Öne Çıkanlar haberdesiniz iş ortaklı istanbul haberler Ödülleri Kim Kazandı
banner279

Bu haber kez okundu.

Kurban sahtekarlığı sosyal medyada

 Kurbanlık hayvan satıcıları, hayvanlarının fotoğraflarını açtıkları sosyal medya sayfalarında paylaşarak müşteri bulmaya çalışıyor. Uzmanlarsa sosyal medya üzerinden kurbanlık alacakları dolandırıcılıklara karşı uyarıyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, hayvan satıcıları ellerindeki küçük ve büyükbaş hayvanları satmak için daha önce pek rastlanmayan bir yöntem seçmeye başladı. Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık hayvan satıcıları, hayvanlarının fotoğraflarını açtıkları sosyal medya sayfalarında paylaşarak müşteri bulmaya çalışıyor. Satışa çıkardıkları hayvanın cinsini, ağırlığını, kaç hisseye uygun olduğunu ve fiyatını yazan satıcılar, müşterileri ile sosyal medya ortamında kıyasıya pazarlık yaparak, hayvanlarını elden çıkartmak için uğraş veriyor.

Öte yandan, bazı kurban satıcıları da alıcılarla WhatsApp uygulaması üzerinden irtibata geçiyor. Satıcılar müşterinin istediği kriterlerdeki hayvanların fotoğraflarını, müşteri adaylarıyla paylaşıp fiyat ve diğer ayrıntılar hakkında pazarlık yapıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, teknolojik dönüşüm konusuna vurgu yaparak “Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması gerek Türkiye’de, gerekse de sosyal medyada hızlı bir dönüşüm meydana getirdi. İnternet teknolojisinin bu noktada üstlendiği rol ise oldukça dikkate değerdir. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin yerini elektronik ticaret almaya başladı. Bu durum satış tekniklerinin farklı boyutlara taşınmasına neden oldu” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA 12. SIRADA

Sosyal medya kullanımının Türkiye’de giderek yaygınlaştığına dikkat çeken akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık; özellikle Instagram, Facebook ve Twitter kullanımı giderek artıyor. Türkiye sosyal medya kullanımında son araştırmalara göre 12.sırada yer almaktadır. Bu sonuçlar sosyal medyanın gündem oluşturma ve toplumu etkilemesi açısından da oldukça önem arz etmektedir. Mobil cihazlara yönelik artış ve anlık sohbet uygulamalarının da sosyal medyayı desteklemesi gündelik yaşamı derinden etkilemiştir.” dedi.

SANAL TİCARET SOSYAL MEDYAYA SIÇRADI

Kurbanlık hayvanların sosyal medyadan satışının günümüzde anormal bir durum olmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kırık; “Instagram bu noktada ilk sırada yer alıyor. Kullanıcılar giyim-kuşam, yiyecek-içecek…vb. satışı için Instagram’ı kullanıyor. Kısacası Instagram kullanıcıları kendi dükkanlarını oluşturdular. Ne yazık ki bu satışların çoğunluğu vergiye tabii değil. Bu durum yasal açıdan büyük sorunları da beraberinde getiriyor. Çünkü bu satışlar sonrası herhangi bir fiş ya da fatura kesilmiyor. Nitekim Kurban Bayramı’nda da gerek küçükbaş, gerekse de büyükbaş hayvanların sosyal ağlardan görselleriyle birlikte satılmaya başlaması aynı duruma işaret etmektedir. Bu durum yasal olmamakla birlikte vergi kaçakçılığı kapsamında yer almaktadır.

SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILARINA DİKKAT!

Sosyal medya dolandırıcılarının sayılarının her geçen gün arttığını ifade eden Kırık; “Facebook ve Instagram hesaplardan yapılacak kurbanlık alımlarında çok dikkatli olmak gerekmektedir. Dolandırıcılar sosyal ticareti günümüzde sıkça kullanmaktadır. Özellikle kendilerine satıcı süsü vererek insanları kandırmakta ve haksız kazanç elde etmektedirler. Bununla birlikte sipariş edilen hayvan ile kesilen hayvanın birbirinin eşi olmama durumu da bulunmaktadır. Bu da sanal dolandırıcılığın daha farklılaşmış halidir. En doğrusu satın alınacak hayvanı yerinde görmek ve seçmektir.” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183