Öne Çıkanlar ibb SULTANGAZİ FİDAN DİKİMİ CHP iç anadolu son dakika haber
banner279

Bu haber kez okundu.

"Tek kuruş kar beklemiyoruz"

Tarım ve hayvancılığa yönelik çalışmalarını sürdüren Silivri Belediyesi, 2019 yılında başlattığı Çiftçiye Tohum Desteği Projesi’nin devamı olarak ürettiği tohumluk arpaları, Değirmenköy Mahallesi’nde düzenlediği ‘Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni’ ile üreticilere dağıtmaya başladı.Silivri Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmet Mucip Gökçen, Silivri İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nazif Koca, Sarı Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı ve Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların katıldığı törende 250 çiftçiye toplamda 50 ton tohumluk arpa dağıtıldı. Maddi değeri 300 bin TL olan tohumluk arpalar ile çiftçiler 2 bin 500 dönüm araziye ekim yapabilecek.

ÜRETİCİLERİN 20 MİLYON TL CİRO ETMESİNE İMKAN SAĞLANIYOR

Silivri Belediyesi daha önce atıl durumda olan bin dönümlük belediye arazisineyaptığı Seymen marka tohum ekiminden elde ettiği yerli, milli ve sertifikalı tohumluk arpaları, toplamda bin 500 çiftçiye 200’er kiloluk dilimler halinde dağıtıyor. Yapılan desteğin maddi karşılığı ise yaklaşık 1,5 milyon  TL. Silivrili üreticiler bu ürünlerle 15 bin dönüm araziye ekim yapabilecek ve ekimlerden elde ettiği 7 bin 500 ton civarında ürünü yeniden tohumluk olarak kullanabilecek. Böylece Silivri Belediyesi üreticilerin yaklaşık 20 milyon TL ciro etmesine imkan sağlamış olacak.

YILMAZ: AMACIMIZ ÜRETİME TEŞVİK ETMEK

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Torukileİstanbul İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nazif Koca’nın konuşmalarının ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri’nin Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olduğunun vurgusunu yaparak, “Geçtiğimiz yıl Silivri’de hiç ekilmeyen, dikilmeyen 350 dönüm belediye arazisine yerli ve milli, sertifikalı arpa tohumu ektik. Hasat ettiğimiz 120 ton arpanın tamamını 200’er kiloluk dilimlerle 600 çiftçimiz ile paylaştık. Bu yıl çıtayı ve ufku daha da öteye taşıyarak; 2 bin 500 dönüm belediye arazimizi ziraat ve tarım faaliyetleri ile üretime kazandırdık. Bu arazilerin 1000 dönümüne Seymen marka yerli ve milli, sertifikalı tohum ektik. Bu ekimin ardından 700 ton civarında ürün elde ettik. Amacımız üretimden vazgeçmek üzere olan veya üretmekte zorlanan çiftçimizi üretime, üretmeye teşvik etmek. Biz ürettikçe, ürettiklerimizi de birbirimizle bölüştükçe bu topraklarda daha huzurlu ve refah içinde yaşarız. Silivri Belediyesi olarak üretmeye, üretken belediyecilik anlayışıyla da ürettiğimizi Silivri’nin güzel çiftçileri ile paylaşmaya devam edeceğiz.” dedi.

 “KAÇAK YAPILARI TEK TEK YIKACAĞIZ”

Konuşmasında verimli arazilere yapılan kaçak yapılara da değinen Yılmaz, “1960’lı yıllarda başlayan köyden kente göç şimdi tersine dönmeye başladı. Bu da tarımla iştigal eden arazilere bağ evi, yazlık evi, çiftlik evi veya hafta sonu kaçış evi yapılması sorununu ortaya çıkarıyor. Biz bu tersine göçten tarım topraklarını, orman ve hazine arazilerini korumak durumundayız. Çünkü bu topraklar bizim namusumuz. Buradan bir kez daha belirtmek istiyorum; kartvizitinde ne yazarsa yazsın, amcası, abisi, dayısı kim olursa olsun tarım arazisine, hazine arazisine, orman arazisine yapılan kaçak yapıları tek tek yıkacağız.” diye konuştu.

“TEK KURUŞ KAR BEKLEMİYORUZ”

Silivri Belediyesi tarafından ilçede gerçekleştirilen tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Yılmaz, “Biz, hemen yanı başımızdaki 15 milyon nüfuslu İstanbul’un gıda deposu, tarım ambarı, hayvancılık merkezi olabilecek kapasitedeyiz. Bu anlayışla belediyemize ait ekilmeyen, dikilmeyen toprak kalmaması adına çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu yıl 500 dönüm arazimize buğday ektik. Geçtiğimiz yıl 75 dönüm belediye arazimize yaptığımız ayçiçek ekiminden yaklaşık 10 ton yağ elde ettik ve bunları 5’er kiloluk tenekelerle 2 bin ailenin, mutfağına ulaştırdık. Bu yıl ise 500 dönüme ayçiçeği ektik. Ekimden elde edeceğimiz 50 bin litre ayçiçek yağını yine 5’er kiloluk tenekeler halinde 10 bin ailenin evine yardım olarak ulaştıracağız. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzün ürettiği 50 bin adet fideyi çiftçilerimize bedelsiz dağıttık. Özellikle küçük ölçekli hayvancının kaba yem ihtiyacını desteklemek amacıyla 75 dönüm arazimize mısır ektik. Bu mısırı silajlayıp, torbalayıp 500’er kiloluk dilimler halinde 1000 küçük ölçekli hayvancımıza ücretsiz olarak dağıtmayı planlıyoruz. 4 farklı üzüm çeşidi ektik. Göreve geldiğimizde atıl durumda bulunan kovanları üretime kazandırarak 500 kg. bal ürettik. Trakya Tohumcular Derneği, Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ Valiliği ile iş birliği yaparak 8 farklı yerli ve milli ayçiçek tohumunun deneme ekimini gerçekleştirdik. Bu yıl tarımsal üretime desteğimiz yaklaşık 7 milyon TL olacak. Bu çalışmaları yaparken belediyemizin kasasından para çıkarmıyor, kasaya da tek kuruş para koymuyoruz. Yani buradan bir kâr beklentimiz asla olmuyor. SENAY GÜNCAVAR / HABERDESİNİZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183