Öne Çıkanlar kent yaşam gazetesi Koza-İpek Grubu asbest denetimi çevre dostu bir Şişli için yeşillik
banner279

Bu haber kez okundu.

İmamoğlu: “Yüzde 4’lük su tasarrufu sağladık”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki su yönetimini, modern çağın gerektirdiği şekilde yerine getirmek amacıyla yapılanan, İstanbul Su ve Kontrol Otomasyon Merkezi’nin (İSKOM) hizmete alım törenine katıldı. İSKİ çatısı altında hizmet verecek olan yeni yapı; suyun, kaynağından vatandaşa ulaşması arasındaki tüm süreci takip edecek. Alibeyköy’de hizmete alınan İSKOM’daki programa, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu ile İBB üst yönetimi katıldı.

“İstanbul’un su kaynaklarının bulunduğu yerler ile nüfus yoğunluğu ters orantılı”

veren İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, İSKOM’un çalışma şekli ve yürüteceği faaliyetlerle ilgili olarak, İstanbul’un günde ortalama 3 milyon metreküp, yılda ise 1 milyar 100 milyon metreküp aşkın su üreten kapasitesiyle, dünyadaki sayılı kentler arasında olduğu ifadesini kullandı.

Mermutlu, İstanbul’un su kaynaklarının yüzde 65’inin Anadolu yakasında, yüzde 35’inin de Avrupa yakasında bulunduğunu belirterek, “Nüfus ise tam tersi orandadır. Bu nedenle İstanbul’da ihtiyaca göre değişen zamanlarda ‘kıtalar arası su transferi’ zorunlu hale gelmektedir. Yılda 1 milyar metreküpü aşkın suyun yönetildiği İstanbul’da, havzalar arası su transferi ile birlikte şehrin arıtma tesisleri, su depoları, büyük çaplı isale hatları, terfi merkezleri ve barajların yönetimi büyük önem arz etmektedir. Bütün bu yönetim 24 saat kesintisiz olarak sürdürülmektedir” dedi. Mermutlu, ayrıca şu bilgileri paylaştı:

“Suyun kaynağından alınıp arıtılmasına; terfi ettirilmesinden en son aboneye ulaştırılmasına ve atıksu haline geldikten sonra toplanıp arıtılarak deşarj edilmesine kadarki serüvenini, akıllı sistemlerle kontrolünü amaçlanmaktadır.”

Süreç, başından sonuna online izleniyor

İstanbul’un Istrancalar’dan Melen’e dek uzanan 400 km’yi aşkın mesafedeki tüm su kaynakları ve 14 içme suyunu, arıtma tesislerini anlık olarak takip edilebildiklerinin bilgisini veren Mermutlu, “Suyun kaynağından musluğa ulaşıncaya kadar ki tüm süreci on-line olarak izlenebilmekte, gerektiğinde müdahale edilebilmektedir. Su havzalarına düşen yağış miktarından, anlık enerji tüketimine kadar sistemdeki tüm detaylar bu merkezden takip edilebilmektedir” dedi.

24 saat aralıksız hizmet

Programda konuşan Ekrem İmamoğlu, İSKOM’u hizmete alarak, 16 milyon İstanbulluya çok değerli bir merkezi kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tesisin 24 saat aralıksız hizmet vereceğinin altını çizen İmamoğlu, “İstanbul'un su ile ilgili süreçleri, suyun hareketi, suyun yolculuğu, sağlıklı gidiyor mu, nasıl gidiyor gibi süreçleri buradan izleyebileceğiz” dedi.

“Melen sorunu 30 yıldır İstanbul’un meselesi”

İstanbul’un plansız bir şekilde büyüyerek su meselesinin kritik hale geldiğini belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Yüzyıllardır aslında İstanbul'un su meselesi hep tartışmalı olmuştur. Üç imparatorluk döneminde de Osmanlı döneminde de özellikle ciddi yatırımlar yapılmıştır. Tabii, İSKİ kurumumuz bünyesinde de yıllardır farklı dönemlerin çok kıymetli hizmetleri olmuştur. Baktığınızda İstanbul'un su hikayesinde çok tartışılan Melen süreci, neredeyse 30 yılı aşkın bir süredir İstanbul'un meselesi halindedir. O bakımdan İSKİ'nin bütün faaliyetleri çok önemli. Hele hele son dönemde yaşadığımız iklim değişikliği ve kuraklığın İstanbul’a yarattığı tedirginliği birlikte yaşıyoruz. Tabii, çözümleri var, çözümlerini konuşmak zorundayız. Ve çözümlerini hep birlikte oluşturmak zorundayız.”

