Pandemiyle başlayan küresel gıda krizi, iki kritik tarım ülkesi olan Rusya'nın Ukrayna çıkarmasıyla daha da derinleşti. Özellikle tedarik zincirlerindeki bozulma, maliyet artışları, küresel enflasyonun etkisiyle fiyatlamada sektörü zora soktu. Türk hububat sektörü, küresel kriz yaşanırken iç talebi karşılamakla birlikte ihracatta yukarı yönlü ivmesini bu yılın ilk yarısında da devam ettirdi.
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) verilerine göre; birliğin haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,72 artarak 298,726 milyon dolara yükseldi.
Hububat sektörünün Türkiye geneli haziran ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,6 artışla 998,502 milyon dolara ulaşırken, ocak-haziran dönemi Türkiye geneli ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31,5 artarak 5,44 milyar dolar oldu. Mal grupları olarak bakıldığında, en fazla ihracat 59,76 milyon dolarla şeker ve şeker mamullerinde gerçekleşirken, gıda müstahzarları 57,81 milyon dolarla ikinci sırada, 54,62 milyon dolarla pastacılık ürünleri ise üçüncü sırada yer aldı.
İLK HEDEF SORUNLARA ÇÖZÜM ARAMAK
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yeni dönem hedeflerini ve yol haritasını belirlemek için alt sektörler çalıştay serisine başladı. "Şekerli Mamuller, Diğer Gıda Müstahzarları ve Baharat Sektörleri" çalıştayı ile start verdiklerini belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılarıBirliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, "Bir yandan ülkemizin, sektörümüzün ve çok değerli üyelerimizin ihracatlarına katkı sağlarken, diğer taraftan sektörümüzün ve üyelerimizin yaşadıkları sorunlara çözüm aramak öncelikli hedefimizdir." dedi.
Yaklaşık 90 temsilcinin katılım gösterdiği çalıştayda sektörlerle ilgili tüm detayları masaya yatırdıklarını söyleyenTaycı, "Bugün bu toplantıda hepimiz düşüncelerimizi sorunlarımızı çözümlerimizi paylaştık. Bunun neticesinde bir rapor çıkartacağız.