İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırma, kollardaki ben sayısının cilt kanserine yakalanma riskini de artırdığını ortaya koldu. Peki, cilt kanseri nedir? Cilt kanserine yakalanmamak için neler yapılmalı?
İngiliz bilim adamlarının cilt kanseri üzerinde yaptığı bir araştırma, vücudumuzdaki ben sayının yakalanma riskini artırdığını da gözler önüne serdi. Araştırmada, çıkan en ilginç ve tedirgin edeci sonuç ise kolunda 11'den fazla ben bulunan kişilerde cilt kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunun iddia edilmesi oldu.
100’den fazla beni olan dikkat Vücudunda 100'den fazla ben olan kişilerin cilt kanserine yakalanma riskinin normalden beş kat fazla olduğunu ortaya çıkardı. King's College London araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaya 3 bin ikiz katıldı. Araştırmacılar, ikiz kadınları 8 yıl boyunca gözleyerek cilt tipleri, çilleri ve benleriyle ilgili bilgi topladı. Bilgiler, cilt kanserinin bir türü olan melanom teşhisi konulan 400 erkek ve kadından elde edilen veriyle karşılaştırıldı.
Kolunda ben olanların riski daha fazla Sağ koldaki benlerin sayısının vücuttaki bütün benlerin göstergesi olduğunu ortaya çıkaran araştırmacılar, cilt kanseri riskinin hastanın sahip olduğu ben sayısıyla bağlantılı olduğunu belirledi. Buna göre sağ kolunda 7'den fazla ben olanların cilt kansere yakalanma riski, bütün vücudunda 50'den fazla ben olanlardan dokuz kat fazla. Sağ kolunda 11'den fazla ben olanlarda ise cilt kanseri görülme olasılığı, vücudunda toplam 100 ben olanlardan daha yüksek. Kimyasal maddeler, ultraviyole ışınları ve sigara tüketimi gibi etkenlerin cilt kanserine neden olduğu sanılıyor. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinde görülen melanom, cilt kanserine bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 75'ine yol açıyor.
Cilt kanseri nedir? Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığından alınana bilgilere göre, cilt dokularında oluşan bir kanser türü olan cilt kanseri, Malign melanoma olarak adlandırılır. Cilt kanserleri ileri yaşlarda, güneş ışığına maruz kalan bölgelerde veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ortaya çıkar. Cilt kanserleri en çok görülen kanser türüdür. Tüm kanser vakalarının yaklaşık yarısını cilt kanserleri oluşturur. En çok görülen kanser türü olmasına rağmen kansere bağlı ölümlerin en az nedenidir.
Cilt kanseri riskini artıran faktörler -Cilt rengi ve güneş ışığına maruz kalma, melanom dışı cilt kanseri ve aktinik keratoz riskini artırır. -Doğal veya yapay aşırı güneş ışığı maruziyeti -Sarışın, mavi veya yeşil gözlü, çilli olma -Ciltte yanık veya yara izi olması -Arsenik maruziyeti -Kronik cilt enfeksiyonları veya cilt ülserleri -Radyoterapi almış olmak -Organ nakli veya diğer nedenlerle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alıyor olmak.
Yaşla birlikte kansere yakalanma oranı artıyor Yaşla birlikte cilt kanseri görülme riski artar. Arsenik dışında böcek ilacı yapımında kullanılan ağır metallere maruz kalma, parafin, belli tip yağlar, kömür ve katran maruziyeti de cilt kanseri riskini artırır. Bir kez cilt kanseri olan birinde ikinci bir kez cilt kanseri görülme riski daha fazladır. Sigara içmek yassı hücreli cilt kanseri riskini artırmaktadır.
Cilt kanserinden korunmak için neler yapılmalı? Melanom dışı cilt kanseri riskini azaltmanın en iyi yolu güneş ışığına maruz kalmamaktır. Güneşlenirken tişört giymek; şapka takmak, gözleri korumak için güneş gözlüğü kullanmak ve güneşten koruyucu kremler kullanmalıdır. Yapay bronzlaşma da cilt için zararlıdır. Bu tarz ultraviyole ışınlarına da maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Çocukları da mümkün olduğunca güneş ışığından korumalı ve onlara kendilerini güneş ışığından korumanın yollarını öğretmelisiniz. Ancak güneş ışığından kaçınma önerilirken güneş ışığı ve vitamin D arasındaki ilişkiye de dikkat edilmesi önemlidir. Vitamin D ciltte güneş ışığı etkisi ile üretilen ve belli kanserlere karşı da koruyucu etkisi olduğu bilinen bir vitamindir.
Cilt kanserinin belirtileri nelerdir? Her 10 cilt kanserinden yaklaşık sekizi bazal hücreli kanserlerdir. Bu tip cilt kanserleri yavaş büyürler, nadiren yayılım yaparlar. Her 10 cilt kanserinden yaklaşık ikisi yassı hücreli kanserlerdir. İyileşmeyen iltihaplı lezyonlar, ciltte görülen küçük, kabarık, düzgün, parlak ve cilalı lezyonlar kontrol altında tutulmalıdır. Yara izine benzer ve kalıcı lezyonlar melanom dışı cilt kanserinin olası bulgularıdır.
Cilt kanserleri çok büyük boyuta ulaşmadıkça belirti ve bulgu vermezler. Ciltte yeni ortaya çıkan bir büyüme, mevcut kitle veya lekelenmede boyut artışı ve üç ay içinde iyileşmeyen cilt ülserleri, cilt kanserlerinin öncü bulguları olabilir. Cilt kanserleri ancak çok büyük boyutlara ulaştığında kanama ve ağrıya neden olabilir.