“Sayın Bakan’a teşekkür ediyorum”

Melen Barajı projesinin çok önemli bir konu olduğunu ve 30 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla yola çıkıldığını anımsatan İmamoğlu, “Halen devam etmektedir. Yaptığımız girişimler sonucu, Devlet Su İşleri ile İSKİ arasında sağlıklı bir iletişim inşa edilmiştir. Bundan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Sayın Bakan’a ve Devlet Su İşleri'nin yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. İmamoğlu, konuşmasının devamında Melen ile ilgili şu detayları paylaştı:

“Burada amaç bir an önce Melen projesinin sağlıklı bir şekilde sonucuna erişmesi ve İstanbul'un su depolama açısından en kritik bu projesinin hayata geçmesini sağlamak olacaktır. Yapılan toplantılar ve işbirliği buluşmalarından aldığımız bilgiye göre 2023'ün ilk aylarında Melen’in bitirilmesi ve su tutmaya başlaması öngörülmektedir. 2023'ün sonlarına doğru, artık Melen’in su tutmuş, barajın hizmete girmiş haliyle İstanbul'a su pompalıyor olmasını umut ediyoruz.”

“Tedirginliğimiz devam etmeli”

İmamoğlu, Aralık’ta yağış sezonunun neredeyse 5'te 1'i oranında İstanbul’un yağış aldığını söyledi. “Bu gerçekten hepimizi çok ürküttü; ama ürkmeye devam etmeliyiz” diyen İmamoğlu, “Yani bugün kar yağdı diye, ben sizi çok mutlu eden, çok sevindiren birtakım haberler vermek için vaktinizi almayacağım. Tam aksine, hep beraber bu işin sorumluluğunu üstlenmek adına ne yapmamız gerektiğine dair çalışmalarımızdan ve sizlerden beklentilerimizden bahsedeceğim” dedi.

“Kaçak sorununu minimuma indirmeye çalışıyoruz”

İmamoğlu, konuşmasında İstanbul’daki kayıp kaçak oranın yüzde 22,5 seviyesinde olduğu bilgisini paylaşarak şöyle devam etti:

“Bu oran için ciddi mücadeleler verilmiş. Arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre, 2003'de bu oran yüzde 28 oranlarındaymış. Ciddi mücadelelerle 5 buçuk oranında bir inişi ile bugünlere gelinmiş; ama daha çok mücadele vermemiz lazım. Bu konuda hassasız ve arkadaşlarımla beraber yüzde 15'e kadar çok hızlı bir şekilde bu oranı indirmek niyetindeyiz. Tabii bu oranlar çok önemli. Tabii sıfır kaçak diye bir şey yok. Bütün dünyanın belli oranları var. Çok iyiyim diyen diğer şehirler yüzde 10’ların biraz üzerinde. Ama biz de bir an önce o seviyelere inmek zorunda olduğumuzun farkındayız. Bütün teknik çalışmalarımızı buna dönük yapıyoruz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”

“Kar yağışının etkisini 10 gün sonra göreceğiz”

İmamoğlu, yağmur ve sonrasında kar yağmasına rağmen İstanbul’un kurak bir mevsim geçirdiğinin altını çizerek, “Bugün ne durumdayız? Örneğin yağmur yağdı, bir hafta on gün önce. Yağmurun tesiriyle bugün baktığımızda barajlarda yüzde 30’u biraz aşan bir doluluk var. Ortalamasını söylüyorum. Yani Terkosta’n Ömerli'ye kadar birçok barajımızın seviyeleri bu oranda. Bu aslında yağmurun etkisi. Karın gösterdiği etki ile bu daha da yükselecek. Yağmış olan karın barajları etkisini belki 10 gün sonra görebileceğiz. O zaman da bu oranı sizinle paylaşacağız” dedi.

III.Ahmet Çeşmesi’nin maketi hediye edildi

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu,kentin değişik noktalarındaki tarihi çeşmelerden, yıllar sonra yeniden su akıtılmasından dolayı İmamoğlu'na, Sultanahmet’teki III.Ahmet Çeşmesi’nin maketini hediye etti.

İmamoğlu daha sonra, İstanbul’un su sisteminin adeta beyni kabul edilen merkezde incelemelerde bulunarak, çalışanlardan bilgi aldı. KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183