Öne Çıkanlar istanbul iş ortaklı haberdesiniz haberler Ödülleri Kim Kazandı
banner279

Bu haber kez okundu.

Gürer:AKP Hükümetleri Emekçileri Köle Görüyor

 Memura ve emekliye reva görülen zam oranının yıllık enflasyon oranının yarısı kadar bile olmadığına dikkat çeken Gürer, “Çocuk ve kadın işçiler, taşeron işçilerin sorunları, mevsimlik işçiler, sözleşmeliler hep büyük sorunlarla boğuşuyor. Sendikal iş yaşamı zaten bitme noktasına geldi” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı tatilinde de seçim bölgesi olan Niğde’de Bor,Çamardı,Çiftlik, Altunhisar,Ulukışla ilçelerinde  esnaf, işçi, memur, emekliler ile bir araya geldi.Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de çalışma hayatına dair sorunların giderek arttığına dikkat çekti. 

 

Gezi ve ziyaretleri sırasında toplumun her kesiminin sorunlarını birinci ağızdan dinlediğini kaydeden Gürer, “AKP 15 yıllık iktidarı döneminde, çalışma hayatından ekonomiye, tarımdan sağlığa, iç ve diş politikadan, güvenlik ve adalete kadar hemen her alanda ülkemizi neredeyse içinden çıkılmaz bir hale sokmuştur” dedi. 

 

İşsizlik Kadar Çalışan Kesimlerin Sorunları Da Büyük

Türkiye’de işsizliğin büyük bir sorun olduğunu  bunun yanında  çalışan kesimin yaşadığı sorunların arttığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Son 15 yılda 11 iş kolunda 54 bin 850 işçinin Anayasal grev hakkı uydurma bahanelerle ertelenmiş ve yasaklanmıştır. Grevleri ertelendiği için yaklaşık 55 bin işçi hakkını arayamamıştır. İşçi sendikalarının grev erteleme kararlarını protesto etmeleri ve hak arayışları ise bu dönemde OHAL’e takılmıştır” dedi. 

 

1.5 Milyon İş Kazası

Türkiye’nin son 15 yılda iş cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğunu söyleyen Gürer, ”2002-2013 yılları arasında iş kazası geçiren sigortalı işçi sayısı 1.002.921 olarak kurum kayıtlarına geçmiştir. Yaklaşık 500 bin işçi de 2013 yılından günümüze kadarki süreçte iş kazasına maruz kalmış ve 2002 yılından bu yana iş kazası geçiren sigortalı işçi sayısı 1.5 milyona dayanmıştır” şeklinde konuştu.

 

15 Yılda 18 Bin Kişi İş Cinayetlerine Kurban Gitti

Gürer, AKP Hükümetleri döneminde iş cinayetlerindeki artışa da dikkat çekerek, “2002 yılından 2017 yılının temmuz ayına kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 18 bin 116 olarak belirlenmiştir. İş kazalarında meydana gelen ölümler iş kollarına göre dağıldığında inşaat sektörü ilk sırada, tarım alanı ise ikinci sırada yer almaktadır.

 

OHAL döneminde de işçi cinayetleri hız kesmemiştir. OHAL döneminde meydana gelen iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şu şekilde gerçekleşti: Temmuz (2016) ayının son on gününde en az 63, ağustos ayında en az 206, eylül ayında en az 150, ekim ayında en az 169, kasım ayında en az 196, aralık ayında en az 141, ocak (2017) ayında en az 161, şubat ayında en az 133, mart ayında en az 152, nisan ayında en az 151, mayıs ayında en az 146, haziran ayında en az 165, temmuz ayının ilk yirmi gününde ise en az 130 işçi yaşamını yitirdi.

 

2012 yılında iş kazaları sonucu hayatını kaybeden çocuk işçi sayısı 32’dir, 2016 yılında hayatını kaybeden çocuk işçi sayısı ise 56’dır. TÜİK verilerine göre Temmuz 2016 ile birlikte, 2016'nın ilk 7 ayında hayatını kaybeden tüm işçilerin sayısı 1049'dur.  Bunlardan 5’i 14 yaşın altındaki çocuk işçidir” diye konuştu. 

