Deprem riski yüksek olan Büyükçekmece Kumburgaz’da hem de sahilin hemen yanı başında herhangi bir yasal izin olmadan 40 yıllık binada deprem yönetmenliğine uygun olmayan güçlendirme ve bina içi ara duvarları kurallara aykırı bir şekilde yıkma ve kuralsız çok riskli mimari değişiklerle, her kattaki imar artışına ilave kaçak kat da dahil “Beş aydır” süren inşaat çalışmaları ile Büyükçekmece Belediyesi’ne ait yetki ve sorumluluklaryok sayılıyor. Büyükçekmece Belediyesi’nin yerinde tespit ettiği“Burada yapılan çalışmalar yasalara aykırıdır” şeklindeki tutanağına rağmen ustaların harıl harıl yaptığı çalışmalar insan hayatını da riske atmaya adeta davetiye çıkarıyor. Büyükçekmece Belediyesi’nin tutanağına rağmen duvarların üstünden atlayarak binada çalışmaların sürdürülmesi bu konuyla yetkili devlet kurumunu da yok sayıyor.
“BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYEMİZDEN GÖREVİNİ YAPMASINI BEKLİYORUZ”
Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan çevre sakinleri yapılan çalışmalarla ilgili tedirginliklerini ifade ederek , “Hangi anne, baba bu riski göze alabilir. Deprem anında Kumburgaz sahil bandında evler beşik gibi sallanırken iliklerimize kadar hissettiğimiz korku ve tecrübe varken beş aydır sözde ‘Basit tadilat adı altında yalap şalap ustalarla yapılan güçlendirmeye, usul ve yönetmeliklerle uygun testler ve projeler olmamasına rağmen itiraz ediyoruz. Binanın onaylı eski imar ve mimarı planı ile bina sahibinin usulsüz yeni mimarı planı ve imarı arasındaki her türlü haksız ve hukuksuz değişikliklerden kaynaklanan çıkar ve imtiyazların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için Büyükçekmece Belediyemizden söz konusu inşaatı durdurmasını bekliyoruz. Bizler de aynı durumdayız. Ancak belediyeden izin almadan binalarımıza çivi bile çakamıyoruz. Bu imtiyaz nereden kaynaklanmaktadır’ diye tepkilerini dile getirdiler. Hizmetlerinden memnun kaldıkları Büyükçekmece Belediyesi’ne ve Büyükçekmece Kaymakamlığı’na seslerini duyurmak isteyen çevre sakinleri, ‘Tasdiklenmemiş ve onaylanmamış söz konusu kuralsızlığa ne tahammülümüz ne rızamız ne de sabrımız var. Büyükçekmece Belediye Başkanımız Hasan Akgün ve onun değerli teknik kadrosunun bizleri her gün ölümle komşu olmaya mecbur bırakmayacaklarına inanıyoruz.” dedi.
,
“YAPI DENETİM İZNİ YOK”
Öte yandan Büyükçekmece Belediyesi’ne şikayette bulunan vatandaşlar, yazılı olarak belediyeye ilettikleri dilekçelerinde ayrıca şu ifadelere yer verdi; Yıllardır başarılı hizmetleri ile örnek olan Büyükçekmece Belediyemize bahse konu olan taşınmaza ait sunulmuş karot, sıyırma, röntgen, zemin etüdü örneği var mıdır? Belediyenizin kontrolü ve onayı dâhilinde güçlendirme projesine esas olarak güçlendirme izni alınmış mıdır? Statik projeleri var mıdır? 40 yaşından fazla olan, o dönemde kullanılan malzeme ve imalat tekniklerinin yetersizliğinin yanında depremlerle ve korozyonlarla hırpalanmış taşınmazın hali hazırda yapılan güçlendirme imalatı, tehlikeli ve riskli mimari değişikler, yapıdenetim firması tarafından denetimi ve onayıyla yapılmamaktadır. Bahse konu olan taşınmazda yapı denetim firmasının ne kendisi vardır, nede tabelası mevcuttur.
