Öne Çıkanlar Türkiye Ekrem İmamoğlu kentyaşam gazetesi İzmir İstanbulda Konut Aidatları Cep Yakıyor!
banner279

Bu haber kez okundu.

Petrol için korkutan uyarı! 1970 yılından beri...

 Paris'te düzenlenen 16. Uluslararası Petrol Zirvesi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ait-Laoussine, petrol fiyatlarının seyri ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) izlediği stratejiyle ilgili değerlendirmeler yaptı.

1970'lerdeki krizden farklı olarak OPEC ülkelerinin fiyatı kontrol etme konusunda uzlaşıya varamadığını ve OPEC üyesi olmayan ülkelerden petrol üretimlerini düşürmelerini beklediğini vurgulayan Ait-Laoussine, OPEC ülkelerinin müzakere etmeden kayıpları kabullenmesinin kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

Ait-Laoussine, aynı zamanda OPEC'in 2014'ten bu yana petrol fiyatlarının hızla düşmesine karşı "hareketsiz" kaldığını ifade ederek, "OPEC, varlık sebebini kaybetti. Eskiden fiyatların gidişatını kontrol etme konusunda önemli bir güçtü, şimdi böyle bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

Petrol sanayiinin 2014'ten bu yana içinde bulunduğu döngünün başlangıçta geçici olacağına inanıldığını, geçtiğimiz yıldan beri petrol fiyatlarında yarı yarıya azalma olmasına rağmen talepte artışın çok az olduğunu belirten Ait-Laoussine, "Petrol fiyatlarında toparlanma tahmin edilenden çok daha uzun sürecek" dedi.

"Suudi Arabistan sorumsuz bir tutum sergiliyor"

OPEC üyeleri arasında özellikle Suudi Arabistan'ı fiyatların "disiplinsiz" bir şekilde düşmesine izin vermekle suçlayan Ait-Laoussine, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan petrol fiyatları konusunda sorumsuz bir tutum sergiliyor. Birçok devlet lideri, Suud Kralı'na harekete geçme konusunda baskı yapıyor. OPEC ülkeleri Suudi Arabistan'ın petrol üretimi konusundaki katı yaklaşımından rahatsızlık duyuyor. Piyasada petrol fazlalığı mevcut. Suudi Arabistan, pazar payını korumak için gerekli gördüğü miktardan fazlasını üretiyor. Riyad'ı politika değişikliğine zorlayacak tek güç maddi kaygı. Suudi Arabistan şu anda ciddi mali sıkıntılarla karşı karşıya, OPEC üyelerinin tamamı ülkelerinde sosyal barış kavramını parayla satın alıyor ve Suudi Arabistan da bu konuda istisna değil. Suudi Arabistan'ın arkasına dayandığı mali rahatlık gün geçtikçe eriyor."

Yemen'de başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuyla ilgili de Ait-Laoussine, Suudi Arabistan kadar büyük bir petrol üreticisinin müdahalesinin petrol fiyatlarını etkilememesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Petrol fiyatlarının gidişatında operasyonun süresinin önemli rol oynayacağına işaret eden Nordine Ait-Laoussine, sözlerini, "Fiyat artışlarından öte savaş zamanında asıl endişe verici mesele petrol teslimatında yaşanabilecek olası aksaklıklardır. Bazı aktörler, operasyonla birlikte fiyatların artacağı tahmininde bulunuyor fakat, şu anda piyasanın temel prensipleri uzun vadede bir artışa işaret etmiyor" diye tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183