Öne Çıkanlar Emre Yazgan YEREL HABERLER yaser parlak Karadenizde DOĞALGAZ Seren Şahin
banner279

Bu haber kez okundu.

İHKİB Avrupa’nın En Büyük Hazır Giyim Ve Moda Fuarını Düzenledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Sonbahardan itibaren ABD ve AB faiz indirimlerini hızlandıracak. Küresel pazarlardaki canlanma talebe yansıyacak. İnşallah tekstil ve konfeksiyon için yeni pazar imkanları açılacak. TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe: Hazır giyim ve konfeksiyonun ülke ekonomisi için orta ve uzun vadede de kritik önemini koruyacağına inanıyoruz. Bütün stratejilerimizi, oyun planlarımızı bu doğrultuda kurguluyoruz.

Türk moda endüstrisinin küresel ölçekteki prestij organizasyonu ve aynı zamanda alanında Avrupa’nın en büyüğü olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO), Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katıldığı törenle altıncı kez kapılarını açtı.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen fuar için onlarca alım grubunun yanı sıra 150’yi aşkın ülkeden binlerce seçkin alıcı İstanbul’a geldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, açılış töreninde yaptığı konuşmada hazır giyim ve tekstilin Türk sanayinin başlangıç noktası ve omurgası olduğunu söyledi. Bu iki sektörü Türk sanayinin gözbebeği olarak gördüğünü belirten Bolat, şöyle devam etti:

“Hazır giyim ve tekstil Türkiye için gerçekten lokomotif bir sektör. Türk konfeksiyon ve tekstili dünya çapında üne sahip. Avrupa Birliği’nin (AB) üçüncü, dünyanın yedinci büyük tedarikçisiyiz. Bu başarı siz ihracatçılarımızın on yıllar boyunca süren emeği, gayretleri ve bizim hükümet olarak desteklerimizin birleşmesiyle gerçekleşti. Onun için hazır giyimciler, tekstilciler morallerini her zaman yüksek tutmalılar. Sonbahardan itibaren ABD ve AB’de faiz indirimleri hızlanacak. Küresel pazarlardaki canlanma talebe de yansıyacak inşallah tekstil ve konfeksiyon için yeni pazar imkanları açılacak.”

Bakan Bolat kısa sürede marka haline gelen IFCO’ya desteklerinin de tam olduğunu bildirdi. Şubat ayındaki IFCO’ya 71 milyon lira destek verdiklerini bildiren Bolat, altıncı IFCO için firma başına 221 bin lira üst limitli katılım desteğinin yanı sıra tanıtım ve konaklama giderlerine de katkı sunduklarını kaydetti.

TİM BAŞKANI GÜLTEPE: HAZIR GİYİM TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN KRİTİK ÖNEMİNİ KORUYACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe de yaz dönemi olmasına rağmen küresel markaların IFCO’ya büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Sektörün fiyat tutturmakta zorlandığı bir dönemde 150’yi aşkın ülkeden 10 bin civarında alıcının İstanbul’a gelmesinin anlamlı olduğunu vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:

“Elbette özellikle Avrupalı, ABD’li markaların ilgisi tesadüf değil. Çünkü moda endüstrisinde küresel oyuncu, üretimde marka ülkeyiz. Tasarım gücümüzle, hızımızla, kaliteli üretimimizle, Avrupa gibi büyük bir pazara yakınlığımızla rakiplerimizden ayrışıyoruz. Nitekim bu artılarımızı yıllarca ülkemiz için fırsata çevirdik.

Hazır giyim en çok ihracat gerçekleştiren sektörler arasında hep ilk üçte yer aldı. Daha da önemlisi hazır giyim ve konfeksiyon net ihracatçı bir sektör. Örneğin 2022’de ülkemize 18,6 milyar dolar net döviz kazandırdık. Giyim markalarımızın 100’ün üzerinde ülkede 3 binden fazla mağazası var. Biz bu sektörün ülke ekonomisi için orta ve uzun vadede de kritik önemini koruyacağına inanıyoruz. Bütün stratejilerimizi, oyun planlarımızı bu doğrultuda kurguluyoruz. Tasarım, inovasyon, markalaşma ve yeşil dönüşüm konusunda hem İHKİB hem de TİM olarak firmalarımıza rehberlik yapıyoruz.”