 

2 Milyon Çocuk Çalışıyor

Türkiye’nin çocuk işçiler konusunda da karnesinin zayıf olduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizdeki yoksulluk, okul sıralarında olması gereken çocukları çalışma hayatına atmıştır. Çocuk işçiliği ve kayıt dışı istihdam vahim sayılabilecek boyutlara ulaşmıştır.18 yaşın altında çalışan çocuk sayısı 101 bini geçmiş, çırak ve stajyer adı altında bu sayı 400 bine ulaşmıştır. Kayıt dışılarla birlikte çalışan çocuk sayısı 2 milyon civarındadır.  Zira 2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78'i kayıt dışıdır. Çalışan çocukların yüzde 45'inin tarımda, yüzde 24'ünün sanayide, yüzde 31'inin hizmet sektöründe olduğu ifade edilmektedir” dedi 

 

Taşeronların Umudu Kalmadı

2 yıl önce dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, 3 ay içinde taşeron işçilerin kadroya alınacağı yönündeki sözünü hatırlatan Gürer, “Aradan 2 yıl geçti ve yaklaşık 1 ,5 milyon taşeron işçi umudunu kaybetme noktasına geldi.Son açıklamalar yapılan çalışmaların taşerona kadro  vermekten çok, aynı koşullarda çalıştırıp adını değiştirmekten ibaret bir çalışma olduğunu gösteriyor.Bu kabul edilemez.Eşit işe eşit ücret ve özlük hakları verilmelidir.4C, 4B ve emeklilikte yaşa takılanların sorunları da çözülmelidir.Emeklilerde ilaçta katkı payı kaldırılıp ücret iyileştirmesi sağlanmalıdır.Aynı şekilde sözleşmeli kamu personelinin durumlarında yapılacağı söylenen iyileştirmelerle ilgili de bir gelişme olmaması AKP’nin emekçileri göz ardı ettiğinin göstergesidir."ifadesini kullandı.

 

Okumuş İşsizler

Üniversite mezunu işsizler, memur ve emekliye reva görülün yüzde 4 oranındaki zam ve mevsimlik tarım işçilerin sorunlarına da değinen Gürer şunları söyledi: 

“2017 yılı itibariyle ortaokul ve lise mezunu işsiz sayısı 651 bin 152 olarak açıklanıyor. 257 bin meslek yüksek okulumezunu iş arıyor. Lisans ve üstü iş arayanların sayısı320 bin 108. Üniversite mezunu olup da iş aramayan yada farklı işlere yönelenlerle birlikte 1 milyonun üzerinde üniversite mezunu işsiz var. 

 

Memur Ve Emeklinin Hali …

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında ezilen kamu çalışanları ve emekliler için yüzde 4 oranındaki zam, hükümetin kamu çalışanına verdiği önemin göstergesidir. Pek çok gıda ürününde geçen yıla göre yüzde 12 ila yüzde 55 arasında fiyat artışı yaşanırken hükümet, memura ve emekliye ilk altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3.5 zam yapmıştır. Kamu kesimine reva görülen yıllık zam oranı yıllı enflasyon artışının yarısı bile değildir. 

 

Mevsimlik Tarım İşçileri

Tarım işçileri sorunlarına da değinen Ömer Fethi Gürer; “Türkiye genelinde resmi kayıtlara göre 155 bin mevsimlik tarım işçisi var. Ancak kayıt dışılarla birlikte bu sayı  600 bini buluyor. Yetersiz ve sağlıksız yaşam koşullarında çalışan tarım içileri ve beraberinde getirdikleri çocukları Türkiye’nin kanayan yarası olmaya devam ediyor.

 

Her yaz döneminde onlarca tarım işçisi trafik kazalarında hayatlarını kaybediyor. Son üç ayda Türkiye’de meydana gelen 7 ayrı trafik kazasında 22 tarım işçisi hayatını kaybetti, 76 kişi de yaralandı.

 

Bir Yılda 238 Bin Esnaf Kepenk Kapattı

2013 yılının ocak ayında 2 milyon 964 bin olan Bağ-Kur’luesnaf sayısı 2017 yılının ocak ayında 2 milyon 520 bine geriledi. 450 bine yakın esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Ocak 2016 ile ocak 2017 arasında dükkanını kapatan esnaf sayısı 238 bin olarak kayıtlara geçti. Yani bir yılda 238 bin esnaf işyerine kilit vurmak zorunda kaldı.”

 

Kul Hakkı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üniversiteyi bitirip de iş bulamayan gençler, kadın ve çocuk işçilerin hakları, iş cinayetlerine kurban giden vatandaşlar, grevleri ertelenen işçiler, enflasyon oranlarının altında kalan maaş zamları gibi konuları bir bütün olarak ele aldığımızda, ülkemizde çalışan kesimin haklarının gasp edildiğini görüyoruz. Bu aynı zamanda kul hakkına giriyor.  Hükümet hakları gasp edilen, çalıştığının karşılığını alamayanların emekçileri sorunları çözecek politikalar üretmeye çağırıyorum” dedi. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183