Öne Çıkanlar iş ortaklı Kartal Belediyesi esenyurt belediyesi Elif Fındıkoğlu Hafriyat kamyonu
banner279

Bu haber kez okundu.

34 dönümlük askeri alan imara açıyor

 

ARAZİNİN YÜZDE 50’I KONUT, GERİ KALANI ÖZEL OKUL VE CAMİ OLACAK

 

TOKİ, askeri lojmanların ve tesislerin bulunduğu alanının imar planını değiştirerek arazinin yüzde 60’ını konut, geri kalan bölümünü de özel okul, cami ve park olarak düzenledi.

Bakırköy Şenlik Mahallesi'nde 34 dönümlük askeri alan için TOKİ tarafından hazırlanan imar planı, Cumhurbaşkanlığı 1 Numaralı Kararnamesi'nin ilgili maddeleri  uyarınca 19 Kasım 2018 tarihinde onaylandı. Planlar İmar Kanunu göre 28 Kasım tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. TOKİ'nin hazırladığı imar planına göre toplamda 34 bin 151 metrekarelik askeri alanın yüzde 60'ı yani 20 bin 419 metrekaresi konut, 5 bin metrekaresi özel eğitim alanı, bin metrekaresi cami, 4 bin 600 metrekaresi park, 2 bin metrekaresi rekreasyon alanı, 942 metrekaresi de yol olarak belirlendi. Konutların yüksekliği de zemin+2 kat olacak.

 

Yeni plana ilişkin hazırlanan rapora göre  maliye hazinesi mülkiyetindeki 61 numaralı parsel  9 Ekim 2018 tarihinde, 13 numaralı parsel 3 Ağustos 2018 tarihinde bedelsiz olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ Başkanlığı'na devredildi. Arazi tapuda  “askeri kışla ve tarla” ile “bağ içerisinde askeri binalar” olarak kayıtlı. Raporda imar planlarında “askeri alan” fonksiyonuna sahip olan parsellerde 2013 yılına kadar 17 adet askeri lojman bulunduğu, bu binaların daha sonra yıkıldığı şu an alanda 6 binanın kaldığı aktarıldı.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ İTİRAZ ETTİ

Raporda plan değişikliği ile ilgili kurumlardan istenen görüşlere de yer verildi. Bakırköy Belediyesi, değişikliğe karşı çıkarak yeni planın yönetmelikteki plan değişikliği tanımına uymadığını, plan ana kullanım kararlarını ve bütünselliğini bozarak nüfus, yapı ve dolayısıyla trafik yoğunluğun arttırdığını vurguladı. Konunun yeniden değerlendirilmesini isteyen Bakırköy Belediyesi, “Konut, ticaret gibi kullanımlarla bölgeye nüfus ve yapı yoğunluğu getirecek plan kararlarının aksine bölgenin ihtiyacına yönelik donatı alanlarının yer alacağı, tamamen kamu yararına yönelik plan kararlarını içeren plan teklifinin hazırlanması gerektiğini” bildirdi. İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü de askeri alanın büyük kısmının konut alanına alındığına dikkat çekerek yapılaşma şartlarının bölge planı kapsamında değerlendirilmesini istedi.

Söz konusu imar planı 14 Kasım 1914'te yıkılan Ayastefanos Rus Abidesi'nin içerisindeki 1. Ordu Levazım Birliği'ne ait askeri nitelikteki iki adet tescilli tarihi binanın yer aldığı yaklaşık 35 bin metrekarelik alanı kapsıyor.

MİMARLAR ODASI “İHANET DEVAM EDİYOR”

Konuyla ilgili görüş bildiren Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, İBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı yasal sınır olan 15 metrekarenin çok altında ve ortalama 8 metrekare civarında. Yakın tarihte yapılan bir araştırmaya göre 39 ilçesi olan İstanbul’un 21 ilçesinde kişi başına düşen yeşil alan 8 metrekarenin de altında. Dünya’nın 50 popüler ülkesinden biri olan İstanbul, kişi başına 4.9 metrekarelik yeşil alanla 49. sırada yer alıyor” dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Ekim ayında katıldığı Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi’nde İstanbul’un kıymetinin bilinmediğini belirttiği konuşmasını hatırlatan Fazlıoğlu, “Cumhurbaşkanımız ‘biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum’ ifadelerini kullanmıştı.  Kamu alanlarını rant için imara açmaya devam ediyorlar. İhanet devam ediyor” diyerek tepki gösterdi.

 “BU KADAR YEŞİL ALAN SİZE FAZLA DİYORLAR”

Konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP’li İBB Meclis Üyesi Mimar Esin Hacıalioğlu, “İstanbul’da ki tüm askeri alanları aktif olarak yeşil alan olarak kullanılsa dahi, Avrupa'daki kişi başına düşen yeşil alan metrekaresine yetmiyor” diyerek, düşüncelerini paylaştı.

Öncelikle askeri alanların nasıl planlanması gerektiğinin belirlemesi gerektiğini söyleyen Hacıalioğlu, “Parça parça devir yapıp, TOKİ’ye devredip, emsal vermekle bu iş çözülmez” dedi.

Atatürk Havalimanı’nın kalkmasının bahane edilmesinden yana sıkıntısını da dile getiren CHP’li Mimar Esin Hacıalioğlu, havalimanının en az 15 sene daha devam edeceğini iddia ederek, “Yeni yapılan havalimanının bir düzene girmesi falan öyle kolay iş değil. Öte yandan TOKİ burayı 2018'de alıyor. Daha senesi dolmadan hemen imara açılıyor. Neye göre imara açılıyor” diye sordu.

Bakırköy Belediyesi’nin de buna karşı olduğunu söyleyerek açıklamalarını sürdüren Esin Hacıalioğlu, “Emsalin ne olduğu belli değil, Plan kararlarını bölge plan kararlarına göre veriyorlar ama verdikleri sayılar yanlış. Bakırköy’ün nüfus artışını eski Bakırköy üzerinden veriyorlar buda yanlış. Mahallelerin yıllar boyunca getirdiği artışlar belli ama söz konusu bile edilmiyor” diyerek devam etti.

Bakırköy'de kişi başına ortalama 7 metrekare yeşil alan olduğunu söyleyen Hacıalioğlu, “Yani kısacası bize diyorlar ki, bu kadar yeşil alan Bakırköy’e fazla, ben burayı imara açıyor ve toplu konut yapıyorum” diyerek tepki gösterdi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183