Galerinin devamı için tıklayınız.
Vücudunuzdaki benlerin tehlike işareti olup olmadığını nasıl anlarsınız? Peki onlara güneşin nasıl zarar verdiğini biliyor musunuz? İşte yanıtları…
Sıradan benlerle, içinde farklı ve olağan dışı bazı hücrelerin bulunduğu benler farklıdır.
Sıradan benler ‘’melasonit’’ adı verilen deri hücrelerinin gruplar halinde büyümesinden ibaret bir deri oluşumu özelliğini taşır ve erişkinlerde ortalama 10-40 arasında sıradan ben bulunur.
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sibel Alper, iyi ben ve kötü benin özelliklerine dikkat çekti.. Bu benler ortalama 5 milimetre çapında, net sınırlı, oval-yuvarlak, kubbemsi, tek renkli lezyonlardır. Sorunlu benler ise sıradan benlerden farklı görünümde ve genellikle 5 milimetreden daha büyük, pembeden koyu kahverengiye değişen birkaç renk içeren benlerdir.
Sınırları düzensiz olan bu benler çoğunlukla güneş gören bölgeler ve sırt gibi bölgelerin yanında, saçlı deri, kalça gibi güneş görmeyen yerlerde de ortaya çıkabilirler. Bir kişide 10’dan fazla bu tarz benlerden bulunabilir.
SAYILARI ARTTIKÇA RiSK DE ARTAR Bu tür benleri olanlar güneşten korunmalı, solaryumdan uzak durmalı ve benlerinde değişiklik fark ettiklerinde hemen doktora başvurmalıdırlar, benlerdeki renk değişikliği, büyüme-küçülme, yapısında, dokusunda değişiklik, kabuklanma, sertleşme, kabarma, kaşıntı ve sızıntı çok önemli uyarıcı değişiklikler olarak algılanmalıdır.
YILDA BiR KEZ MUTLAKA KONTROL ETTiRiN Her bireyin mutlaka yılda bir kez dermatoloğa başvurarak tüm benleri kontrol ettirmesinin önemi çok büyüktür.
Displastik benleri olanlar ise yılda 2 kez kontrole gitmelidirler.
Özel görüntüleme yöntemleriyle doktoru benleri fotoğraflayacak ve her muayenede kıyaslayarak, değişimi en erken dönemde, daha kanserleşme olmadan fark edecektir.
Ailesinde melanom olanlarda bu kontroller 3 ayda bir yapılmalıdır.
Güneş ışınları ve güneş yanıkları, solaryum, kişinin kendisinde veya ailesinde deri kanseri öyküsü, açık ten, açık göz rengi, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar melanom riskini artırır. Son yıllarda melanom sıklığı dünyada iki kat artmıştır.
Melanom çok tehlikeli ve hızlı ilerleyen bir deri kanseri türü olduğundan benlerin değerlendirmesi ve takibi mutlaka normal sağlık kontrolü takviminde yer almalıdır. Nasıl check-up yaptırıyorsak, derinin de düzenli check-up’ı yapılmalı, bütün benler kontrol edilmelidir.