TAK Kamp Etkinliğine; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, Şehir Plancısı ve TAK Kartal’ın kurucusu Faruk Göksu, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri ve 280 tasarımcı katıldı. Kampın açılışında konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’ın 100 yıllık bir süreçte balıkçı kasabasından, sanayi kentine, oradan gecekondu ve kooperatifleşme sürecine girdiğini ve son dönemde deprem dönüşüm ile birlikte sanayinin de gitmesi ile Kartal’ın fonksiyonlar kazandığını söyledi. Kartal’da 4 fonksiyonun öne çıktığını bunlardan birincisinin arkeoloji, ikincisinin ekoloji, üçüncüsünün teknoloji olduğunu söyleyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, bu üç fonksiyona giydirilmesi gereken kıyafetin ise sanat olması gerektiğini söyledi. TAK Kamp’ın ilk gününde 280 tasarımcı; Zirve, Deniz, Çukur, Merkez, Yeni Merkez (Sanayi), Soğanlık, Yaşayan Sokak, Tarih, Mahalle ve TAK Kondu, TAK Gezici adlarıyla kurulan gruplara ayrılarak ilk toplantılarını yaptı. Gruplar daha sonra Kartal’ın farklı bölgelerine dağılarak tasarım fikirlerini yerinde inceleme ve tartışma olanağı buldu.
“Kartal’a giydirilecek en güzel kıyafet sanattır”
Kartal’da değişim ve dönüşümün mimarı Kartal Belediyesi ile TAK Kartal grubunun 4 yıldır düzenlediği TAK Kamp Etkinliği,Dragos Arkeolojik Kazı Alanı’nda başladı. Türkiye’nin dört bir yanından 20 farklı kentteki üniversitelerden toplam 280 tasarımcının katılımı ile başlayan TAK Kamp’ın açılış konuşmasını,Şehir Plancısı Faruk Göksu yaptı. TAK Kamp’ın bu yılki temasının “Tasarımcılar Kartal’da Buluşuyor” olarak belirlendiğini ve tasarımcıların Kartal’ı keşfedeceğini belirten Göksu, TAK Kamp’ın en önemli amaçlarından birinin de Anadolu’dan gelen üniversite öğrencilerinin birbirleriyle tanışıp kaynaşmaları olduğunu söyledi. Göksu’nun ardından konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,Kartal’ın 100 yıllık süreçte çok farklı evrelerden geçtiğini söyledi. İlçenin küçük bir sahil kasabasından, sanayi kentine, oradan da gecekondulaşma sürecine doğru gittiğini belirten Başkan Altınok Öz, sanayinin gitmesinin ardından sanayi çöküntü alanlarının ortaya çıktığını söyleyerek yerinde dönüşüm kararı ile sanayinin etrafında oluşan çarpık yapılaşmayı kentsel dönüşüm noktasına getirdiklerini vurguladı. Kartal’ın ‘Arkeoloji, Ekoloji ve Teknoloji’ olmak üzere 3 fonksiyona sahip olması gerektiğini belirten Başkan Altınok Öz, Kartal’ın finans merkezi yapılmasının teklif edildiğini; ancak bu 3 fonksiyona giydirilecek en güzel kıyafetin sanat olacağını söyledi. Konuşmasında Kartal’ı keşfedecek gruplara bazı bilgilerde veren Başkan Altınok Öz, daha sonra grupları tek tek gezerek bilgilerini paylaştı. Konuşmaların ardından 10 farklı grup oluşturulurken Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün kızı Zeynep Öz de Tarih Grubu’nun danışmanı oldu. Gruplar yaptıkları toplantıların ardından Kartal’ın dört bir yanına dağıldı. Zirve, Deniz, Çukur, Merkez, Yeni Merkez (Sanayi), Soğanlık, Yaşayan Sokak, Tarih, Mahalle ve TAK Kondu, TAK Gezici adları ile gittikleri bölgeler ile tasarım fikirleri oluşturacak olan tasarımcılar, Pazar günü yapacakları sunumlar ile TAK Kamp etkinliğinde çalışmalarını ortaya serecek.
Kartal’da, mahalleliler ile tasarımcıları buluşturarak yenilik, empati, tartışma ve çözüm ortamı sunmayı hedefleyen TAK Kartal,4. kez tasarımcıları bir araya getirdi. Kentsel sorunları Tasarım, Araştırma, Katılım yoluyla ele alıp, sosyal değişime duyarlı tasarımlar sergileyen TAK Kamp etkinliğine katılan üniversitelerise şöyle: Çukurova Üniversitesi (Adana), Amasya Üniversitesi (Amasya), ODTÜ-Bilkent Üniversitesi (Ankara), Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi (Antalya), Balıkesir Üniversitesi (Balıkesir), Abant İzzet Baysal Üniversitesi (Bolu), Uludağ Üniversitesi (Bursa), Pamukkale Üniversitesi (Denizli), Düzce Üniversitesi (Düzce), Sakarya Üniversitesi (Sakarya), Trakya Üniversitesi (Edirne), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Eskişehir) İstanbul Teknik- Okan- Maltepe-Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul), AGÜ-Erciyes-Nuh Yazgan Üniversitesi (Kayseri), Necmettin Erbakan Üniversitesi (Konya), Artuklu Üniversitesi (Mardin), 19 Mayıs Üniversitesi (Samsun), Namık Kemal Üniversitesi (Tekirdağ), Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon), Bozok Üniversitesi (Yozgat)