‘Bu tür makyajlama çalışmaları ölüme açıkça davetiyedir’
Büyükçekmece belediyemizde, olası depremin bir faciaya dönüşmemesi adına taşınmazlara ait güçlendirme imalatlarını deprem usul ve yönetmeliklerine göre her türlü onay ve denetimi titizlikle ve sorumlulukla takip eden teknik kadronun bina sahibi tarafından yok sayıldığı aşikardır. Bahse konu olan taşınmazda güçlendirmenin adeta mülk sahibi tarafından verilen izinle, kalfa tarafından imalatı, kalfa tarafından denetimi ve onayı yapılan güçlendirme değil, bir trajedinin hazırlığıdır. Deprem korkusuyla yatıp kalktığımız Kumburgaz’da ruhsatsız, onaysız, kaçak bahse konu olan binada ki inşaat imalatları yeni acılara adeta açık davetiyedir. Belediyemizin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini ve halen devam eden ruhsatsız ve kaçak yapının yasal mevzuata uygun ve hakedilmiş her türlü cezai müeyyidenin başta yıkım ve para cezası olmak üzere bir an önce gerçekleşmesi kamuoyunun kurumlara olan güven ve saygısına değer katacaktır.
‘BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ TUTANAK DÜZENLEDİ’
Gazetemize Büyükçekmece İmar Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şikayet dilekçesi üzerine bölgeye hemen ekip gönderildiği, söz konusu çalışmalar için mal sahibinin herhangi bir izin almadığı ifade edildi. Büyükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği tutanakta ise şu ifadelere yer verildi; Şikayet dilekçesine istinaden yapılan kontrolde zemin artı iki katlı binada tadilat çalışması kaçak dördüncü ile birlikte yapılmakta olduğunu, daha önce verilen ruhsata aykırı olarak binanın muhtelif kanallarında genişletme büyütme yapıldığı ön cephedeki balkonların altına kolon ilaveleri yapıldığı, çatının arasına oda ilavesi yapıldığı ve çatının ön cephesine açık teras yapılarak üzerine kısmen pargele yapıldığı tespit edilmiş olup bina mühür altına alınmıştır. Büyükçekmece İmar Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü’nün bölgeye gönderdiği ekiplerin binanın tadilat ve güçlendirilmesi için Zeynep Meral Hınçal’ın yasal hiçbir işlem yapmadığını tespit ettiğini görüntüleyen muhabirimiz tutanakta Büyükçekmece Belediyesi’nin çalışmaların durdurulması istediğini de görüntüledi.
ZEYNEP MERAL HINÇAL; HİÇBİR İZNİM YOK
Yasal bir izni olup olmadığını sorduğumuz Zeynep Meral Hınçal ise, “Herhangi bir iznim yok. Ben basit bir tadilat işi yapıyorum. Benim de kendime göre çevrem var. Size bu haberi yapmanın hesabını soracağım. Ben kendime ait evimi 1965 yılında satın aldım. 86’da da projelendirildi ve bugün ki haline getirildi. Burayı yaklaşık 25 yıldır kiraya verdik. Geçen yıl itibariyle harabeye dönen evimizi tadilat yapmaya karar verdik. Yapılan bütün işlemler tadilattır. Kaçak inşaat yoktur.” açıklamasında bulundu. Haberimiz hazırlanırken Zeynep Meral Hınçal’ın belediyenin tutanağını yerinden söktüğünü ve çevre sakinlerine “Ben o işi hallettim kimse beni engelleyemez!” diyerek çalışmaları sürdürdüğünü bildiren çevre sakinleri, “Belediyenin tutanağını kaldırmak belediyenin görevidir. Böyle bir şey nasıl olur?” diye tepkilerini dile getirdiler. FİDAN UĞUR / KENT YAŞAM