Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
“Yabancı ilgisinde geçen ayın rüzgarı devam ediyor”
Rakamlar yaz mevsimi olmasına rağmen güzel geldi. Geçen ayın rüzgarı devam ediyor. Konut satın alımında 250 bin dolar olan vatandaşlık bedelinin 13 Haziran itibariyle 400 bin dolara çıkacağının açıklanmasından sonra yoğun bir satın alma süreci oldu. Yabancılar fiyat artışından etkilenmemek için ciddi oranda alım yaptı. Bu da rakamlara yansıdı. Yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81,8 artarak 8 bin 630 oldu. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 5,7. Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72,7 artış görüyoruz. Verilen teşvik ve desteklerin beden bulduğu tablo devam ediyor. Yabancı ilgisindeki ivmelenmenin sürmesi için dönem dönem desteklerin devamı gerekli. Yabancı yatırımcı ilgisinin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz.
Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:
“Gayrimenkul sektörü önemli döviz girdisi sağlıyor”
İlk altı ayda gelen rakamları, olumlu bir gelişme olarak değerlendirebiliriz. Mayıs ayında yabancıya gerçekleştirilen konut satışı rekor kırmıştı, şimdi de son veriler umut verici geldi. TÜİK verilerine göre; yabancılara yapılan konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81,8 artarak 8 bin 630 olduğunu görüyoruz. Ocak-haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72,7’lik bir artış var. Bu artış, destek paketinin yarattığı sonucun devamı olarak karşımıza çıktı. Gayrimenkul sektörü dünyanın en güvenli yatırım aracı. Ülkemiz için ise çok büyük bir döviz girdisi. Ayrıca cari açığın kapatılması için de önemli bir kalem oluşturuyor. Bu nedenle yabancı gayrimenkul yatırımcılarını çok önemsiyor ve Türkiye’ye gelmesini memnuniyetle karşılıyoruz.
Abdülkadir Akkuş / BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı:
“Desteklerin olumlu sonuçlarını görüyoruz”
Türkiye’de gayrimenkul ana sektörlerin başında geliyor. Ancak artan üretim maliyeti, yeni konut üretiminin yeterli olmayışı, buna karşın güçlü talep ve yabancı ilgisi fiyatların ciddi oranda artmasına sebep oluyor. Bu durum karşısında güçlü konut üreticileri faaliyetlerini sürdürme imkanı buluyor. Ancak piyasanın hareketlenmesi ve satışların artması için kamu tarafından destek verilmesi de şart. Bu desteklerin olumlu sonuçlarını mayıs ayı rakamlarında gördük. Haziran verileri de bu rüzgarın devam ettiğini ve sektörümüzün gücünü; gösteriyor. Salgının etkilerine ve mevcut ekonomik duruma rağmen gelen rakamlar, sektörün sağlamlığının kanıtı olarak yansıyor. Konut ve arsa satışlarında ikinci yarıda da benzer bir performans bekliyoruz.
İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
“Rakamlar sevindirici ama yeterli değil”
Sektörümüzün yaz mevsimini genelde durgun geçirmesine rağmen açıklanan rakamlar sevindirici ve umut verici olarak yorumlanabilir. Ancak satış rakamlarının daha yüksek seviyeye ulaşması ve mevcut konut ihtiyacının karşılanması için inşaat sektörünün daha fazla harekete geçmesi gerekiyor. Bu da üretimle olur. Konut üreticisinin aktif olmasının önündeki engellerin başında da yüksek girdi maliyetleri ve vatandaşın alım gücünün yetersizliğidir. Bu sorunların aşılması da yönetimin alacağı tedbirler ve politikalarla direkt olarak ilgili. Bilindiği gibi gayrimenkul sektörü 250’den fazla alt sektörü beslemekte ve ciddi istihdam sağlamaktadır. Bu nedenle destelenmesi şarttır.