Öne Çıkanlar anlık haber sıcak gelişme kentyaşam gazetesi gündem haber haberdesiniz
banner279

Bu haber kez okundu.

Çanakkale’de Adalet Kurultayında  “Emeğe Adalet” konulu çalıştay yapıldı.

 CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çanakkale’nin Kocedere bölgesinde Adalet Kurultayı’nın gerçekleştirilen “Emeğe Adalet” konulu çalıştayını  yönetti. Gürer, Türkiye’de çalışma hayatındaki büyük sorunların örgütlü toplum ve emekçilerin dayanışmasıyla çözülebileceğini söyledi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Çanakkale Savaşlarına sahne olan Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Kocadere Kamp Alanında 26 Ağustos’ta başlattığı Adalet Kurultayı’nda farklı alanlarda çeşitli çalıştay ve oturumlar düzenlendi. 

 

EMEĞE ADALET

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Emeğe Adalet” konulu çalıştaya, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Türk-İş İzmir Sorumlusu Süleyman Yıldırım, Hak-İş Hukuk Sorumlusu Buğrahan Bilgin, DİSK Uzmanı Hakan Koçak, KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, Türk Sosyal Bilimler Derneği Genel Sekreteri Seyhan Erdoğdu, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükrü Soner, DİSK  Genel Başkanlığı yapmış olan Süleyman Çelebi konuşmacı olarak katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Başkanı Veli Ağbaba, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel de  “Emeğe Adalet” konulu çalıştaya konuşmalarıyla katkı sağladılar. 



EMEKÇİLER KÖLELEŞTİRİLDİ 

Programın açılış konuşmasını yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde emeğin geldiği son noktayı rakamsal verilerle özetledi. 24 Ocak kararlarıyla başlayan, 12 Eylül ile uygulaması gerçekleşen 15 yıllık AKP hükümetleri döneminde zirve yapan emek karşıtlığının emekçileri köleliğe indirgediğini söyledi. 

 

15 MİLYON ÇALIŞANDAN 640 BİNİ TİS HAKKINA SAHİP

Türkiye’de sendikasızlaştırmanın hangi boyutlara ulaştığını resmi verilerle gözler önüne seren Ömer Fethi Gürer, 15 milyon sigortalı çalışandan 1 milyon 400 bininin sendikalara üye olduğunu, bunların ise sadece 640 bininin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkının bulunduğunu belirtti. TİS hakkı bulunan 640 bin işçinin de AKP döneminde grev haklarının engellendiğini anlatan Gürer, “Son 15 yılda 11 ayrı iş kolunda grevler ertelendi. Bu ertelenen grevlerle 54 bin 850 işçi Anayasal haklarını kullanamadı” dedi. 

 

GREV ERTELEMELERİ SANAYİCİLER İÇİN YAPILMIŞ

OHAL dönemindeki ertelemelerle ilgili olarak AKP genel başkanının “Ertelemeleri sanayiciler için yaptık” şeklindeki sözlerini hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aslında bu ifadelerin çok şey anlattığına dikkat çekti. 

 

SORUNLAR, ÖRGÜTLÜ TOPLUMLA ÇÖZÜLÜR

Taşeron işçilere yaklaşık 2 yıl önce verilen kadro sözünün halen yerine getirilmediğini hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevsimlik ve geçici işçi uygulamalarının da artık sonlandırılması ve kadro verilmesi gerektiğini vurguladı. Memura verilen maaş zam oranının enflasyon rakamlarının altında kalmasını eleştiren Gürer, çocuk işçiler, işsizler, üniversite mezunu işsizler, kadın işçiler ve iş cinayetleri gibi sorunlara da değinerek “Bu sorunların çözümü örgütlü toplum ve emekçilerin dayanışmasından geçiyor” diye konuştu. 

 

Çalıştaya başkanlık yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeğe Adalet” konusuna vurgu yaparak, Türkiye’de imalat sanayinde çalışanların sayısı azalırken, hizmet sektöründeki gelişmelere dikkat çekti.  Gürer, katılımcılar ve izleyicilerden gelen soruları da yanıtladı. 

