Öne Çıkanlar Esenyurt Belediyesi Bütünleşik Temizlik 6 ay genel liseler Büyükçekmece Beşiktaş Belediyesinin kahvehaneler sokağı
banner279

Bu haber kez okundu.

İmamoğlu: Uygunsuz kesimlerin önüne geçeceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayram öncesinde, “İBB Kurban Bayramı Faaliyetleri ve Hayvancılık Politikaları Tanıtım Programı”nda konuştu. Çatalca Kestanelik Köyü’ndeki İBB Muhtarlıklar ve Gıda Dairesi Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı “Kestanelik Mezbahası”nda düzenlenen toplantıya; CHP İBB Meclis Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, İBB Genel sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı, Muhtarlıklar ve Gıda Dairesi Başkanı Ahmet Atalık, hayvan yetiştirici birlikleri yöneticileri, muhtarlar ve köylüler katıldı. İmamoğlu’nun kendisi de bir dönem hayvancılıkla uğraşan babası Hasan İmamoğlu da toplantıda İBB Başkanı’nı yalnız bırakmadı.

“UYGUNSUZ KESİMLERİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ”

Kurban konusunun ciddiyetle ele alınması gereken bir konu olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Bir tanesi, vatandaşlarımız bu vazifeyi yerine getirirken vicdanen rahat olmalarını sağlamaktır” dedi. Bu sürecin, satıştan kesim koşullarına kadar iyi yönetilmesi gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, devletin tüm kurumlarının bu anlamda entegre bir çalışma gerçekleştirmesinin şart olduğunu belirtti. Bu alanda yapılan olumlu çalışmaların yanı sıra çadır şeklinde kurulan hayvan satış yerlerinde, uygunsuz koşullarda kesimler yapıldığını kaydeden İmamoğlu, bunun önüne geçecek çalışmalar yaptıklarını aktardı. İmamoğlu, “Yıllardır kesim yapan ya da bu kesimleri yöneten kurumlarımız da var. Bütününün bir araya geldiği, bir fayda mekanizmasının analiz edildiği, büyük bir kısmının burada çözüme kavuştuğu bir biçimde sürecin yönetilmesi benim arzumdur. Tabii buna tek başına İBB karar ya da yön veremez.” ifadelerini kullandı. 

“750 PERSONELİMİZ SÜREKLİ SAHADA HAZIR BULUNACAK”

İBB olarak 3’ü Avrupa yakasında, 3’ü de Anadolu yakasında olmak üzere, toplam 6 adet yüksek kapasiteli, modern kurban kesim ve satış alanına sahip oldukları bilgisini paylaşan İmamoğlu, 21 farklı birimin katılımıyla oluşturdukları “Kurban Komisyonu”nun çok hassas bir çalışma yürüttüğünü belirtti. İstanbul’a sorunsuz bir kurban kesim sürecini yaşatmak istediklerini kaydeden İmamoğlu, “Bu çerçevede tüm kurban kesim alanlarımız gözden geçirildi. Fiziksel eksiklikleri giderildi. İhtiyaç görülen her alanda yenileme ve güçlendirme çalışmalarını arkadaşlarım hassas bir biçimde yaptılar” dedi. İBB kesimhanelerinde, sertifikalı kasap ve yardımcı hizmet elemanlarından oluşan 1000’i aşkın görevlinin 6 noktada İstanbulluların hizmetinde olacağı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bayram süresince; zabıtasıyla, temizliğiyle, lojistiğiyle, sağlık veteriner hizmetleriyle, çevre temizliği ve koruma birimleriyle, teknik destek gibi alanlarda görev yapmak üzere tam 750 personelimiz sürekli sahada, kurban satış ve kesim alanlarımızda hazır bulunacak” diye konuştu.

“ATIKLARDAN ORGANİK GÜBRE ÜRETTİK”

Kurbanlıkların kontrolü, satış ve kesim alanlarının hijyeni gibi konularda gerekli tüm işlemlerin yapıldığını kaydeden İmamoğlu, atıklar konusunda da çalışma içinde olacaklarını açıkladı. Atıkların önceki dönemlerde sadece bertaraf edildiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Farklı bir şey yaptık. Biz, özellikle yeni tarım anlayışımız çerçevesinde, bu atıkları değerlendirme yolunu seçtik. Tümden entegre olan alanlarda, tabiri caizse tek hücresi bile heba olmayan bir sistemle, hayvan kesim alanları çok faydalı bir biçime dönüştürülebiliyor. Geçen yıl Kurban Bayramı süresince topladığımız 2960 ton hayvan atığını, usulüne uygun bir biçimde olgunlaştırdı arkadaşlarım. Ve şu anda elimizde, üreticimize ulaştırmaya uygun tam 750 ton hayvan gübremiz bulunuyor. Bu; iyi tasarlanmış, iyi hesaplanmış bir dönüşümün sağlanmasıyla mümkün oldu. Böylece; bitki besleyici değeri çok yüksek bir organik gübre üreterek hem bertaraf tesislerinin üzerindeki yükü hafifletiyoruz hem de ücretsiz dağıtacağımız bu gübreyle doğal tarım süreçlerine ve üreticilerimize de katkı sağlıyoruz” bilgilerini paylaştı.

