Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı açıklamasında Karadeniz’de sondaj faaliyetlerinde bulunan Fatih gemisinin Tuna 1 kuyusunda 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettiğini açıklamıştı. “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi" diyen Erdoğan, daha önce Tuna 1 olarak adlandırılan Sakarya Gaz Sahasında gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmalarının tamamlandığını belirterek "Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Bu rezerv çok daha büyük bir kaynağın sadece bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek" şeklinde konuşmuştu. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan bu ‘müjde’ faturalarda indirim beklentisine neden olurken vatandaşlar her ay düzenli olarak zamlarla karşılaştı. Bir yılda elektrik, akaryakıt ve doğalgaza toplam 35 kez zam yapıldı.
“12 AYIN 12’SİNDE ZAMLAR DURMADI”
CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, doğalgaz müjdesinin ardından enerji faturalarına gelen zamları, yaptığı çalışmada derledi. CHP’li Akın’ın çalışmasında şu tespitler yer aldı: “Karadeniz doğalgazıyla ilgili verilen müjdenin ardından Türkiye’nin eksen değiştireceği ve yeni bir dönemin başlayacağının söylenmesine karşın bugün gelinen durum tam tersi bir tabloyu gösteriyor. Bir yıl içinde Türk Lirası yaklaşık yüzde 20 oranında değer kaybetti. Faturaların düşeceği beklentisi ise her ay yapılan zamlara dönüştü. Müjdenin verilmesinin üzerinden geçen 12 ayın 12’sinde zamlar durmadı. Bir yıl içinde akaryakıt ürünleri, elektrik ve doğalgaz olmak üzere enerji faturaları tam 35 kez zamlandı.”
DOĞAL GAZA 12 KEZ ZAM
Erdoğan’ın Ağustos 2020’de müjdeyi verdiği günden bugüne kadar konutlarda kullanılan doğalgaz tarifesine Haziran 2021’e kadar her ay yüzde 1’er, Temmuz ayında ise yüzde 12 oranında zam yapıldı. Doğal gaza yapılan zammın toplamı yüzde 18,88 olarak kayıtlara geçti.
ELEKTRİĞE 3 KEZ ZAM
Aynı şekilde müjdenin verildiği Ağustos 2020’den bugüne elektrik faturalarına ise 3 kez zam yansıdı. Konutlarda kullanılan elektrik tarifesi 1 Ekim 2020 tarihinde yüzde 5,75, 1 Ocak 2021 tarihinde yüzde 6 ve son olarak 1 Temmuz 2021 tarihinde yüzde 15 oranında zamlandı. Aradan geçen bir yıllık süreçte elektriğe toplamda yüzde 29,76 oranında gerçekleşmiş oldu. Buna göre bir hanenin ortalama 230 kilovatsaat tüketimi yapılan zamlarla aylık yaklaşık 52 lira arttı.
AKARYAKITA 25 KEZ ZAM
Bahse konu olan süreçte akaryakıt ürünlerine ise tam 25 kez zam yapıldı. Eşel mobil sistemiyle gerçek zamların yansıtılmamasına karşın pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde benzin 11 kez, motorin 8 kez, LGP oto gaz ise 6 kez zamlandı.
VATANDAŞ İNDİRİM BEKLERKEN CEBİNDEN 205 LİRA DAHA ÇIKTI
Doğalgaz müjdesinin ardından ısınma amaçlı yapılan ortalama bir aylık 300 metreküp doğalgaz tüketimi ve ortalama bir hanede yapılan 230 kilovatsaat elektrik tüketimi ile ayda bir depo benzin kullanan bir kişinin enerji faturaları ortalama 205 lira arttı. Vatandaş indirim beklerken, yalnızca bir yılda doğalgaz, elektrik ve akaryakıttan oluşan enerji faturaları aylık 205 lira arttı.