 

EMEĞİN SORUNLARI…

“Emeğe Adalet” konulu çalıştayda DİSK Eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, emeğin sorunları ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenleri anlatırken kapsamlı değerlendirmede bulundu. Tanıklık ettiği süreçte işçi haklarına karşı egemenlerin verdiği karşıt mücadeleyi detayları ile anlattı. Baskıcı uygulamalar ve kazanılmış haklara karşı yürütülen uygulamalardan örnekler vererek AKP döneminde yürütülen uygulamaları eleştirip mücadelenin her alanda yükseltilmesi gerektiğini ve sorunların çözümünün var olduğunu ifade etti. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükrü Soner, emek mücadelesinde yakın tarihimizde yaşanan önemli olayları anımsattı ve işçi mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Mücadele sürecinde yaşanan baskılara rağmen kazanımların altını çizdi. İşçilerin birliğinin önemine değindi. Basın dahil her alanda baskıcı uygulamaları örnekleri ile ifade etti.

 

SENDİKA TEMSİLCİLERİNDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Türk Sosyal Bilimler Derneği Genel Sekreteri Seyhan Erdoğdu çalışma süreleri, Avrupa uygulamaları, örgütlenme sorunları, uygulanan olumsuz politikalar, işçi sorunları ve örgütlenmenin önemine değindiği konuşmasından sonra Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK temsilcileri ise sendikal mücadelelerde yaşanan sorunlara ilişkin görüş ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerini paylaştılar. Sendika temsilcileri kıdem tazminatlarının yok edilmesine karşı sendikaların dayanışma içinde olmalarının önemine işaret ettiler ve taşeron işçi çalıştırma sisteminin sonlandırılması gerektiğini belirttiler. AKP döneminde emekçilere karşı uygulamalar esnek çalışma başta olmak üzere kıdem tazminatlarına dokunma ve ihraçlarla yaratılan baskıcı uygulamalarını örnekleri ile dile getirdiler.

EMEK BÜROLARININ ÇALIŞMA AMACI

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Emek Büroları yöneticisi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ise Emek Bürolarının çalışma amaçlarını sıraladı ve emeğin önemine değindi. Sorunlar, uygulamalar, baskıcı yaklaşımlar ve çözümler konusunda kapsamlı değerlendirme yapan Özdemir sorunlar karşısında çözümler ve örgütlük üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

ÖZGÜR ÖZEL’İN KONUŞMASI

Emeğe Adalet başlığı altında düzenlenen oturuma konuşmalarıyla katkı sağlayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Soma’daki maden faciasının ardından bugüne kadar yaşanan süreci ve gelişmeleri anlattı. 15 bin kişi ile başlayan izleme sürecinin bugünkü durumuna vurgu yapan Özel, konuyla ilgili mücadelenin sonuç alınıncaya kadar sürdürüleceğini kaydetti. 

 

AĞBABA: “HAK ARAMA MÜCADELESİNE DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Emeğe Adalet konulu oturumun katılımcılarına ve düşüncelerini açıklayanlara teşekkür etti. Adalet Kurultayı’na katılım ve sağlanan katkıların önemine vurgu yapan Ağbaba, CHP olarak yapılan çalışmaları özetledi. Ağbaba, emekçilerin mücadelesinde onların yanında olmaya devam edeceklerini, çözüm üretmeyi ve destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti. Genel başkan Yardımcısı Ağbaba üç büyük sendikanın çalıştayda olmasının önemine dikkat çekerek işçilerin hak arama mücadelesine desteklerinin devam edeceğini bu konuda Emek Büroları olarak örgütlenmelerini genişleteceklerini vurguladı. 

 

Konuşmacıların örgütlü toplum, sendikalaşma, emeğin ve hakkın alınması, sorunları aşmada dayanışma, iş güvencesi, esnek çalışma, işsizlik, köyden kente göçün neden olduğu yeni sorunlar, işten atılmalar gibi konularda görüşlerini açıkladığı oturum geniş katılımla tamamlandı. Katılımcıların soruları da yanıtladı.

 

GENİŞ KATILIM 

Adana Milletvekilleri İbrahim Özdiş ve Zülfikar İnönü Tümer, Hatay Milletvekili Birol Ertem, İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, İzmir Milletvekili Murat Bakan, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Parti Meclis üyesi ve Milletvekili Selin Sayek Böke, Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, İzmir Milletvekili ve Parti Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Parti Meclis Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ve sendika temsilcileri çok sayıda işçi  ve katılımcının izleyici olarak iştirak ettiği çalıştayın moderatörü CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm katılımcılara ve destek verenlere teşekkür etti. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183