“KULLANILMAZ HALDEKİ MEZBAHAYI MODERNİZE ETTİK”

Denize kıyısı olan ilçelerde kan atıklarının yağmur suyu kanallarına verilmeyeceğini vurgulayan İmamoğlu, bu kapsamda izin verilen alanlar dışında kesim yapılmasına müsaade edilmeyeceğinin altını çizdi. Konuşma yaptığı alanın Kestanelik Mezbahası içinde bulunduğunu belirten İmamoğlu, geçmiş dönemde atıl bırakılan tesisle ilgili bilgiler paylaştı. Söz konusu tesisin 2013 senesinde imar planının yapıldığını, 2014 yılında da yapımına başlandığını aktaran İmamoğlu, “Göreve geldikten bir süre sonra ziyarete geldik. Ne yazık ki atıl ve kullanılamaz haldeydi. İçindeki birçok mekanizma, bu anlamda bertaraf olmuştu. Bazen bir kısmı yanlış tercihlerle, bir nevi kaderine terk edilmiş ve de çürümeye terk edilmiş bir yapı görünümündeydi. Tabii usulüne de uygun yapılmaması da ayrı bir handikap” ifadelerini kullandı. Önceki dönemde yapılan 4 milyon lira civarındaki harcamaya, ilave 3 milyon liralık bir yatırım eklediklerini aktaran İmamoğlu, kullanılmaz haldeki tesisi, modern teknolojiyle donatarak hizmete hazır hale getirdiklerini belirtti.

TARIM, HAYVANCILIK, ARICILIK, BALIKÇILIK…

İmamoğlu, İBB’nin tarım ve hayvancılık noktasında çiftçilere verdiği destekleri, şöyle örneklendirdi: “Tarım dairemiz, üreticimize bu sene silajlık mısır tohumu dağıttı. Dağıtılan tohum ile 60 bin ton silaj elde edeceğimizi hesaplıyoruz. Üreticimize, böylelikle 35 milyon lira değeri olan bir silajı, ücretsiz ulaştırmış olacağız. İstanbul üreticisinin, sütlerini topluyoruz. 130 bin çocuğumuza süt dağıtıyoruz. Üreticimizin ve köylümüzün toprağa küsmemesi için, üretime devam etmesi için, çeşitli birlik ve kooperatiflerimizle makine ve ekipman desteğinde bulunarak, İstanbul'un kırsalında da üretim yapıldığını ve yapılacağını gösteriyoruz. Yani bu toprakların üstüne bina dikmekle, bu milleti refah toplumu yapamazsınız. Her kırsalı olan bu tür megapoller, tarımı da destekleyerek, en yakınından sağlıklı beslenerek var olmuşlardır. Ama İstanbul'da bunun tersi olan aklı, inşallah hep birlikte tersine çevireceğiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediye’mizin yem fabrikasında, 1200 bin ton kuzu besi yemini ürettiler. Bunu yine üreticilerimize dağıtacağız. Bunların hepsi ilk defa yapılıyor. 1000 ton civarında sığır süt yemini, 250 ton da manda süt yemi desteğini yine çiftçilerimizle buluşturacağız. Bu desteklerle, besicilerimiz bilsinler ki, İBB onların yanında, sorunlarını takip ediyor ve destek oluyorlar. Balıkçılarımıza, arıcılarımıza desteklerimizi sürdürüyoruz. İstanbul'da hiçbir ortamda vatandaşlarımızın kendisini yalnız hissetmediği gibi, tarım ve hayvancılık alanında üreticilerimizin de her zaman yanında olan artık bir belediyeleri var. Bunların hepsi akıl birliğiyle oluyor. Sizleri dinliyoruz, ihtiyaçlarınızı dinliyoruz. Bunların kırsala ve şehre olan katkılarını tespit ediyoruz ve bu yönde yolculuğumuzu belirliyoruz.” KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183