Dünyadaki yaşamı destekleyen ormanlarımız her geçen gün yok oluyor. Bu yıl başta İzmir, Antalya, Mersin, Balıkesir, Muğla olmak üzere birçok ilde orman yangınları meydana geldi. Adeta felaketin açık göstergesi olan yangınlar, doğal sebeplerin yanı sıra ihmal dikkatsizlik gibi beşeri unsurların etkileri ile de ortaya çıkıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2017 yılındaki yangınların yüzde 84.9 oranında ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 4.7 oranında kaza, yüzde 10.4 oranında ise doğal (yıldırım) sebeplerden kaynaklandığını açıkladı. Hal böyle olunca doğanın bize sunmuş olduğu, oksijen deposu ormanlar beşeri faktörlerden kaynaklanan nedenlerden dolayı zarar görüyor. Çıkan her orman yangını birçok canlının yaşam alanını yok ediyor.
Alacağımız en ufak tedbir ile geleceğimizi kurtarmak bizim elimizde
Bakanlıktan gelen açıklamada, bu yıl çıkan toplam bin 719 yangında 8 bin 793 hektar ormanlık alanın kül olduğu ifade edildi. Yok olan ormanlık alanların tekrar kazanılmasının ise çok uzun yıllar sürdüğü biliniyor.
Bu durumda ormanların bize karşı oksijen ortamı sunma, erozyonu önleme, doğal yaşam ortamı oluşturma, su kaynaklarını koruma gibi görevleri varken, insanların da onlara karşı ihmalsizlikten kaçınma, dikkatli olma, zamanı gelmeden ağaç kesmeme, yakılan ateşlerin söndürülmesi gibi çok basit sorumluklarının olduğunun bilincinde olması gerekiyor. Kurtarılan her bir ağacın milyonlarca canlının yaşam kaynağı olduğu unutulmalı.
Medya Takip Merkezi’nin hazırlamış olduğu rapora göre, 2017 yılı Ocak ayından bu yana orman yangınları ile ilgili yazılı basında 10 bin 540 haber, görsel basında 5 bin 312 haber, internet medyasında ise 59 bin 661 haber yer aldı. Toplamda orman yangınları 75 bin 513 ile haber ile medyada konuşuldu.
Ayrıntılı bilgi için;
MTM Medya Takip Merkezi +90 212 442 30 00 www.medyatakip.com
Serpil ATAM Kurumsal İletişim/Sosyal Medya Uzmanı [email protected]
MTM Hakkında:
İstanbul Avrupa Yakası’ndaki merkezinin yanı sıra, İstanbul Anadolu Yakası, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Samsun, Adana, Gaziantep şehirlerinde 9, Almanya’da ve Azerbaycan’da birer olmak üzere toplam 11 noktada temsil edilen Medya Takip Merkezi (MTM), takip ettiği 4 bini aşkın yayın ve 150 çalışanıyla Türkiye’nin önde gelen medya takip kuruluşlarındandır. İstanbul’da, 1999 yılında kurulan MTM, ilk şubesini 2006 yılında Ankara’da faaliyete geçirmiştir. Kısa sürede Türkiye’de medya takip sektörünün lokomotifi haline gelen kuruluş, aynı yıl Almanya’da açtığı temsilciliği ile faaliyetlerini yurtdışına taşımıştır. 2013 yılında, Azerbaycan’ın ilk medya takip şirketini faaliyete sokan MTM, klasik ve dijital medya takibinin yanı sıra, Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi ve Online TV Arşivi gibi servisleri ile de sektörde öne çıkmaktadır. Uluslararası platformda büyümeyi, hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, tam üyesi olduğu AMEC (İletişim Ölçme ve Değerlendirme Uluslararası Birliği) ve FIBEP (Uluslararası Medya Takip Şirketleri Federasyonu) gibi uluslararası kuruluşlar ve üyeleri ile global anlamda işbirliğini günden güne geliştirmektedir.