Öne Çıkanlar Türkiye istanbul YEREL HABERLER Karadenizde DOĞALGAZ Ekrem İmamoğlu
banner279

Bu haber kez okundu.

19 Milyonluk atığın 1 TL’ye satıldığı Skandal özelleştirmeyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmamış

 Gürer, “Mazıdağı’nın atığı alanın yanına kar kaldı”

 

Eti Maden’e ait Mazıdağı Fosfat Tesisinde maddi değeri 19 milyon doları bulan 800 bin ton atığın, özelleştirme kapsamında 1 TL’ye satılması skandalıyla ilgili hükümet kanadında herhangi bir araştırma yapılmadığı ortaya çıktı. 

 

Daha önce konunun detaylı bir şekilde incelenmesi için Meclis Araştırması talebinde bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, aynı konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği yazılı soru önergesini Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıtladı. Bakan Ağbal’ın yanıtında, Sayıştay raporlarıyla ortaya çıkan skandal özelleştirmeyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığı anlaşıldı. 

 

GÜRER, SKANDAL ÖZELLEŞTİRMENİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Eti Maden’e ait Mazıdağı Fosfat Tesisinin tamamının 29 Milyon dolar karşılığında özelleştirilmesi ve aynı özelleştirme kapsamında, toplam değeri 19 milyon doları bulan tesis atığına 1 TL fiyat çıkarılmasıyla ilgili skandalın peşini bırakmıyor. 

 

GÜRER, BAŞBAKAN’A SORDU: “ARAŞTIRDINIZ MI?”

Konunun detaylı bir şekilde incelenmesi için geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması talebinde bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aynı konuyla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde özelleştirme kapsamında çok sayıda tartışmaya açık uygulamaların yaşandığını ifade etti. 1 TL üzerinden kayda alınan 800 bin ton atığın maddi değerinin bilirkişi raporlarında 13 milyon dolar ila 19 milyon dolar arasında olduğunun görüldüğünü ifade eden Ömer Fethi Gürer, önergesinde “Sayıştay raporuna da kapsamlı bir şekilde yansıyan konunun araştırılması için tarafınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?” diye sordu. 

 

YANIT MALİYE BAKANI’NDAN GELDİ

Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği yazılı soru önergesine Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıt verdi. Bakan Ağbal, 1987 yılında kurulan Mazıdağı Fosfat Tesislerinin 2005 yılında özelleştirme kapsamına alındığını, 2006 yılında yapılan ihaleye tek firmanın katılması nedeniyle ihalenin iptal edildiğini açıkladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK), 2007 yılında aldığı "Belirli İstekliler Arasında İhale Usulü" ile ihale edilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, “Bu ihale usulüne istinaden hazırlanan İhale Şartları Belgesinde yatırım, üretim ve istihdam şartlan düzenlenerek "Belirli İstekliler Arasında İhale Usulü" ile "satış" ve "işletme hakkının verilmesi" yöntemlerinin birlikte uygulanması suretiyle 23.07.2007 tarihinde ihale ilanına çıkılmıştır. İhaleye 2 teklif gelmiş, biri şartlı olduğu için ihale dışı bırakılmış, diğer teklif sahibi ile ihale görüşmeleri gerçekleştirilmiş ve ihale sonuçları karara bağlanmak üzere ÖYK’ye sunulmuştur. ÖYK’nin 28/08/2008 tarih ve 2008/54 sayılı Kararı ile ihalenin iptaline karar verilmiştir” dedi. 

Tesisin tüm varlıklarının 2011 yılında yeniden ihaleye çıkarıldığını bildiren Bakan Ağbal, “İhale şartnamesinde; ihale konusu olarak, işletme hakkının verilmesine konu varlıklar ile satışa konu arsa/arazi, binalar ve diğer varlıklar ile birlikte üretim atıkları (kaba ve ince atıklar) ifade edilmiş ve belirli istekliler arasında ihale usulüne ilişkin 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunda yer alan düzenlemelere istinaden yatırım, üretim ve istihdam şartları belirtilmiş, Tesise ilişkin değerleme çalışmaları sonucu hazırlanan Değer Tespit Raporunda da, ihaleye konu bütün varlıkların yanı sıra kaba ve ince atık malzemelerin de 845.000 ton üzerinden değerlemesi yer almıştır” şeklinde açıklama yaptı. 

İhale sonuçlarının İhale Komisyonu Kararı, Değer Tespit Raporu ve Değer Tespit Komisyonu Kararı ile ilgili diğer rapor ve belgeler ile birlikte karara bağlanmak üzere 4046 sayılı Kanunun 18. maddesine istinaden ÖYK’ye sunulduğunu ifade eden Bakan Ağbal, “İhalede oluşan yatırım, üretim, istihdam taahhütleri ve satış bedelleri dikkate alınarak ÖYK’nin 11.05.2011 tarih 2011/47 sayılı Kararı ile ihaleye konu varlıkların işletme hakkının verilmesine/satışına karar verilmiştir” dedi. 

 

ARAŞTIRILMAMIŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Ağbal’ın yanıtta, Sayıştay Raporlarında belirlenmesine rağmen, skandal özelleştirmeyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığının anlaşıldığını vurguladı. Ömer Fethi Gürer, sadece atıklarının değerinin bile 19 milyona dolara ulaşan tesislerin tamamının 29 milyon dolara özelleştirilmesinin vahim bir durum olduğuna dikkat çekerek, “Bir başka vahim olan konu, 800 bin ton atığın sadece 1 TL değerinden satılmış olmasıdır. Bunlardan daha da vahimi ise, skandalın Sayıştay raporlarında ortaya çıkmasına rağmen, ne Başbakanlık ne de Maliye Bakanlığı tarafından bu özelleştirmeyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmamış olmasıdır” şeklinde konuştu. 

 

GÜRER, MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEMİŞTİ

Bilindiği gibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, skandal özelleştirmeyle ilgili olarak daha önce de Meclis Araştırması talebinde bulunmuştu. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, kayıtsız ve bedelsiz Sümer Holding A.Ş özelleştirme sürecinde  devredilen Mazıdağı  fosfat tesislerindeki atık ürünün değerli olduğunun özelleştirme sürecinde anlaşılmasına rağmen özelleştirmenin gerçekleştirildiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayıştay  raporuna göre; devir bilançosunda yer almayan ürün atıkları, 1 TL olarak kurum kayıtlarına alındıktan sonra  özelleştirme ile ilgili şartnamede  ihale kapsamına dahil edilmiş, ihale envanter üzerinden gerçekleşmiş olduğundan 1 TL üzerinde kayda  alınan yaklaşık  800.000  ton atığın maddi değerinin, ortaya çıkan bilirkişi raporlarına istinaden 13-19 milyon  dolar arasında olduğu  görülmüştür” dedi.

Gürer, 2016 yılı sonuna kadar  149 milyon  dolar yatırım  ve 1.050 işçi istihdam garantisi ile tesislerin  maden haklarının tümünün 28 milyon  dolara özelleştirildiğini hatırlatarak,  Atık  bedelinin  ihale süreci kapsamında değerlendirilmemiş olması önem arz etmektedir. Konuyla ilgili Özelleştirme İdaresi ne yapmakta ya da ne yapacaktır? Meclis araştırması ile konu araştırılmalıdır” diye konuştu. 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183