ÜRETİCİ ZARAR ETMESE BİLE KAR DA EDEMEYECEK
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin patates üretim merkezi olan Orhanlı, Yeşilgölcük ve Bağlama beldelerini ziyaret ederek, çiftçilerle ve vatandaşlarla bir araya geldi. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl 45-50 kuruş arasında maliyetle ekim yapan patates üreticileri zarar etmişti. Bu yıl da 50-70 kuruş, şu anda alıcı var ama yarın yine belirsiz. Patates sökümü başlıyor. İlk fiyat patates üreticileri bu yıl zarar etmese bile kar de edemeyecek gibi görünüyor. Geçen yıl girdi fiyatları ile başa baş noktada, ancak sorun kalıcı çözüme muhtaç, mutlaka Niğde patates Birliği kurulmalı ve patates entegre tesisi Niğde'ye kazandırılmalı” dedi.
ESNAF DA OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Köylü ve çiftçinin ürününü maliyetine satması veya zarar etmesinin, esnafı da doğrudan etkilediğini ve bu olumsuzluğun, işsizlik rakamlarına da negatif olarak yansıdığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Benim Niğdeli hemşerim tarlasındaki patates para etmeyince, alışveriş yapamıyor. Bu durum şehirdeki esnafı da olumsuz etkiliyor. Esnafın olumsuz etkilendiği bu döngüde, tüm vatandaşlar aynı olumsuzlukla karşılaşıyor. Çiftçinin tarladaki patatesinin para etmemesi, esnafı dolayısıyla tüm yurttaşları negatif etkilediği için dolaylı olarak işsizlik sorunu ortaya çıkıyor” diye konuştu.
PLANLI TARIM POLİTİKASI ŞART
Hükümetin tarım politikasındaki yanlışlıklarını TBMM’de sıkça dile getirdiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak ülkenin farklı bölgelerinde yetişen ürün için toplantılar düzenliyoruz. Çözüm önerilerini dile getiriyoruz. CHP iktidarı ile yanlışlıklarla dolu tarım politikalarını kökten değiştireceğiz. Tarımda planlı ve bilinçli üretim şart. Bilimsel ve bilgiye dayalı tarımın geliştirilmesinin şart olduğunu her zaman dile getiriyoruz. Ülkemizin toprakları bereketli çok farklı bölgelerde çok farklı ürünler yetişiyor. Oysa randıman ve verimin yüksek olduğu bölgelerde üretimin önünün açılması desteklenmesi gerekiyor. Tarım mutlaka yerel ve yerli olanla desteklenip gübresiyle, ilacıyla, tohumuyla, aracıyla, ekipmanıyla ülkemizin öz kaynaklarından karşılanacak. Çünkü ülkemizin tarımı tamamen dışa bağımlıdır. Yerli tohumların yetiştirilme alanları genişlemeli, organik tarım yaygınlaştırılmalıdır. Toprağın fazla ilaçtan fazla gübreden yanlış tohumdan korunması gerekir. Bu topraklar bizim topraklarımız. Meralarımızı topraklarımızı yanlış yönettiler. Toplulaştırma diye toprakları birleştirmeye kalktılar onda dahi sorunlar diz boyu. Hangi köye gitsek çiftçimizin üreticimizin sorununu dinliyoruz” şeklinde konuştu.