Gürer’e Bakan Ahmet Aslan yanıt verdi. Aslan, çalışmaların 31 Aralık 2018’de tamamlanacağını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 1998 yılından bu yana devam eden Gebze-Halkalı arasındaki banliyö hatlarının iyileştirilmesi ve elektromekanik sistemin yenilenmesi projesini TBMM Gündemine taşındı. Gürer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları GenelMüdürlüğü tarafından TCDD mülkiyetinde Gebze-Halkalı arasındaki demiryoluhattında 1998 yılından beri yürütülmekte olan Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-HalkalıBanliyö hatları iyileştirilmesi ve elektromekanik sistem yenilenmesi projesinin nezaman tamamlanması düşünülmektedir” şeklindeki sorunun yanıtlanmasını istedi. CHP Milletvekili Gürer ayrıca Söğütlüçeşmeistasyonunun harap hale gelmemesi için neden önlem alınmadığını, istasyonu adeta yağmalanmış hale gelmesini neden izin verildiğini sordu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, söz konusu projenin bakanlıklarına bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Marmaray Projesi’nin (Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi-BCl Bölümü) 29 Ekim 2013 tarihinde tamamlanarak hizmete açıldığını hatırlatan Bakan Arslan, “Marmaray Projesinin devamı niteliğinde olan Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının iyileştirilmesi; İnşaat, Elektrik ve Mekanik Sistemler (CR3 Sözleşmesi) işinde ise, Bakırköy İstasyonu Kalıcı Hat Tesis Alanları (PTFA), Küçükçekmece Arkeolojik Kazı Alanı ve Ayrılık Çeşmesi Geçici Geri Dönüş tesisi vb. süresi dahilinde teslimi yapılamayan sahalar gibi yükleniciye kayda değer süre uzatımı hakkı doğuracak hususlar nedeni ile 2019 yılının çok ötesine sarkması muhtemel işlerin tümüne ait tamamlanma tarihini 31.12.2018 olarak kesinleştirmek üzere yüklenici ile mutabakat sağlanmış olup, çalışmalar hızlandırılarak devam etmektedir” dedi.
Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö hatları iyileştirilmesi ve elektromekanik sistem yenilenmesi projesinin halen devam ettiğini ve bu nedenle Söğütlüçeşme istasyonunun tren trafiğine ve yolcu hizmetlerine kapalı olduğunu bildiren Bakan Arslan, “Söğütlüçeşme İstasyonu ‘Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi; İnşaat, Elektrik ve Mekanik Sistemler (CR3 Sözleşmesi)’ işi kapsamında mevcut yerinde sökülüp yeniden inşa edilecek olup, söküm işlemleri tamamlanmış yeniden inşa çalışmalarına başlanılmıştır. Çalışmaların tamamlanmasına müteakip Söğütlüçeşme İstasyonu YHT ve diğer banliyö ile yolcu trenleri için kullanılabilir hale getirilecektir” ifadesini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “ KİT komisyonunda TCDD’yi Sayıştay raporları ile birlikte dikkate alarak inceliyoruz. Süreçte yaşanan eksikler ve yanlış uygulamalar var.TCDD, İstanbul-Ankara-Konya YHT’den ibaret değil, yapılması gereken çok iş var. Halen tek hat ulaşımı % 90 larda. Bu arada personel sayısında ciddi düşme var .TCDD’deki sorunlar biliniyor.İstanbul kent içi ulaşımda banliyö tren seferleri çok önemli ulaşım olanağı idi.19 Haziran 2013 tarihinde seferler durduruldu. 31 Ocak 2012’den beri Haydarpaşa Garı’ndan tren kalkmıyor. 2 yılda biteceği söylenmişti, 5 yıl geçti. Söğütlüçeşme istasyonu viyadük üzerine kurulmuş olan TCDD bünyesindeki tek istasyondu. Yakın sayılacak dönemde yapıldı, kullanım dışı kalması ile harap hale geldi.Neden istasyonun tahrip olması seyredildi anlamak mümkün değil. Trafik çilesi yaşanan İstanbul'da yüzbinlerce insan taşıyan banliyö treninin yıllardır sürüncemede kalması kabullenilemez. Bu defa verilen söz tutulup, 2018 yılı sonunda yol yapılıp hizmete girsin. Bir nebzede olsa İstanbul’un ulaşım sorunu azalsın "dedi.