Öne Çıkanlar haberdesiniz Özlem Erol kopuz otomat Nobel Edebiyat Ödülünü kim kazandı? Genişleme Müzakereleri Genel Müdür Yardımcısı Maciej Popowski
banner279

Bu haber kez okundu.

FATİH’TE TARİHİ BAKLAVA ALAYI COŞKUSU

 Osmanlı döneminin en önemli geleneklerinden olan ‘Baklava Alayı’nın 3sü Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in katılımıyla Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleşti.

Sultanahmet’te, ramazana özel düzenlenen "Baklava Alayı" etkinliğinde vatandaşlar ve turistlere baklava ikram edildi. 60 kişilik mehter takımının konser verdiği etkinlikte, dönem kıyafetleri giyen 20 yeniçeri ve 80 askeri görevli de tarihi kişilikleri canlandırdı, ardından, Sultanahmet Cami'sinin belirli yerlerine kurulan masalarda, halka ve turistlere 20 bin kutu baklava ikram edildi.

Bu yıl 3.sü gerçekleştirilen etkinlikte Topkapı Sarayı’nın kapısından mehteran eşliğinde çıkan yeniçeriler ellerinde baklava tepsileriyle At Meydanı'na doğru yürüyüş yaptı. III. Ahmet Çeşmesi'nin önünde başlayan yürüyüş, At Meydanı'nın önündeki Alman Çeşmesi'nde kurulan platformda tamamlandı.

Meydanda kurulan sahnede toplanan ekip vatandaşlara 20 bin dilim baklava ikram etti. Tarihçi Talha Uğurluel’in baklava alayı sunumuyla başlayan etkinlik, baklava alayının meydana yürümesi ve protokol konuşmalarıyla devam etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte baklava dağıtımı, Sultanahmet Meydanı’nda 6 ayrı noktada kurulan stantlarda gerçekleştirildi. Baklava Alayını cep telefonlarına kaydeden vatandaşlar tarihi canlandırmayı hayranlıkla izledi.

 

Baklava Alayı gösterilerinden sonra açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Osmanlı döneminde, 18. Yüzyılın başından 1826’ya kadar yani Yeniçeri ocağı lav edilene kadar her Ramazan ayının 15’inde yapılan Baklava Alayını o günkü uygulamaların hepsiyle birlikte bugün hayata geçirdik.

 

O dönemlerde padişah sarayda yapılan bu baklavaları Silahtarağayla birlikte yeniçeri alaylarına gönderilmek üzere böylesine bir alay düzenliyor. 1826 yılında kaldırılan ve unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği ritüelleriyle birlikte bugün canlandırdık. Bizde Ramazan Ayının 15’ine denk getirmeye çalıştık. Aslında Ramazanı İstanbul ve Anadolu deyince Fatih aklımıza geliyor. Çünkü bütün  selatin camilerin bulunduğu yer burası, hırka-i Şerif burada, Hırka-i Saadet burada ve padişahlar adına yapılmış bütün camiler burada bunlardan daha da önemlisi medeniyetin beşiği olarak kabul edilen Sultan Ahmet burada bulunuyor. İşte bu meydanda tarihte nasıl yapılıyorsa aynısını bizde bu akşam yaptık” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183