Türk Silahlı Kuvvetleri'nin DAEŞ'le birlikte PKK'nın Kandil'deki hedeflerine yönelik başlattığı operasyonlar örgüte dört günde geri adım attırdı.
11 Temmuz'da tek taraflı ateşkesi bitirdiğini açıklayan ve terör saldırılarına hız veren Kandil, 24 Temmuz Cuma akşamı başlayan operasyonlarda ağır darbe alınca Türkiye ile "ateşkes" sağlamak için 28 Temmuz Salı günü iki girişimde bulundu.
Ankara'nın tespitlerine göre "ateşkes" talebinin iki amacı bulunuyor. Zaman kazanmak ve daha ağır kayıpları engellemek.
ZAMAN KAZANMA ÇABASI
Kandil, ilk girişimi Kuzey Irak üzerinden yaptı. Salı günü Kandil, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile iletişim kurdu, Türkiye ile "ateşkes" yapmak istediklerini, aracı olup olamayacağını sordu. Ateşkes talebinin,Dişişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun beraberindeki heyetle Erbil'e gerçekleştirdiği ziyaretten bir gün önce gelmesi dikkat çekti.
HDP'YE MESAJ:
İkinci talep yine Salı günü HDP'ye iletildi. Kandil HDP'den hükümeti İmralı ile görüşmelere zorlamasını istedi. Amaç İmralı ile görüşmeyi sağlamak, Öcalan'a "ateşkes" açıklaması yaptırmak. Böylece "İmralı istediği için tek taraflı ateşkes ilan ediyoruz" diyerek Kandil'deki kayıpların önüne geçmek.
TÜRKİYE'DEN ÇEKİLENE KADAR DEVAM
Kandil'den bu mesaj gelince HDP, hükümete yönelik sert söylemini çarşamba Sabahı yumuşattı. Demirtaş'tan "Şu silahları tekrar bir daha susturalım. Herkes biraz daha sağduyu ile hareket etmeli. Barış dili kullanmalı" mesajı geldi. Ankara, PKK'nın operasyonlarda aldığı ağır darbe ve zaman kazanmak nedeniyle "ateşkes" istediğini tespit ettiği için operasyonlardan geri adım atmayacak. PKK, Türkiye'yi tamamen terk edene kadar operasyonlar devam edecek. Hükümet, çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesi için PKK'nın tüm silahlı unsurlarını Türkiye'den çekmesini şart koşuyor.