Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle 6 yıldır Türkiye’de misafir olan Suriyeli engellilerin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda Suriye Çalıştayı düzenlendi. Türkiye Beyazay Derneği ve Bağcılar Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği programa siyasetçisinden akademisyenine kadar birçok kesim tarafından yoğun ilgi gösterildi. Program Suriyeli mültecilerle ilgili sinevizyon sunumuyla başladı. Gerçekleşen programda Gazi Üniversitesi öğrencisi görme engelli Mahir Hames’in başarı hikayesi herkesi duygulandırdı. Başkan Lokman Çağırıcı, Mahir’e Kornea nakli ameliyatı sözü vererek Çalıştay’ın amacına uygun olumlu ilk adımı atmış oldu. Mahir’in gözleri için umut olan bu karar herkes tarafından alkışla karşılandı.
’70 BİN SURİYELİ VAR’
Açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Bağcılar’da engel tanımadan heyecan duyan dostlara burada hizmet vermekten şeref duyduğumu belirtmek istiyorum. Bağcılar’da engellilere yönelik birçok projelere imza attık. Her geçen gün yeni hedeflere yöneldik. Bu projenin diğer bir anlamı da şu, problemlere değinirken aynı anda Suriyeli engelli kardeşlerimizin sıkıntılarının giderilmesi. Uyum noktasında hem belediye hem de meclisimizde bir komisyon kurarak büyük bir merkezi sadece bu konuyla alakalı hizmete açmış olacağız. Bizim bu dostlarımıza memleket özlemini çektirmememiz lazım. Suriyeli kardeşlerimizin ne çektiğini düşündüğümüzde ensarlık yapmanın ne kadar şerefli bir iş olduğunu anlıyoruz. Bağcılar da 70 bine yakın Suriyeli kardeşimiz var. Hiçbir hizmetimizde onları farklı görmedik. Bağcılar’da yaşıyorsa Bağcılar’daki diğer kardeşlerimiz gibi onlara da aynı hizmeti veriyoruz” dedi.
‘BİRLİKTE GELECEĞE YÜRÜYELİM’
Beyazay Derneği genel Başkanı Lokman Ayva ise konuşmasında “Bağcılar Belediyemiz bu işin bu sahanın lideri durumunda. Sorumluluğu da o kadar büyük ve önemli. Bu programı üstlenmesiyle bu Engelli Sarayı’nı yapmasının sebebi aynı. İnsanın hayatını kolaylaştırmak ve problemlerini çözmek lazım diyor. Bu çalıştay çok detaylı bir çalışmadır. Başlığımız şu, Suriyeli engellilerin Türkiye sistemlerine uyumu çalıştayı. Yani biz şartları iyileştirelim arkadaşlarımızın başarmalarına fırsat verelim. Hem Suriye’den hem Türkiye’den herkes birlikte başaralım, mutlu olalım ve birlikte geleceğe yürüyelim” dedi.
TEŞEKKÜR ETTİ
Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve şu anda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan Ayşen Gürcan ise düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Engellilik bir devazantaj ama bunun yanında göç de önemli. Sadece Türkiye gündeminde değil dünya gündeminde de güvenlikten sosyal politikalara birçok ülkede de mültecilere yönelik kurumsal yapılar oluşturulmaya başlandı. Ancak mülteci sorunlarıyla ilgili ilk kez bir çalıştayın burada yapıldığını gördüm. O anlamda emeği geçen herkese kendi adıma, ülkem adına devletim ve hükümetim adına teşekkür ediyorum. Buradan çıkacak sonuçların Suriyeli engelli kardeşlerimiz için hayırlı olacağına inanıyorum. Hayatın içinde güzellikler var bu güzellikleri artırmak adına birbirimize dokunduğumuz sürece sinerji oradan çıkar. Bir elin nesi var iki elin sesi var.”
‘MUHTEŞEM İŞLER YAPMIŞLAR’
Gazeteci Yazar Ayşe Böhürler ise “Sunumu izlediğimde görüyorum ki Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva iyi çalışmışlar. İki Lokman sırt sırta vermişler muhteşem işler yapmışlar. Engellileri hayata katmak için, onların geleceği için, ailelerinin onlarla birlikte mutlu ve huzurlu yaşamaları için birçok güzel etkinlikler gerçekleştirmişler. Kendilerini tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
‘BİZE ENGELLİ DEMEYİN’
Programın ilerleyen dakikalarında söz alan Suriyeli Mahir Hames’in (23) hikayesi herkesi duygulandırdı. Mahir, “Anlatacaklarım karşısında duygulanmayın çünkü ben halimden mutluyum” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:“Bayırbucak Türkmenlerindenim. Bir gözüm doğuştan engelli diğeri sonradan görme yetisin kaybetti. İç savaş nedeniyle Hatay Yayladağ’daki Çadırkent’e yerleştim. Hayallerim vardı yılmadım ve hepsini tek tek gerçekleştirdim. Önce liseyi okudum ardından kursa gidip Türkçe’yi öğrendim. Üniversiteyi burslu olarak kazandım. Şu anda Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde son sınıfta okuyorum. Eşim de görme engelli ve İlahiyat Fakültesi’nde öğrenci. Söylemek istiyorum ki isterseniz başarırsınız. Kornea nakli ameliyatı olmayı istiyorum. Benim bir hayalim daha var memleketime dönmek ve faydalı biri olmak. Yanlış anlamayın Türkiye’yi çok seviyorum ama insanın memleketi gibisi yok. Bir şeye özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bize engelli denilmesine karşıyım yetersizlikten etkilenmiş diyebilirsiniz.”
ÇAĞRICI’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ
Başkan Çağırıcı, belediye olarak Mahir’in kornea nakli ameliyatını kendilerinin yapmak istediğini söyledi. Çağırıcı’nın ameliyat sözü salonda alkışlarla karşılandı.Bedensel engelli Ahmet Alsarac ise özellikle hastanelerde tercüman sıkıntısı yaşadıklarını bu konuda kendilerine yardım edilmesi isteğinde bulundu. Çalıştay’da eğitim, sağlık, istihdam, sosyal uyum ve teknolojik destek sorunlarının çözümüyle ilgili toplantılar yapıldı.
Kent YAŞAM