Kartal Belediyesi Kreşi Türkiye’nin Gururu Oldu

YAŞAM

Kartal Belediyesi, Avusturya’da düzenlenen Zero Project (Uluslararası Sıfır Engel Projesi) konferansı kapsamında gerçekleştirilen proje yarışmasında, Avrupa’nın ilk ve tek alerjik kreşi olan Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi ile finalde yarıştı.

 Avusturya'nın başkenti Viyana, Essl Vakfı tarafından yürütülen ve engelli/dezavantajlı çocukların eşit eğitim hakkını gözeten Zero Project’e (Sıfır Engel Projesi) ev sahipliği yaptı. Amerika Birleşik Devletleri’nde kanunlarla sabit ‘engel ‘olarak kabul edilen; ancak Avrupa’da bu statüde olmayan ‘alerji’, Kartal Belediyesi’nin açmış olduğu Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi sayesinde ‘engel’ olarak kabul gördü. 90 ülke arasından 800 adayın seçildiği konferansta, 75 ülke eğitim alanında yenilikçi uygulamayla, 11 ülke de yenilikçi politika dalında sunum yaparak yarıştı Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi Konferans Salonu’nda düzenlenen sunuma Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yanı sıra; Kartal Belediyesi Kreş Müdürü Enif Yavuz Dipşar, Alerji ile Yaşam Derneği Başkanı Özlem Ceylan ve BM Viyana Ofisi Türkiye Daimi Temsilciliği İkinci Katip Ayşe Sezen katıldı.

ALANINDA TEK PROJE

Uluslararası projeler arasından ön plana çıkan Kartal Belediyesi Mevhibe İnönü Kreşi, alanında bir ilke imza atarak Türkiye’ye haklı bir gurur yaşatmış oldu. Kartal Belediyesi Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi, Alerji ve Astım hastası çocuklar için hayata geçirilen “tek” projenin Türkiye’den çıkmış olması bakımından da konferansın en dikkat çeken sunumlarından biri oldu.

"15 TANE KREŞ İNŞA ETTİK"

BM Viyana Ofisi’nde düzenlenen Uluslararası Sıfır Engel Konferansı’nda konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, "Avusturya'nın başkenti Viyana'dayız. Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi’ndeyiz. Kartal Belediyesi ve Alerji ile Yaşam Derneği ile birlikte geliştirmiş olduğumuz kreşimizin sunumunu yapmak için bugün buradayız. Okul öncesi eğitime oldukça önem veren bir belediye olarak 2009 yılından bu yana Kartal'a bugüne kadar 15 kreş kazandırdık. Bunu yaparken de öğrencilerimizin birçok problemleriyle karşı karşıya geldik. Bu problemden bazılarını tecrübelerimizle, bazılarını da yardım alarak çözdük. Fakat bir sorun vardı ki şimdiye kadar hiçbir örneği yoktu. Alerjik çocukların düşünüldüğü ve tüm donanımların onların hassasiyetine göre tasarlandığı bir alerjik kreş… Kartal Belediyesi olarak biz bu durumu, öğrenci sayımızın yüksekliğinden faydalanarak çıkarttık ve tespit ettik" dedi.

FARKINDALIK YARATTIK

Alerji ile yaşamın farkındalığını, hem Türkiye’de hem de dünyada artırabilmek açısından bu adımı atmış bulunduklarını ifade eden Yüksel, "Alerjisi olan çocukların eğitim alacağı şekilde tasarlayıp hayata geçirdiğimiz kreşimiz içerisinde halılardan masalara, duvardan kullanılan kalemlere kitaplara kadar her bir malzeme anti alerjik maddelerden yapıldı. En önemlisi ve en değerlisi de yedikleri yemek… Özellikle de gıdaya olan alerjileri yüzünden birçok çocuk, okula devamsızlık yapıyordu. Kartal Belediyesi olarak ülkemizi Birleşmiş Milletler’de temsil ettik. Yeni yeni farkındalığın oluştuğu bir konu bu. Aslında hem alerjili çocuğu olan ebeveynler için hem de alerjisi olan çocuk için bu şartlarda eğitim verilmemesi oldukça büyük zorluklara sebep oluyor. Ama Mevhibe İnönü Kreşimiz ile birlikte hem ülkemizde hem de bugün bu vesileyle dünyada alerji ile yaşam mücadelesi konusunda farkındalık yaratmış olduk. Yeni bir nesil yetişiyor. Kreşlerimizin sayısı şu anda 15. 16'ıncı kreşimiz de yapım aşamasında. Kreşimiz vesilesi ile ülkemizi burada gururla temsil ediyoruz. Alerjik kreşimizin ismini de özellikle Mevhibe İnönü olarak belirlemiştik. Sevgili İnönü ailesi sağ olsunlar, onlara da buradan da selamlarımızı gönderiyoruz. Bu kreşimiz Avrupa'da ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Bu da ülkemiz açısından, bizler açısından ayrı bir gurur oldu, mutluyuz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.