Bakan Tüfençi, soru önergesine verdiği yanıtta kaçak ürünler için alınan önlemlerin gelişmiş ülkelerle aynı seviyede olduğunu iddia etti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Gümrüklerde bu kadar önlem alınıyorsa, kaçak ürünleri Türkiye’ye tünel kazarak mı getiriyorlar” diye sordu.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yurda sokulan kaçak ürünlerle ilgili önleyici tedbirlerin yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Gürer, gümrüklerde önleyici tedbirler için yeni düzenlemeler yapılıp yapılmayacağını sorduğu önergesinde “Yurda kaçak ürünler sokanlar hakkında yasal işlemler yapılması düşünülmekte midir? Cezaların caydırıcılığı yeterli midir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise Gümrük kapılarında ve limanlarda artan işlem hacminin ticaretin kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini zorunlu hale getirdiğini belirterek, “ Bu çerçevede, dedektör köpekleri, araç ve konteyner tarama sistemleri, sabit ve mobil bagaj ve kargo x-ray, yüz kayıt, radyasyon izleme, plaka tanıma, kimyasal madde tespit cihazları, yoğunluk ölçüm, videoskop gibi teknik donanımlar kaçakçılıkla mücadelede etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Söz konusu teknik cihazlar ve fiziki altyapımız gelişmiş ülke gümrük idareleri ile aynı seviyededir. Ülkemiz içinde tüketiciye ulaşabilen kaçak eşyaya ilişkin olarak ALO 136 ihbar hattına gelen ihbarlar ve diğer istihbarat kaynaklan çerçevesinde düzenli denetimler/operasyonlar gerçekleştirilmektedir” dedi.
Gümrük kapılarında kapalı devre televizyon kamera sistemlerinin IP tabanlı ve yüksek çözünürlüklü en son teknoloji ile yenilendiğini yüz kayıt kameraları ile birlikte 23 gümrük sahasının 7/24 toplamda 679 kamera ile eş zamanlı olarak hem yerelde hem de Ankara'da bulunan modern Komuta Kontrol Merkezimizden izlendiğini anlatan Bakan Tüfenkçi, “Bu merkezde aynı zamanda; transit yüklü eşya taşıyan araçlar araç takip sistemi ile uydu üzerinden takip edilmekte, karasularımızda seyir halindeki gemilerin hareketleri anlık olarak izlenmektedir. Gümrük kapılarımızda her türlü radyoaktif ve nükleer madde uyarısı yapan radyasyon dedektörleri sistemsel olarak takip edilmekte, araç ve konteyner tarama sistemlerinden alınan görüntüler veri analiz sistemi ile " Tarama Cihazı "operatörleri tarafından ikinci analize tabi tutulmaktadır” diye konuştu.
Bakan Tüfenkçi, “Yurda kaçak eşya sokanlar veya buna teşebbüs edenler hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Kabahat olarak nitelendirilen eylemler ise idari para cezası yaptırımına tabi tutulmak üzere 4458 sayılı Gümrük Kanununda uygulanmaktadır” şeklinde açıklama yaptı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise dedektör köpekleri, araç ve konteyner tarama sistemleri, sabit ve mobil bagaj ve kargo x-ray, yüz kayıt, radyasyon izleme, plaka tanıma, kimyasal madde tespit cihazları, yoğunluk ölçüm, videoskop gibi teknik donanımlarla kontrol edilen gümrük kapılarından halen kaçak ürünlerin geçiyor olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Bu kadar önleme rağmen, Türkiye’de kaçak ürünlerin arttığına vurgu yapan Gürer, “Gümrüklerimiz ve limanlarımız böylesine teknolojik cihazlarla kontrol ediliyorsa, bu kadar kaçak ürün Türkiye’ye nereden giriyor? Kaçakçılar bu ürünleri tünel kazarak mı yurda sokuyor? Burada bir aksaklığın olduğu aşikârdır.Kaçak ürünlerin artmasına sebep olan ne varsa araştırılıp, çözüm yolu bulunması gerekmektedir” dedi.