Daday’ın Ballıdağ Mevkii’nde yaklaşık 57 yıl önce verem ve göğüs hastalıkları üzerine kurulan ve yıllarca hizmet veren 350 yatak kapasiteli Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, ilk olarak Yaşlı ve Bakım Merkezi olmak üzere Hacettepe Üniversitesine devredildi. Bakımsızlıktan her tarafı dökülen binaya yıllardır bir çivi bile çakılmadı. Uzun yıllar Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) bünyesinde hizmet veren hastane 2005 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı SSK hastaneleriyle birlikte Sağlık Bakanlığına devredildi. 2009 yılında da Sağlık Bakanlığı tarafından Hacettepe Üniversitesi’ne devredilen hastane binası kaderine terk edildi.
Ormanlık alan içinde bulunan hastanenin şuan ki harabe hali içler acısı. Bakımsızlıktan kırılan kapı ve camların, asansör boşluklarının açıkta olması büyük tehlikelere yol açmasına rağmen çevresinde hiç bir önlem alınmaması dikkat çekiyor. Hastanenin ekipmanlarından olan sedyeler, hasta klasörleri gibi birçok malzeme ortalığa saçılmış ve talan edilmiş durumda. Bölge halkı ormanlık alanın içine kurulan hastanenin çok sayıda hastaya şifa dağıttığını, coğrafi konumu itibariyle ve temiz havanın etkisiyle yatalak gelen birçok hastanın iyileşerek taburcu olduğunu söylüyor. Binanın durumuna çok üzüldüklerini dile getiren vatandaşlar yetkililerin sıfırdan bina inşa edip şehir hastaneleri yapmak yerine kullanılmayı bekleyen mevcut binaları değerlendirmelerini istiyorlar. Halk biran önce bu duruma çare bulunmasını ümit ediyor.
HASTANE’DE RIFAT ILGAZ’DA TEDAVİ GÖRDÜ
Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları hastanesi’nin yükünü azaltmak için 1970’li yıllara doğru yapılan Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, İsviçre’deki bir hastanenin mimarisinden esinlenerek yapıldı. 53 bin dönüm arazi üzerine, adeta cennet gibi bir alana inşa edilen hastane astım, KOAH, zatürre, verem gibi çok sayıda hastanında sağlığına kavuşmasına vesile oldu. Hastanede Hababam Sınıfı’nın yazarı Türk Edebiyatı’nın önemli ismi Rıfat Ilgaz’da tedavi gördü. Hasta sayısının azalması ve personel eksikliği gibi bir çok nedenden dolayı 2009 yılında kapatılan hastane, 2009 yılından beri boş duruyor.
TİYATRO SALONU BİLE VAR
Eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in çocukluğunun geçtiği Sarıçam Köyü'nün de bulunduğu Daday'da, 1954 yılında yapılan değerlendirmeler sonucu oksijen deposu olarak belirlenen bölgede yapılan Göğüs Hastalıkları Hastanesi, bakımsızlıktan harabeye döndü. Lojmanları, çocuklar için oyun parkı, hastalar için yürüyüş parkuru gibi bir çok sosyal tesisi de barındıran hastanenin içinde, o günün şartlarında tiyatro salonu bile ihmal edilmedi. Döneminde, başta verem olmak üzere göğüs hastalıkları hastalarının yatarak aylar süren tedavilerinde sıkılmamaları ve sosyal aktiviteler için tiyatro salonunun bulunduğu hastane, bugün korku filmleri sahnelerini andırıyor. Vatandaşlar yetkililerin hastane için bir an önce harekete geçmesini bekliyor.
KENT YAŞAM / GAMZE ÜNLÜ