7 AYLIK HAZIR GİYİM İHRACATINDA YÜZDE 10,2 EKSİDEYİZ

Hem dış hem de iç konjonktür nedeniyle ihracatta sancılı bir süreçten geçtiklerini belirten Gültepe, geleneksel sektörler için bu dönemin çok daha zor olduğunu vurguladı. Gültepe, şunları söyledi:

“Küresel pazarlarda talebin daraldığı bir süreçte maliyetlerimizdeki olağanüstü artış nedeniyle müşteri kayıpları yaşadık. 2022’de 18,6 milyar dolar olan net hazır giyim ihracatımız 2023’te 16 milyara geriledi. Yani 2,6 milyar dolarlık kaybımız var. Kayıpta pazarlardaki daralmanın kısmi etkisini görmezden gelemeyiz. Ancak bugün yaşadığımız sorunun temelinde girdi maliyeleriyle kurun paralel hareket etmemesi yatıyor. Geçen hafta Sayın Bakanımızla ihracat verilerimizi Kayseri’de açıkladık. Toplam ihracatımız takvim etkisiyle temmuz ayında yüzde 13,8 arttı. Genel ihracatta da yüzde 4,1 artıdayız. Hazır giyimde de temmuzu artışla kapattık. Yedi aylık hazır giyim ihracatında ise geçen yıla göre yüzde 10,2 eksideyiz. 2022 ile kıyasladığımızda kayıp oranı yüzde 20’ye yaklaşıyor. Dahası, ihracatımız daralırken ithalat artıyor. Beş aylık ithalatta yüzde 21,7 artış var. Bu gidişle yıl sonunda hazır giyim ithalatının 3 milyar dolara yaklaşacağını öngörüyoruz. Yine de her şeye rağmen geleceğe umutla bakmak istiyoruz. Hazır giyim sektörü geçmişte de birçok badire atlattı. Sektör zor günlerden her defasında güçlenerek çıkmayı başardı. Bugün yaşadığımız sorunların da çözümsüz olmadığını biliyoruz.”

İHKİB BAŞKAN YARDIMCISI PAŞAHAN: IFCO’NUN PRESTİJLİ FUARLAR KAPSAMINA ALINMASINI İSTİYORUZ

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan da IFCO’nun büyük bir başarı hikayesi olduğunu vurguladı. IFCO’yu hem sektöre hem Türkiye’ye katkı sağlayan bir marka haline getirdiklerini anlatan Paşahan, sözlerini şöyle sürdürdü:“Dünyanın en başarılı fuar organizatörlerinin övgüyle bahsettiği IFCO, kısa sürede Türkiye’nin ve sektörümüz için önemli bir marka oldu. Biz, IFCO’nun artık prestijli fuarlar kapsamına alınma zamanının geldiğini düşünüyoruz. Sayın Bakanımızın her zaman olduğu gibi bu konuda da moda endüstrimizden desteğini esirgemeyeceğine gönülden inanıyoruz. Altıncı IFCO’ya kadın, erkek ve çocuk giyimden, denim ve spor giyime, deri ve kürk konfeksiyondan ayakkabıya tüm ürün gruplarından firmalarımız katılıyor. Son dönemde rekabetçilik konusunda büyük sıkıntılarımız var. Fiyat tutturmakta zorluklar yaşıyoruz. Global müşterilerimizin bir çoğunu kaybetme noktasındayız. Her zaman ilkleri başaran bir sektörün temsilcileri olarak bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunların da üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bakanlığımızın destekleri ile fuarlar, ticaret ve alım heyetleri düzenlemeyi sürdüreceğiz. Daha fazla çalışarak daha fazla üreterek ihracatımızın taşıyıcı gücü olmaya devam edeceğiz.”

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL: HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN BAŞARISI TÜRKİYE’NİN BAŞARISI

İstanbul Valisi Davut Gül de hazır giyim sektörünü sanayinin ve ihracatın lokomotifi olarak gördüğünü söyledi. Sektörün ihracatta gösterdiği başarının aynı zamanda Türkiye’nin başarısı olduğunu belirten Gül, “Küresel ticarette pandemiyle birlikte bozulan dengelerin yerine oturmasıyla birlikte hazır giyim ihracatçılarının emeklerinin karşılığını alacaklarına inandığını kaydetti.

İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ: ENFLASYON KUR DENGESİ MAKUL BİR DÜZEYE GELMELİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç ise konuşmasında hazır giyim sektörünün hayallerini gerçekleştirmek için üstün bir çaba sergilediğini söyledi. IFCO’nun bu çabanın bir sonucu olduğunu vurgulayan Avdagiç, ziyaretçilerin aradıkları her şeyi bulabildikleri fuarın en büyük rakibinin yine IFCO olduğunu ifade etti. Yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturamamaktan şikâyet eden ihracatçıların sorunlarına da değinen Avdagiç, “Enflasyonla döviz kuru arasındaki kolerasyon daha makul bir düzeye gelmeli, bu konuda ihracatçılarımızın talebi karşılanmalı” dedi.

İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) yaklaşık 300 firmanın katılımıyla beş salonda toplam 30 bin metrekarelik alanda açılan IFCO 9 Ağustos akşamına kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Anahtar Kelimeler:
GiyimTASARIMModaFUAR
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183