Bölge de yayın yapan veya çalışan basın mensuplarının yoğun katılım sağladığı kahvaltılı buluşmada basın mensuplarının sorularını tek tek yanıtlayan Konsey Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, özellikle Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Celal Karaali’nin sorusu olan, “Kent Konseylerinin kuruluş tarihi, sorumluluğu ve yetkileri nelerdir?” sorusuna verdiği cevapta özetle şunlara değindi:
Celal Karaali
“KENT KONSEYİ 182 ÜLKENİN ORTAK KARARIDIR”
Kısa süre önce gerçekleştirdikleri olağan kongrede Tuncer Dağ’dan görevi devralan Mehmet Hanifi Kaya sorulara karşı şu açıklamaya yer verdi: “Kent konseyi fikri 1992 yılında aralarında ülkemizin de bulunduğu Birleşmiş Milletlere bağlı 182 ülke Brezilya’da bir araya geldiler. Bir araya gelmelerin ana başlıklarının ilki Ekonomik politikalarda çevresel değerlerin korunması. Yani bugünkü Esenyurt’un perişan haline baktığınızda 30 yıl önce işaret edilmiş. İkincisi, çocukların, gençlerin ve kadınların dezavantajlı kesimlerin sosyal yaşama daha aktif katılımlarını sağlamak. Üçüncüsü ise yoksulluğu giderici programları desteklemek. Dördüncüsü sivil toplum kuruluşlarının kurulması ve kurumsallaşması konusunda destekte bulunmak. Bunun gibi birkaç ana başlık altında Rio Konferans Kararları gündeme alınarak, yerel gündem yerini küresel bir eylem planı dünya genelinde yayınlandı. Bu anlaşmaların yerel de uygulanma zorunluluğu vardır.”
“KENTE KARŞI HEMŞEHRİCİLİK HUKUKUNUN GELİŞTİRİLMESİ”
Kent Konseyi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı’na bağlı bir kurum olduklarını ifade eden Kaya, “Kent konseyi görevleri arasında; hemşericilik bilinci geliştirmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, saydamlık var. Ancak statüsüne ve bağlayışına baktığınızda kent konseylerinin tüzel bir kişiliği yok. Bir sürü tanım yapılmış 6. Maddesinin görevleri arasında ama tüzel bir kişilik tanınmamıştır. O yüzden kendimize ait resmi bir özel mülkiyetimiz yok. Türkiye’de Kent Konseyi’ni Çevre ve Şehircilik Bakanı’na rapor edip yasal statüye kavuşması için elimizden geleni yapacağız. Kent Konseyi tüzel kişilik edinilmediği sürece biz buzda dans ederiz. Biz bu ülkede bu estetiğe sahip değiliz.
Esenyurt Kent Konseyi oluşumu şu anda yönetmenliğinin 8. Maddesine göre yerellik ilkesi çerçevesindedir. Kent Konseyi, Kaymakamlığın belirlediği 10 temsilci, belediye başkan temsilcisi, yardımcısı, STK, üniversiteler, yani bireysel değil kurumsal bir tanım yapılmıştır. Her bir kurum kendi temsilcisini gönderir ve bir araya gelerek yönetimi oluşturur.” dedi.
“70 AYRI MİLLETTEN 300 BİN YABANCI VAR”
Esenyurt’ta nüfusun 1 milyonun üzerine çıktığını vurgulayan Kaya, “Bu artış ile ulaşımı, okullarda mevcut durumu, sağlık problemleri, güvenlik sorunu, bağımlı madde gibi birçok sorunu beraberinde getirdi. Ben bir yurttaş olarak, acaba merkezi hükümeti burada konumlandırsak, Esenyurt’un bugünkü sorunları ile baş edebilir mi? Geçtiğimiz günlerde fırtına ile uçan çatılardan hayatını kaybeden insanların birçoğu hava akımından kaynaklı hayatlarını kaybetti. Orantısız bir durum var. Şu anda ortalama 70 ayrı milletten oluşan 200 ve 300 bin arası göçmen yaşıyor. Bunların bütün sorunları şu anda dağ gibi önümüzde duruyor. Esenyurt ile Beşiktaş’ı bir tutamazsınız, buradaki sorunlar çığ gibi büyük.” dedi.
Kaya konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “30 Ocak 2022 tarihinde üç ayı doldurduğumuzdan dolayı faaliyet raporumuzu sunarak seçimsiz genel kurulumuzu yapacağız. Ayrıca o gün Türkiye Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri arkadaşlar aramızda olacak. Bizim asıl projelerimiz bu kurulda gündeme gelecek. Biz Kent konseylerinin tanıtılması amacıyla Mahalle meclislerini kuracağız. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt Bey ile de paylaştık. Yatay örgütlenme modeli ile 43 mahallede inanç grupları, okul aile birlikleri, annelerimiz, gençlerimiz, STK’lar, bir araya getirerek sokak sorunlarını oluşturacağız. Bu yapı tamamen soruna çözüm odaklı olacak. Biz ofisten yönetemeyiz sahada olmalıyız. Biz tamamen gönüllük esaslı çalışıyoruz ve 1500’ün üzerinde çalışan bir orduyuz.” KENT YAŞAM