Öne Çıkanlar haberdesiniz anlık haber sıcak gelişme gündem haber İmamoğlu; Bir şehir tüm imkanlarıyla adil olmalı
banner279

Bu haber kez okundu.

DERİNİN BİLE EN KALİTESİZİ TÜRKİYEYE!

 CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer dericilerle görüşerek sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamalarda şöyle dedi: “AKP Hükümetleri uyguladığı yanlış politikalarla hayvancılığı ithalata bağlı duruma getirdi. Hayvancılık yapan köylüye yeterli desteği vermeyip, büyükbaş hayvan ithal eden hükümet soruna farklı çözümler arasa da 15 yılda başarılı olamadı. Çünkü köylü köyde tutacak ve ona destek olacak politika yerine yandaşa destek uygulaması yaptı. Doğru yere ve doğru hibe ile teşvikler verilmedi. Her yıl yapılan açıklamalar sorunları çözmedi.   Hayvancılıkla beraber dericilik sektörü de sorunlu hale geldi. Hayvancılığın düşmesiyle beraber ülke de deri işlemek için tesisler deri bulamaz hale gelince ithal deriye yöneldiler. Bu nedenle de dericiler yüzde 80 oranında ithal deriye yönelmek zorunda kaldıklarını anlattılar. Bunun yanında kaliteli deri bulmakta da zorlanılıyor. Çünkü gelişmiş Avrupa ülkelerinden deri ithalatı yapmak olanaksız. Avrupa’nın iyi beslenmiş hayvanlarının derileri Avrupa ülkelerinin ihtiyacını anca karşıladığı için ithal edilemiyor. Deri işletmeleri de ya gelişmekte olan ülkelerden ya da üçüncü dünya ülkelerinden deri ithal etmek zorunda kalıyorlar. Ermenistan, Gürcistan, Irak gibi ülkelerden ithal edilen deriler cilt kalitesi bakımından yetersiz olduğu için nitelikli ürünler elde etmekte zorlanılıyor. Hükümetin hayvancılığa aile işletmelerine destek olup hem köyden kente göçleri engellemesi, hem de dericilik sektörünü tekrar ayakta tutması gerekiyor. Sanayinin zayıf olduğu Niğde’de hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor” dedi.



KOYUN VE KEÇİ DERİSİ YERİNE ÇİN ASTARI PİYASAYI ELE GEÇİRDİ
Deri sektörüne bir darbenin de Çin malı ürünlerden geldiğini söyleyen Gürer: “Dericiler mağdur, hem sağlık açısından hem de ülke ekonomisi açısından zarara uğradılar. Koyun ve keçi derilerine eski rağbet artık kalmadı. Kurbanda koyun derisini bir liraya alan olmamış. Niğde büyükbaş işliyor, Uşak gibi yerler koyun işliyor, bu nedenle toplanan koyun ve keçi derileri Uşak ve İzmir bölgesinde birkaç işletmenin dışında alınmıyor. Çünkü Çin maliyeti düşük ve sağlıksız astar üretimi yaparak derinin yerini alan ürünleri satıyor.  Böylece iç astar olarak Çin’den gelen kumaş kullanılınca koyun derisi değer bulmuyor. Eskiden koyun ve keçi derilerinden elde edilen malzemeler ayakkabılarda kullanılıyordu. Ancak Çin’den gelen astarın sağlıksız ve dayanıksız olmasıyla beraber ucuza mal edildiği için ayakkabı işletmeleri tarafından tercih ediliyor.  Niğde’de dericilikte düne göre daha gelişmiş işletmeler var, Avrupa düzeyinde kalite ve işletme yapılıyor ama durum iyi değil. Bundan yirmi yıl önce 80-90 deri işletmesi bulunan Bor’da artık ayakta kalmaya çalışan 15-20 işletme mücadele veriyor” dedi.
NİĞDEDE DERİCİLİK OKUL KAPATTI
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bor Meslek Yüksek Okulu Dericilik bölümüne, öğrenci gelmediği gerekçesi ile dört yıldır kapalı olduğunu ifade eden Gürer konuşmasında: “Trilyonluk dericilik eğitimi verilen atölyede makineler boşta kaldı. Konuyu meclise taşıdım ve okulun yanı sıra tesisinde geldiği durumun düşündürücü olduğunu söyledim. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu, tekstil, giyim, ayakkabı ve deri bölümüne bağlı, deri teknolojisi programı uygulama atölyesi, deri teknolojisi programının öğrencilerin uygulamalarına hizmet verdiği, hâlihazırda tekstil, giyim, ayakkabı ve deri bölümü, deri teknolojisi programına öğrenci alımının yapılmadığından faaliyet dışı kaldığı Bakan sorumuz üzerine belirtmişti” dedi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183