Resmi kayıtlara göre Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en fazla can kaybına neden olan deprem büyük yaralar açtı. Gerçekleşmesi beklenen Marmara depremi için Kahramanmaraş merkezli 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrasında İstanbul ve Marmara çevresinde yaşayan halk endişeli. Vatandaşlar yıllardır Marmara depreminin olacağını bilerek yaşıyor ve şimdiye kadar alınan önlemler yok denilecek kadar az görüşü kamuoyunda hakim. İstanbul’daki binaların çoğunluğunun 17 Ağustos 1999 depremini yaşamış görmüş binalar olması İstanbul’da yaşayan vatandaşları korkutuyor. Yapıların eski ve dayanaksız olması ve bu süreçte de önlem alınmamış olması halkın endişesini artırıyor.
VATANDAŞLARDAN DAYANIKLILIK TESTİ TALEBİ
İstanbul’daki vatandaşlar belediyeleri arayarak deprem dayanıklılık testi yaptırmak için başvurularda bulunuyor. Yetkililer tarafından kontrol yapılan binaların hasarlı olması halinde daire sakinlerine konutu boşaltmaları için 60 gün süre tanınıyor.
KİRALARIN YÜKSEK OLMASI PİŞMAN EDİYOR
Ev ve kira fiyatları yüksel olması sebebi ile bazı vatandaşlar kontrol yapıldıktan sonra ise pişmanlığını dile getiriyor. Bu durum kira ve satın alma fiyatlarını karşılayamayan vatandaşlar için zor bir durum ortaya çıkardı. Bazı binalarda da güçlendirme çalışması yapılıyor ancak onun da masrafı bir hayli yüksek. Güçlendirme işleminde ise yapılanlar şu şekilde; - Kolon mantolama - Kanat ekleme - Yeni ve eski betonları kaynaştırma - Çelik desteği Bina güçlendirme yöntemleri yeni bir bina yapılıyor gibi ele alınmalıdır. Çünkü güçlendirme esnasında da vatandaşlar binayı boşaltmak durumunda.
NÜFUS PATLAMASI
6 Şubat depreminden sonra ise bazı depremzedelerin İstanbul’daki yakınlarının yanına gelmesi nüfusun zaten kalabalık olduğu İstanbul’da daha büyük bir kaosa zemin hazırlıyor. Olası bir deprem sonrasında etkilenecek insan sayısının çoğalması, asayişin kaybolmasına neden olabilir.