARDA ÇATLAK VE GÖÇÜK OLUŞTU
İstanbul’un betonlaşma oranı en yoğun olan ilçelerinden Esenyurt’ta meydana gelen zemin ve bina çatlakları ile göçükler ise vatandaşlara korkulu anlar yaşattı. Önlem amacıyla 40 bina boşaltıldı, evlerine giremeyen vatandaşlar yakınlarına sığındı..
Güzelyurt Mahallesi Orhangazi Caddesi’ndeki çatlaklar ve göçükle ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, yaşanan çökmenin 6-7 aylık bir geçmişi olduğunu söyledi. Bozkurt, vatandaşların evlerine girmesinde bir sakınca bulunmadığını belitirken, "Şu anda bir deplasman (yer değiştirme) olmadığı, sokaklarda çatlaklar yürümediği için teknik ekibin bize verdiği bilgiye göre evlerde oturulmasında bir sakınca gözükmüyor” dedi.
Yoldaki çökmenin ardından teknik bir heyet oluşturulduğunu belirten Bozkurt, “Açılan kuyularda bir deplasman olup olmadığı tespit edilmeye çalışılacak. Üniversiteden gelen arkadaşlar da bizi bu konuda yönlendirdi. Elde ettiğimiz verileri üniversitedeki heyetle de paylaşacağız. Onlar da raporlamasını bir hafta on gün içinde bitirirler. Çatlama meydana gelen caddede trafik kademeli olarak açılacak. Vatandaşlarımız binaların içinde acil bir durum olduğunda bizi haberdar etsinler. Bölgedeki kaymalar ise 15 günlük bir hasar değil, çok uzun bir geçmişi var. Özellikle son 6-7 ayda kaymaların arttış kaydettiğini saptadık. Bu kaymalar binalardan çok zeminde meydana geliyor” dedi.
AVCILAR'DA 5 KATLI BİNA BOŞALTILDI