Türkiye’nin deprem gerçeğinden hareketle, Başkan Remzi Aydın tarafından Strateji Geliştirme Müdürlüğü’ne bağlı olarak kurulan ESAY birimi; meydana gelebilecek afetler sebebiyle yaşanabilecek olası zararları en aza indirmek için sistemli ve organize bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Birim çalışmalarında doğal afetler, teknolojik afetler, insan kökenli afetler ve acil durumlar konusunda bilinç ve direnç oluşturmayı hedefliyor.
ESAY; afet öncesi, afet anı ve sonrasını etkili şekilde planlamayı ve bu sayede afetlerin neden olacağı zararların azaltılmasında etkili, etkin ve güvenilir hizmet anlayışı ile gerekli desteği sağlayan bir birim özelliğini taşıyor. Bu birim; meydana gelebilecek her türlü afet ve acil durumun öncesinden bitimine kadar geçen sürede, afetin veya acil durumun en az zararla atlatılmasını sağlamak, gerekli önlemleri almak, etkilerini azaltmak amacıyla ilçe ve il bazında AFAD ekiplerine destek olacak şekilde organize olmuş vaziyette.
Öncelikli görevi ise afet ve acil durumların öncesi, anı ve sonrasını etkili bir şekilde planlamak, Eyüp Belediyesi AKOM, Eyüp Belediye Başkanı, Kaymakamlık ve İl Kriz Merkezinden gelecek direktifler doğrultusunda Eyüp Belediyesinin üzerine düşen görevlerini koordine etmek, belediyenin ilgili birimlerince ekiplerinin kurulmasını, eğitimlerinin ve tatbikatlarının yaptırılmasını ve kaynaklarının (personel, araç,gereç ve malzeme) göreve hazır halde tutulmasını sağlamak.
Geçmişte yaşanan acı tecrübelerin bir daha yaşanmaması için AFAD ile koordineli şekilde çalışmalarını sürdüren ESAY, Eyüp Belediyesi Afet ve Acil Durum Müdahale Planı (EBAMP) çalışmaları kapsamında belediye birimlerinden oluşan 18 adet hizmet grubunu İstanbul AFAD'a destek olmak amacıyla bir de ekip oluşturdu.
Birim; Başbakanlık AFAD, İstanbul AFAD ve üniversitelerle yaptığı işbirliğiyle de Tehlike ve Risk Analizi, Risk ve Zarar Azaltma Önerileri, Afet ve Acil Durum Yönetim Planı, Birim İçi Eğitim, Tatbikatlar ve Arazi Eğitim çalışmalarını yürütüyor. Bu kapsamda ise kampçılık, arama kurtarmada kullanılan malzemeler, yürüyüş ve intikal, haberleşme, telsiz kullanımı, haber kağıdı ve ceride, afet durumlarında yiyecek ve içecek ihtiyaçları, enerji kesintileri, kayıp vakaları, mahsur kalan vatandaşlara yardım, acil durumlarda teknik malzeme kullanımı, sığınakların yeniden kontrol edilip kullanıma hazır hale getirilmesi, uyarı sirenleri, yeşil alanlar, barınma yerleri, atölyeler, parklar ve ağır makinaların hazır kıta olması eğitimleri veriliyor.
5393 Sayılı Belediye Kanunun 53. Maddesi gereği faaliyetlerini yürüten ESAY'ın görevleri afet öncesi, anı ve sonrası olarak 3 başlık altında sıralanmıştır.
ESAY'ın görevlerleri ise şöyle;
Afet öncesi
Eyüp Belediyesi Afet ve Acil Durum Müdahale Planı'nı (EBAMP) hazırlamak, uygulamak ve sürekli güncel tutmak, Eyüp Belediyesi Afet ve Acil Durum Müdahale Planı Olay Komuta Sistemi içindeki
görevleri için yapılan tüm hizmet grubu operasyonel planlar hazırlamak, uygulamak ve sürekli güncel tutmak, EBAMP kapsamında belediyeye ait afet ve acil durumlarda görevli tüm malzeme, makine, teçhizat ve personel kaynağını etkili ve verimli şekilde kullanmayı, gerekli kurumlara destek olacak şekilde hazır ve güncel bulunmasının sağlamak, toplanlanma, çadır alanları, eczane, hastahane, frınlar, su ve terfi istasyonları gibi envanter bilgilerini kayıt altına almak ve bunları sürekli güncel tutmak, Mahalle Afet Gönüllüleri oluşturarak, Eyüp’te afetlere karşı farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak, afet anında ve sonrasında görev alacak personellere ve mahalle afet gönüllülerine eğitim/tatbikat programları düzenlemek, Eyüp ilçesi sınırları içinde oluşacak tabii afet ve acil durumlara yönelik risk analizleri yaparak, riskli alanlarda önlem almak.
Afet Anında
EBAMP kapsamında oluşturulan Eyüp Belediyesi Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde kriz masasının kurulmasını sağlamak, AFAD Ekipleri ile işbirliği ve koordinasyon içinde hareket edilmesini saglamak, İlk değerlendirme/zarar raporlarını ilgili hizmet gruplarından alarak ilgili merciileri bilgilendirmek, afet toplanma alanlarının organizasyonunu sağlama konusunda ilgili hizmet gruplarına destek olmak.
Afet Sonrasında
Riskli ve hasarlı binaların tespit edilmesi için hizmet gruplarına destek olacaktır. Gerektiğinde personelin ve hastaların nakledilebilecekleri güvenli alanların belirlenmesinde ilgili hizmet gruplarına destk olacaktır. Geçici barınma alanlarının organizasyonunu sağlayacaktır. Sahada görev yapan AFAD ekipleri ile EBAMP Hizmet gruplarının koordinasyonunda görevli olacaktır.