Öne Çıkanlar Edip Adıvar Caddesi imar sorunları bağcılar haberler Vefa Küçükali Büyükçekmece
banner279

Bu haber kez okundu.

Çevre Temizliği İçin Deniz Kirliliğiyle Mücadele Başladı

Büyükçekmece Mimarsinan Balıkçı barınağı bölgesinde dalış yapan balık adamların denizden çıkardıkları atıklar şaşkınlık yaratırken, deniz dibinde yapılan temizlik çalışması minik öğrencilere su altı kameraları aracılığıyla canlı olarak izletildi.

Marmara Denizi kirliliğine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinliğe Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Rıza Evren Kılcı, Büyükçekmece Belediye Başkan Danışmanı Reşit Oral, İÜC Genel Sekreteri / Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Köse, Sualtı Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yeliz İşcan Alp, Sualtı Fotoğrafçısı Engin Aygün, akademisyenler ile okul öncesi,  ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı.

Deniz dibinden katı atıklar çıkartıldı

Etkinlik ekibinde yer alan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi Programında öğrenim gören dalgıçlar dalış yaparak deniz dibindeki katı atıkları su üzerine çıkartarak temizlik gerçekleştirdi. Çıkarılan katı atıklar sergilendikten sonra Büyükçekmece Belediyesi ekipleri tarafından ayrıştırılıp geri dönüşüme kazandırılacak.

Kısa film okullara dağıtılacak

Öğrencilere deniz kirliliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan proje kapsamında denizde yaşam ve kirlilik görüntüleri, etkinlik ekibindeki kişilerin dalışla ilgili değerlendirmeleri ve etkinliğe katılan öğrencilerin deneyimlerinden oluşacak kısa film, Büyükçekmece sınırlarında bulunan ilkokul ve ortaokullara dağıtılarak denizlerdeki kirliliğe yönelik çevre bilinci ve farkındalığın oluşturulması hedefleniyor.

Daha temiz bir çevre için seferber olacağız

Büyükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Evren Kılcı deniz dibi katı atık temizliği harekatının sonucunda daha temiz bir çevre olacağını vurgulayarak şunları söyledi “Bu sene başlatmış olduğumuz meclisimizden de geçen ekolojik yıl kapsamında çevre hareketinde bunuyoruz. Bu çevre hareketlerimizden bir tanesi deniz dibi tarama. Burada istiyoruz ki bizim geleceğimiz miniklerimiz hem bilinçlensinler, görsünler. Hem de daha temiz bir dünya nasıl bırakabiliriz böyle bir çalışma. Çevre Müdürlüğümüz ile böyle bir çalışmaya başladık. Hasan Başkan’ımızın da talimatlarıyla da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’daki ilgili bölümdeki hocalarımız ve öğrencilerimiz ile birlikte burada deniz dibi taraması yapacağız. Burada çıkan malzemeleri hep beraber göreceğiz. Göreceğiz ki burada esasında yerinde ayrıştırma yaparak da çevreyi kirletmemeyi ne kadar kolay olduğunu hep beraber burada göreceğiz ve yarınlarımıza daha temiz bir ülke daha temiz bir çevre bırakmak için hepimiz seferber olacağız.’’

“Çevre farkındalığı yaratalım istiyoruz’’

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sualtı Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yeliz İşcan Alp bu programla çevre kirliliğine savaş açtıklarını söyleyerek şöyle konuştu: ‘’Bugün gördüğünüz etkinlikte sevgili dalgıçlarımız, öğrencelerimiz ve öğretim üyelerimiz ile birlikte çevre kirliliğine biz aslında savaş açtık. Sağda görmüş olduğunuz tatlı çocuklarımıza da bunları gösterelim istiyoruz. Çevre farkındalığı yaratalım istiyoruz. Program olarak çevreci bir programız aslına bakarsanız. Maalesef biliyorsunuz ki bu atıklar günümüzde çevremize oldukça denizlerimize, deniz canlılarımıza ciddi zararlar veriyor. Biz de program olarak dedik ki: ‘’ Ağaç yaşken eğilir.’’ Hep beraber buna gönül verdik ve böyle bir etkinliğin oluşmasına Büyükçekmece Belediyesi’nin de katkılarıyla, destekleriyle birlikte yola çıktık.’’

“Büyüklerimiz bu çöpleri geri dönüşüme ve çöplere atmalıdır’’

Programa katılan minik öğrenci Sıla Sarak büyük ve küçük herkesin çöpleri geri dönüşüme atması gerektiğini belirterek şu şekilde duygularını aktardı: ‘’ Ben bugün dalgıçların hayvanlara nasıl çöplerin zarar verdiğini ve insanların nasıl çöpleri atıp hayvanlara zarar verdiğini görmek için, izlemek için ve insanları burada bilgilendirmek için geldim. Ben 9 yaşındayım. Canlıları diyelim bir şeyler yiyoruz. Geri dönüşüme atmamız gerekiyor ama geri dönüşüm yok. O zaman çöpe atmamız gerek. Çünkü denize attığımız zaman canlılar poşetleri veya öbürlerini yem sanıp yiyorlar ve zehirleniyorlar. Biz de denizden birçok canlı alıp yiyoruz. Bizim de zehirlenme zamanımız olabilir. Onlar poşete takıldığı zaman kurtulamıyorlar ve onlar da ölüyorlar. Bu yüzden biz çöpleri atmamalıyız. Büyüklerimiz ve küçüklerimiz bu çöpleri geri dönüşüme ve çöplere atmalıdır.’’

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183