Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisini hiç şüphesiz işsizlik oluşturuyor. İşsizliğin en önemli nedenlerinden birisi ise her yıl üniversitelerden mezun olan yüz binlerce öğrenciye rağmen ihtiyaç duyulan kadrolara atama yapılmaması. Atanamayan öğretmenler, doktorlar, hemşireler konusu kamuoyunda çokça dillendirildiği için sorunları yakından biliniyor. Diğer meslek gurupları gibi yüz binlerce üniversite mezunu var atama bekleyen. Bunlardan birisi de mezun itfaiye erleri.
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümünü ve Öğrencilerinin atamalarını göz önünde bulunduran İtfaiye Bölümü Mezunları ve Öğrencileri haklarını aramak amacıyla merkezi Ankara’da bulunan 40 ilde de temsilciliği olan “İTFADER” çatısı altında bir araya geldi.
Dernek Başkanı Süleyman Efe Etcı, İtfaiyeciliğin 15’i lise 35'i üniversite olmak üzere toplam 50 okulu olduğunu ve yeni kurulan İTFADER derneğinin bu okulları okuyup gönlünü ve emeğini veren itfaiyecilik bölümü mezunu arkadaşların haklarını savunduğunu, okullardaki eğitim kalitesini yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi.
“İTFAİYECİLİK MESLEĞİNİ BİZLERE EMANET EDİN”
İtfaiyecilik mesleğini, itfaiyecilik bölümü mezunu gençlere emanet ederek daha yukarılara taşımayı hedeflediklerini belirten Başkan Süleyman Efe Etci, ‘meslek statüsüne bile konulmayan itfaiyeciliğin’ kutsal bir görev olduğunu dile getirerek sorunlarını Kent Yaşam Gazetesine şu sözlerle aktardı. “İlk kez 1997 yılında öğrenci alan üniversitelerin, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümleri, 2009 yılında kurulan İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği lisesi yıllardır binlerce mezun veriyor. Kadroya alınmayan üniversiteli ve liseli itfaiyeciler ciddi bir eğitim hayatı sonrası mezun oluyor ve atama bekliyor. Halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için kendi canlarını hiçe sayarak görev yapan itfaiye erlerinin iş yükü personel yetersizliği nedeniyle artıyor. Üstelik on binlerce itfaiye eri dışarıda atama bekliyor. Biz göreve hazırız. Devletimiz bize görev verdiği takdirde canımız pahasına bize verilen görevi en iyi şekilde yaparız.”
“BU KUTSAL MESLEĞİN BİR OKULU VAR”
Konuşmasının devamında Başkan Etci, “Lise ve üniversite olarak binlerce mezun vermekteyiz ve her sene yeni itfaiyecilik okulları açılmaktadır. Belediyeler ve itfaiye teşkilatı bulunan kurumlarda ise on binlerce kadro açığı bulunmasına rağmen, yeni alım yapılmamaktadır. Lise ve üniversite mezunu itfaiye erleri seslerinin duyulmasını istiyor. Bu işe yüreğini ortaya koyan arkadaşlarımızın çok azı atanabildi. Kalan mezunlar ise atamalarının yapılacağı günü bekliyor. Çoğu insanın bu kutsal mesleğin bir okulunun olduğundan bile haberi yok. İtfaiye teşkilatı bulunan belediyeler ve kamu kurumlarında on binlerce kadro açığı bulunmasına rağmen yeni alımlar yapılmaması ise, atama bekleyen itfaiyecilik bölümü mezunu gençlerin umutlarını kırıyor” dedi.
SESİMİZİ DUYUN!
Son sözlerini şöyle tamamlayan Etci, “Sesimizi duyurun diyerek atama bekleyen itfaiyecilik bölümü mezunu gençler seslerine kulak verilmesini istiyor. Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur. Mustafa Kemal Atatürk' ün sözünde bahsettiği “Tedbir eğitim ile olabileceği”, eğitimli ve donanımlı İtfaiyeciler ülkemizin güvenliğini daha çok artıracağı çokça ortada olup, belediyelere itfaiye teşkilatlarında donanımlı, her zaman gelişmeye açık mezun gençler istihdam edilmesini ısrarla rica ediyoruz” diye konuştu.
İTFAİYECİLİK EĞİTİM İŞİDİR, TORPİL DEĞİL!
İtfaiyenin yangına müdahale etme biçimini ve üniversite mezunu itfaiye erlerinin durumunu sorduğumuz İstanbul eski İtfaiye Daire Başkanı, İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Bizim ülkemiz de maalesef yeni bir itfaiye aracı alınması ile yangının kolay söndürüleceği düşünülüyor. Ama bu konuda ciddi bir eğitim eksikliği var. ‘Önce İnsan’ önceliği güdülmeli ve itfaiye erinin yangına nasıl müdahale edeceği hakkında donatılması gerekli. Bu açıdan ben hiçbir zaman ‘Türkiye’de itfaiye vardır’ demiyorum. Araçlar modern ama itfaiye modern değil. Hatır gönülle itfaiyeye eleman alınıyor. Bu yüzden ben diyorum ki nasıl sağlık ocağına her hangi biri atanamazken doktor gerekli ise polis teşkilatına polis alınıyorsa, İtfaiye teşkilatımıza da itfaiyelerde çalışan elemanların tamamının itfaiye okulu mezunu olmaları gerekir. 35 üniversite, 15’i lise olmak üzere toplam 50 okul var. Neden açıldı o zaman bu okullar? İtfaiyecilik eğitim işidir, torpil değil! Dayısı olan itfaiyeci oluyor. Sizlerde bazen duyuyorsunuz evi yanan vatandaş ‘itfaiye yangından daha çok zarar verdi evime’ diyebiliyor. Ben de sonuna kadar bu arkadaşlarımızın sesleri olmaya devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.
Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam
Merhaba eğer bir hastahane de doktorluğu sadece doktorlar polisliği ise sadece polis meslek yüksek okullarından mezunlar yapabiliyor ise İtfaiye de neden bu sistem yok ? Hak edenin hakkı verilmeli !