“Ulaşım Tam Bir Ömür Törpüsü..!”

YAŞAM

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da yaşanan ulaşım sorununa çözüm aramak amacıyla gerçekleştirilen “İstanbul Ulaşımını Konuşuyor" başlıklı "Sürdürülebilir Ulaşım Kongresi"nde yaptığı konuşmada kentin kangrene dönen derdini böyle tanımladı:

 İBB tarafından, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “İstanbul Ulaşımını Konuşuyor” başlıklı, “Sürdürülebilir Ulaşım Kongresi”nde ulaşımla ilgili tüm sorunlar masaya yatırıldı. Deniz ulaşımı, kara yolları, bisiklet ulaşımı, raylı sistemler gibi konularda akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve İBB'nin ilgili birimleri yaşanan sorunların çözümüne yönelik görüş belirtip, önerilerde bulundu.
Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise
İstanbul’un en önemli problemlerinden biri olan ulaşım sorununu tartışmak ve ortak akılla çözüm yolları bulmak amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. İmamoğlu, “İstanbul’da ulaşım maalesef hepimiz için çok zorlu bir kişilik sınavı, tam bir ömür törpüsü durumunda. İstanbul’un ulaşım sorunları bir günde ortaya çıkmadı. Yıllar içinde birikti, birikti ve bugün artık kritik bir eşiğe dayandı. Öyle ki, İstanbullular, bazen ulaşım sorununun çözülebileceğine olan inançlarını kaybettiklerini sıklıkla dile getiriyorlar. Bunu tersine çevirmek ve İstanbul’un ulaşım sorununun çözülebilir olduğuna herkesi inandırmak mecburiyetindeyiz” dedi.

İMAMOĞLU İSTANBUL ULAŞIM STRATEJİSİNİN 6 HEDEFİNİ AÇIKLADI

İstanbul’la ve ulaşım sorunuyla ilgili veriler paylaşan İmamoğlu şunları söyledi:
“165’e 45 kilometrelik alanda günlük yolculuk sayısı, 2018 yılı itibariyle 31 milyon 700 bindir. 2023 yılında günlük yolculuk sayısının daha da artarak, 36 milyon 800 bine ulaşması bekleniyor. İstanbul’un bir yakasından ötekine toplam geçiş yolculuğu sayısı, 2000 yılında 962 bindi. 2018 yılı itibariyle bu sayı 2 milyon 150 bin geçişe ulaştı. 2023 yılında ise toplam yaka geçiş yolculuğu sayısının 3 milyon 900 bini bulacağı ön görülüyor. ‘İstanbul Ulaşım Stratejisi’nin başlıca 6 temel amaç ve hedefi var; Öncelikle, sürdürülebilir hareketlilik kapsamında kentsel ulaşımı geliştirmeyi hedefliyoruz. İkinci olarak, toplu taşımada entegrasyonu, erişilebilirliği ve kaliteyi artırmayı amaçlıyoruz. Üçüncü olarak, raylı sistem ağını ve toplu ulaşım içerisindeki payını mutlaka artıracağız. Dördüncü olarak, denizyolu taşımacılığının kapasitesini ve toplu ulaşım içindeki payını artıracağız. Beşinci olarak, akıllı ulaşım sistemlerini ve ulaşım altyapı uygulamalarını artırarak, trafiğin etkin yönetilmesini sağlayacağız. Son olarak da, karayolu sistemleri altyapısını güçlendireceğiz ve sürdürülebilir kılmayı sağlayacağız.”

ATATÜRK HAVALİMANI NEDEN KAPALI?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşmasında, Atatürk Havalimanı’nın neden kapalı olduğunun tartışmaya açılması gerektiğini de belirtti. İmamoğlu, “Atatürk Havalimanı’nın kapatılması konusunun, mutlaka yeniden ele alınması gerektiğinin, yeniden tartışılması ve altının çizilmesini istiyoruz. Bu tartışmanın, birilerinin canını sıkması veya üzmesi hiç umurumuzda değil. 16 milyon insan adına, bizim bu konuda tartışmak, konuşmak, herkesin fikrini alabilmek en doğal hakkımız ve bunu sonuna kadar alırız. Neyi, niçin kapatıyoruz? Yarınlarda bunun negatif ve pozitif etkisi neyi getirecek, neyi götürecek?” diye konuştu.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.