Öne Çıkanlar Demitaş Tarihi rekor Sol partiler YASAK Bağcılar Belediyesi
banner279

Bu haber kez okundu.

Fatih Meclisi’nde Suriyeli gerginliği


 Fatih Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısı gerçekleşti. Meclisin ikinci toplantısında CHP Grup Başkanvekili Kazım Akşahin’in Fatih’te özellikle Akşemsettin Mahallesi’nde Suriyelilerin yoğun bir şekilde açtığı işyerlerinin ruhsatlarını sorması AK Partili meclis üyelerinin tepkilerine neden oldu.  İstanbul’un Merkezi Fatih’in son dönemlerde gerek kültürel gerek ekonomik olarak karmaşık bir süreçten geçmekte olduğunu belirten Akşahin, “Tarih boyunca İstanbul’un kültür merkezi olan ilçemiz göçlerin merkezi haline gelmiştir. Özellikle Suriye ve diğer kaçak göçmenlerin mekanı haline gelmiştir. Sorunu uzakta aramamıza gerek yok. Belediyemizin hemen arkasında Akşemsettin Mahallesi, Akşemsettin Caddesi’nde dolaştığımız zaman Suriyelilerin, kaçak göçmenlerin onlarca dükkan açtığını görüyoruz. Kasap, kuaför, fırın, kuyumcu, restoran ve kafeleri var Suriyelilerin. Her türlü sektörde faaliyet gösteriyorlar. Sigortasız ve çocuk yaşta işçi çalıştırıyorlar. Denetim deseniz yok. Suriyeliler işveren olmuş ve her sektördeler. Kendinizi Akşemsettin Caddesi’nde göçmen gibi hissediyorsunuz. Yerli esnafımız restoranlarının üzerine ‘Türk Restoranı’ diye yazmak zorunda kalmış. Başta Suriyeliler olmak üzere ilçemizi mekan tutan kaçak gözmenler, esnafımıza ve halkımıza zarar eriyor. Her sabah gasp, hırsızlık haberleri duyuyoruz. Çocuklarımızı parklara götüremez olduk. Fatihliler Fatih’ten ağlayarak göç ediyor. Göçmenleri kovalım demiyoruz. Ülkemize göç edenlerin ülkemizin kültürünü bozmamalarını, insanlarımızı mağdur etmemelerini istiyoruz. Bu vesileyle Belediye Başkanı Mustafa Demir’e sormak istiyorum. Bu işyerleri açılırken herhangi bir denetime tabi tutuluyor mu? Bu işyerlerine ruhsat veriliyor mu? Bu işyerleri vergi ve harçları veriyorlar mı? Kamusal alan işgallerine bakılıyor mu?” diye sordu.

‘Suriyelilere kaçak diyemezsiniz’


Akşahin’in ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Salih Akverdi,  Akşahin’in verdiği önergeyle mağdurların ekmeğine el uzatıldığını öne sürerek, “Ben önergenize cevap vermeyeceğim. Ben vicdanların yaralandığını, insafın zorlandığını ve mağdurların yedikleri ekmeğe el uzatıldığını gördüm. Bu sıralarda oturup da her türlü nimetten yararlanarak bu insanlara ‘kaçak göçek’ denilmesini asla kabul etmiyorum. Bütün sözleri iade ediyorum. Bu ülkede yaşayanlar olarak bize sığınan bütün insanlara biz evimizi açtık. Bu nasıl vicdandır? Şam’dan, Halep’ten kaçıp gelmiş, buralara sığınmış insanların açmış olduğu tatlıcıyı nasıl çok görürüz? Bu ülkeye sığınan insanlara biz nasıl yardımcı olmayız? Bu insanlar servetleri ve sanatları ile geldi. Dükkan açmışlar, paraları ile geldiler. Yugoslavya’dan, İspanya’dan göçüp gelirken insanlar biz onları ayırmadık. Sen gelme, çingene, avukat, doktor demedik. Biz vicdanlarımızı, evimizi açtık. İslam ümmetine dil uzatamazsınız. Bu ülkede Müslümanlara kimsenin hakaret etmeye hakkı yok”  şeklinde tepkilerini dile getirmesi üzerine CHP Grubundan Akverdi’ye tepki gecikmedi. CHP Meclis Üyesi Hikmet Öz, Akverdi’nin önergeyi çarpıttığını söyleyince ortaya çıkan sözlü sataşmalar, AK Parti Meclis Başkanvekili Hasan Suver’in müdahalesiyle sona erdi.

Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanı Soner Özimer, CHP Meclis Üyesi Kazım Akşahin’in buraya paralı gelip işyeri açan Suriyelilerin işyerlerinin ruhsatlarının olup olmadığını sormak istediğini belirttikten sonra, yerli esnafın mağdur edilmemesi gerektiğine vurgu yaptığını söyleyerek, Akverdi’nin ithamlarının ve suçlamalarının kabul edilecek nitelikte olmadığını belirtti.  FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183