İran, Nahcivan ve Ermenistan'a komşu olan Iğdır'da kayısılar toplanmaya başladı.Iğdır Ticaret odası Başkanı Kamil Arslan bu yıl Rekoltenin 26 bin ton civarında olacağını söyledi.
Arslan,Önceki yıllarda iklim değişikliği nedeniyle Kayısı üretiminde biraz düşüş olsada,Son 3-4 Yıldır yine artış görüldü.Yurtdışına ihracat yapmaya başladık.Aynı zamanda iç piyasaya sevkiyat yapılıyor.Kayısı hasadı çok kısa sürüyor çünki Kayısımız sofralıktır.Bu yüzden hasadı ve tüketimi kısa sürüyor.Ayrıca 15-29 bin metrekare soğuk hava depolarımız var burada muhafaza edilen kayısı daha uzun ömürlü oluyor.Başkan Arslan önümüzdeki günlerde İl Gıda Tarım ve hayvancılık müdürlüğümüz ve valilikle birlikte Kayısı fidanı dağıtımı yapacağız,biz istiyoruzki Iğdır'da sanayi kayısısı üretelim.Kuru kayısı üretmek için bir çalışma içerisine girdik.
Ticaret odası olarak Iğdır kayısısının hem tescili hem Çoğrafi işaret alıyoruz.Iğdır kayısısını beynelminel bir platforma taşıyacağız dedi.
Kentin simgesi olan kayısının kilosunu bahçeden 3 ila 3.5 lira arasında aldığını söyleyen ihracatçı Vedat Bağrı, ürünleri kalitesine göre ayırıp pazara sunduklarını kaydetti. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Erzurum başta olmak üzere kayısı ihracatı yaptıklarını vurgulayan Bağrı,geçen yıl ürün az oldu bu yıl geç yetiştiği için zarar ediyoruz,kilosu 3 ile 5 tl arasında satılıyor. Kalbin dostu olan kayısı cilt hastalıkları ve güzelliğe iyi geliyor. Kozmetik sektöründe yağı ve kremleri yapılıyor. Kurutulup tüketilebiliyor. Kayısı farklı sektörlerde kullanılabiliyor. Marketlerde ise kilosu 15 liraya kadar çıkıyor" diye konuştu.
Mevsimlik işçi olarak Iğdır'a kayısı hasadı için gelen genç kız ve kadınlar, "Kimimiz çeyiz kimimiz de evin geçimini sağlamak için buraya gelip her sene kayısı topluyoruz. Sıcakta biraz zorlanıyoruz. Ama günlük 60 ile 80 lira arasında kazanıyoruz. Yeme, içme ve yol masrafımızı da bizi buraya getiren ihracatçı firma karşılıyor" dediler.