Öne Çıkanlar haberdesiniz istanbul maltepe belediyesi Kartal Belediyesi Hande Yener
banner279

Bu haber kez okundu.

Hazır giyimciler 'Tasarım Tebliği'nden umutlu

 Hazır giyim sektörü, 2014’ün sonunda güncellenen Tasarım Tebliği ile ilgili umutlu. Tebliğin hazır giyim sektörü için milat olduğunu belirten Türkiye Giyim sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat,bu sayede markaların çok daha büyük değer kazanacağını söyledi. 



Destek Patent’in desteği ile düzenlenen Tasarım Tebliği Semineri’nin açılışında konuşan Fayat, hazır giyimin Türkiye’de katma değeri en yüksek sektörlerden biri olduğunu kaydetti. Hazır giyim ihracatında halen 23 dolar olan kilogram başına getirinin giderek yükseldiğinin altını çizen Fayat, şöyle devam etti: 



“Sektör ihracatının yüzde 13 düştüğü bir ortamda katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Firma başına 1,4 milyon dolarlık tasarım desteği hazır giyim sektörü için milat olacak. Bu sayede firmalarımız ciddi destek alacak. İhracatçılarımızın moda, endüstriyel tasarım ve inovasyon kapasiteleri artırılarak, katma değerli ürün üretmeleri teşvik edilecek. Markalarımız daha çok değer kazanacak. Türkiye kazanacak.” 



"MEVCUT ZİNCİRE YENİ BİR HALKA EKLEDİK" 



Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve Ar-Ge Daire Başkanı Mehmet Ali Kılıçkaya ise firmaların ürün değerini ve ihracat kapasitelerini arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Tasarım Teşviği ile destek zincirinin son halkasını tamamladıklarını vurgulayan Kılıçkaya, şunları aktardı: 



“Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi’yle stratejisi, hedefi olan, katma değeri yüksek ürün ihraç etmek için tasarım yapmak isteyen firmalarımıza teşvik vermek istiyoruz. Teşvikten yeni tasarım ünitesi kuran ya da mevcut tasarım departmanını geliştirmek isteyen firmalar yararlanabilecek. Firmalara kurdukları tasarım ünitesi için harcadıkları paranın yüzde 50’si devlet tarafından ödenecek. Ancak ödenecek teşvik miktarı firma başına 1,4 milyon doları geçemeyecek. Süresi maksimum 5 yıl olacak teşvikten firmalarımız sadece bir kez faydalanabilecek.” 



Kılıçkaya'nın verdiği bilgiye göre Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi’nde teşvikler üç başlık altında toplandı. Her firmaya tasarımcı, modelist ve mühendis istihdamı için bir milyon, alet, techizat ve yazılım için 250 bin, seyahatler için de 150 bin dolara kadar teşvik ödemesi yapılabilecek. 



Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz ise özgün tasarımların firmalara kazandırdığı avantajları anlattı. Yamankaradeniz o avantajları, rekabet gücü, müşteri ile duygusal bağ, yüksek katma değer, pazarı yönetebilme, özgün özellikleri koruma ve kurum değerine katkı olarak sıraladı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183